Handelsstatistikkene for september viser at den kinesiske eksporten falt med 10 prosent sammenlignet med samme måned i fjor – i amerikanske dollar. Målt i kinesiske yuan var nedgangen på 5,6 prosent. Avviket skyldes at den kinesiske valutaen har svekket seg mot dollar.
- Utsiktene er ikke lyse
Dette er den største nedgangen i handelen siden februar. Importen falt med 1,9 prosent sammenlignet med i fjor.
- Den kinesiske eksporten og importen falt mer enn ventet i september. Utsiktene er ikke lyse. Vi forventer at momentum vil falle mer senere i år. Dagens statistikker kan forsterke sentralbankens intensjon om å svekke yuanen. En svakere valuta vil nødvendigvis gi en betydelig oppside for eksporten, men det kan begrense ulempene. Det kan være det beste policyalternativet nå, skriver Nordea-analytiker Amy Yuan Zhuang i en rapport på torsdag morgen.
September er en av de mest stabile månedene og gir en indikasjon på julehandelen i vestlige markeder.
Nordea forventet at eksporten ville falle med 3,3 prosent. Fallet ble tre ganger større.
Hun understreker at det er for tidlig å trekke konklusjoner fra statistikker fra en enkeltmåned. Hun mener at en fallende eksport sannsynligvis vil gi myndighetene insentiver til å stoppe en mulig styrking av valutaen.
Lover økonomisk vekst
Kinesiske myndigheter har de siste ukene gitt inntrykk av at den økonomiske aktiviteten i tredje kvartal var høyere enn hva som har vært forventet. Statsministeren sa denne uken at veksten i kvartalet var høyere enn i første halvår.
- Den kinesiske økonomien har ikke bare økt hastigheten, men gjennomgått mange positive endringer. Viktigste økonomiske indikatorer som fabrikkproduksjon, profitt og investeringer har tatt seg opp igjen, sa statsminister Li Keqiang på tirsdag i Macau.
«Den kinesiske eksporten falt i forrige måned på grunn av svak etterspørsel. Importen returnerte til negativ utvikling. Det gjør at det stilles spørsmål rundt den nylige oppgangen i den innenlandske etterspørselen», skriver Capital Economics i en rapport.
De økonomiske statistikkene for tredje kvartal kommer på onsdag. Det er konsensus om en økonomisk vekst i kvartalet på 6,7 prosent. I samme kvartal i fjor var veksten på 6,9 prosent.
- Vi forventer en økonomisk vekst på 6,7 prosent for tredje kvartal. Vi er mindre optimistiske for utsiktene for fjerde kvartal og første del av 2017, skriver Zhuang.
Forventer lavere yuan
Den kinesiske sentralbanken har latt valutaen få svekke seg de siste månedene til 6,7 yuan mot en dollar. Denne uken har valutakursen vært på det svakeste mot amerikanske dollar på seks år. Nordea
Den er 3,4 prosent svakere enn ved årsskiftet. Dette hjelper deler av den konkurranseutsatte eksportsektoren. Verdens handelsorganisasjon forventer at veksten i den globale handelen vil havne på under tre prosent i år – for femte år på rad.
- Fallet i eksporten understreker noe av nedsiderisikoen for den økonomiske veksten fremover. Vi forventer at yuanen vil bevege seg lavere. Kina holdes flytende takket være eiendomsboblen og massive offentlige tiltak, sier analysesjef Michael Every hos Rabobank i Hong Kong til Bloomberg News.
Société Générale anbefalte klienter denne uken om å «shorte» den kinesiske valutaen mot dollar, euro, japanske yen og australske dollar. «Shorting» er en måte å tjene penger når kursen forventes å falle.
Markedene
Etter en retningsløs start ved de asiatiske børsene åpner på torsdag morgen er det en bred nedgang ved lunsjtider.
I Thailand er det nervøsitet etter at palasset på onsdag kveld bekreftet at helsetilstanden til landets konge er «ustabil».
Oljeprisen har falt det siste døgnet og dette fortsetter i asiatisk handel. De amerikanske oljelagrene økte med 2,7 millioner fat i forrige uke, ifølge ukesrapporten fra American Petroleum Institute. Dette var 0,7 millioner fat mer enn hva som var forventet.
Dette er den første økningen i de amerikanske oljelagrene på seks uker og den største lageroppbyggingen siden i april i år.
Den sørkoreanske bilprodusenten Hyundai Motor har inngått en midlertidig avtale med den største fagforeningen som gjør at en langvarig streik vil bli avsluttet.
«Både selskapet og fagforeningen deler synet om at fortsatt arbeidsstopp vil føre til alvorlige ødeleggelser – ikke bare for selskapet, men også den sørkoreanske økonomien», skriver Hyundai Motor i en pressemelding på torsdag.
Les også: Mulig kapitalbehov på 14000 mrd. kroner
Selskapet har «ansatt» 40.000 roboter
Større enn USA - 1400 mrd. i kinesiske oppkjøp
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.