Kinas statsminister sa i forrige uke at landets økonomiske vekst i siste kvartal var høyere enn de hadde forventet. Kina har lagt vekstmålet på 6,5 prosent for året. På onsdag morgen kom de offisielle statistikkene. Disse viser en økonomisk vekst på 6,7 prosent.

Nordea Markets mener dette ikke er bærekraftig.

«Det kinesiske veksten for tredje kvartal var som forventet. Den var støttet av hissige tiltak, noe som ikke vil være bærekraftig. Forholdene vil begynne å forverres mot slutten av året på grunn av mindre støtte og en nedkjøling i boligmarkedet. Svekkelsen i veksten vil fortsette inn i neste år», skriver senioranalytiker med ansvar for Asia hos Nordea, Amy Yuan Zhuang i en morgenrapport.

- Altfor stabil vekst

Investeringene økte med 8,2 prosent i årets ni første måneder – som forventet. Detaljhandelen for september økte med 10,7 prosent.

Den eneste noe negative overraskelsen var industriproduksjonen. Denne økte med 6,1 prosent i forrige måned – svakt lavere enn forventningene om en vekst på 6,4 prosent.

Det er fortsatt skepsis til de offisielle vekststatistikkene og hvor grundig underlagsmaterialet er – spesielt fra tjenesteytende sektor.

Kina, som er verdens nest største økonomi, er i stand til å fremlegge statistikker knappe tre uker etter at kvartalet er over. USA, Japan og Tyskland trenger lengre tid og de fleste land foretar flere revideringer gjennom flere uker.

«De offisielle bnp-tallene er altfor stabile til å fortelle oss så mye om situasjonen i den kinesiske økonomien», skriver Kina-økonom Julian Evans-Pritchard i en rapport på Kina.

Som mange andre er han skeptisk til de offisielle statistikkene. Han mener det ikke stemmer at den økonomiske veksten i tredje kvartal var nøyaktig den samme som i årets seks første måneder – hvor den også var på 6,7 prosent.

«Våre målinger av den økonomiske aktiviteten tyder på at den økonomiske aktiviteten faktisk tok seg opp i siste kvartal», skriver han.

For høy vekst

Dette betyr imidlertid ikke at Capital Economics tror at Kina fikk en økonomisk vekst på 6,7 prosent. Analyseselskapet har utarbeidet en egen modell - China Activity Proxy (CAP).

«Denne peker på en vekst på rundt fem prosent i siste kvartal. Vi mener at de offisielle bnp-tallene, som heller ikke gjenspeilte den kraftige nedgangen i fjor, heller ikke nå klarer å fange opp en økning i aktiviteten. Ifølge CAP-beregningene økte veksten i siste kvartal – opp fra 4,4 prosent i andre kvartal», skriver Julian Evans-Pritchard på onsdag.

Brukt alt de har

Kinesiske myndigheter har igangsatt nye tiltak for å holde den økonomiske veksten oppe. Eksporten falt med ti prosent i september sammenlignet med i fjor – målt i amerikanske dollar. Den kinesiske valutaen har fått svekke seg til det svakeste nivået på over seks år.

Dette gjør eksportsektoren mer konkurransedyktig.

- De har pumpet opp veksten med penge- og finanspolitikk. Det er omtrent alt de har, sier Kina-økonom Alicia Garcia-Herrero ved investeringsbanken Natixis, som er en del av den franske finansinstitusjonen BPCE, til Wall Street Journal.

Eiendomsprisene har steget med inntil 40 prosent i flere storbyer i år. Det er frykt for at dette er en boble. Boliglån utgjorde over 60 prosent av alle banklån i tredje kvartal – opp fra 47 prosent i andre kvartal og kun 23 prosent i årets tre første måneder.

Nordea Markets har oppjustert vekstprognosene for hele året til 6,6 prosent for Kina i dag.

«Økonomien, og da spesielt industrien, sliter fortsatt. Det skyldes strukturelle årsaker. Det forventes en gradvis svekkelse. Det vil være fortsatt policystøtte på plass for å forhindre en hard landing», skriver Amy Yuan Zhuang hos Nordea Markets i Singapore.

Markedene

De kinesiske vekststatistikkene er blitt mottatt med et langt gjesp hos investorer ved de asiatiske aksjemarkedene. Det er en svak generell oppgang, men liten handel og små bevegelser.

Etter en urolig dag på tirsdag med et fall i oljeprisen er den igjen høyere på onsdag morgen i asiatisk handel. Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) har stabilisert seg på over 52,1 dollar fatet.

De amerikanske oljelagrene falt med 3,8 millioner fat i forrige uke, viser ukestatistikken fra American Petroleum Institute. Det var forventet en økning på 2,5 millioner fat, ifølge estimater fra S&P Global Platts.

Gruveselskapet BHP Billiton, som er verdens tredje største produsent av jernmalm, begynner å se at markedet går mot en balanse mellom tilbud og etterspørsel. Det er over to år siden prisene begynte å falle.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.