Ingen vet med sikkerhet hvor omfattende problemet med misligholdte og råtne lån er i Kina. Internasjonale finansinstitusjoner har de siste månedene anslått at mellom seks og 18 prosent av utlånene er i risikosonen.
Utfordringer i kø
Halvårsregnskapene viser at Kinas fire største banker samlet foretok avskrivinger på 130,3 milliarder yuan (162,5 milliarder kroner) i de første seks månedene. Dette er nesten 50 prosent høyere enn i samme periode i fjor.
Bankene har vært under press fra kinesiske myndigheter om å rydde opp i balansene. Siden finanskrisen i 2008 har de mangedoblet utlån på balansen. Statskontrollerte selskaper med gode kontakter i bankene har forsynt seg. Det er også her de største problemene ligger.
- Solide selskaper låner ikke penger. De utsteder obligasjoner eller foretar rettede emisjoner, sier styreformann Zhou Mubing hos Agricultural Bank of China til Wall Street Journal.
Banken, som tradisjonelt lånte ut til den kinesiske landbrukssektoren, foretok de største avskrivingene i halvåret. Banken er en av Kinas største med en børsverdi på 1275 milliarder kroner. Den forbedret resultatet svakt i siste halvår.
Bankens netto rentemargin har falt fra 2,78 prosent i fjor til 2,31 prosent i år. Styret besluttet å ikke betale utbytte.
«Den globale situasjonen er fortsatt vanskelig med svakere økonomisk vekst. Den kinesiske økonomien forventes å gjennomgå strukturelle justeringer i andre halvår», skriver banken i halvårsrapporten.
Skjuler råtne lån
De kinesiske bankene mener at under to prosent av alle utlån er i faresonen. Det Internasjonale Pengefondet (IMF) sa i sommer at det er en massiv underrapportering og mener at rundt 15 prosent av utlån fra kinesiske banker kan havne i mislighold. Dette har kinesiske myndigheter avvist.
- Det er fortsatt nedadgående press på kvaliteten av utlån, innrømte direktør Chen Siqing da han la frem halvårsresultatet denne uken.
Kinesiske finansmyndigheter beskyldes for å holde omfanget skjult.
- Finansmyndighetene har instruert bankene om å ikke øke de offisielle anslagene for hvor store misligholdte lån de har, sier en kilde hos en av Kinas største banker til den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.
I Japan skjulte storbankene omfanget av misligholdte lån gjennom hele 1990-tallet. De ble til slutt tvunget til å fusjonere og motta frisk kapital fra myndighetene.
Internasjonalt er det vanlig å kategorisere lån som misligholdte hvis forpliktelsene er brutt i tre måneder. I Kina kan dette unngås ved at låntakerne øker sikkerheten på lånene. Dette skjer ofte ved å foreta en verdijustering - eller oppta nye lån.
Statlige selskaper som China Huarong Asset Management har fått i oppgave å overta problemfylte lån fra bankene. I siste halvår tredoblet selskapet oppkjøp av råtne lån til 55,4 milliarder yuan sammenlignet med samme periode ifjor.
Kinesisk resesjon
Ifølge Wall Street Journal gikk nesten alt av nye utlån fra de kinesiske storbankene til boliglån i juli måned. Dette er utlån med lavere risiko da myndighetene har pålagt boligkjøpere å stille med mer egenkapital enn før.
China Construction Bank reduserte nye utlån til industrien og næringslivet i første halvår. Private investeringer i Kina økte med kun to prosent i seksmånedersperioden. For tungindustrien falt investeringstempoet.
Den kinesiske økonomien har vokst med over 6,5 i år, men veksten er skjevt fordelt. Liaoning-provinsen, som er avhengig av tungindustri, er inne i en resesjon etter at den økonomiske aktiviteten har falt med over en prosent.
Liaoning hadde et bruttonasjonalprodukt på 2862 milliarder yuan (3500 milliarder kroner) i 2015 - høyere enn den norske verdiskapningen.
Ifølge den kinesiske avisen Global Times er det mistanke om at provinsen har forfalsket økonomiske statistikker gjennom flere år.
Markedene
Det er en rolig dag ved de asiatiske aksjemarkedene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har fortsatt å klatre. Dette skyldes at yenkursen har svekket seg ytterligere og ligger på 103 mot dollaren.
Ukesrapporten fra American Petroleum Institute (API) viser at de amerikanske råvarelagrene økte med 942000 fat i siste uke. Dette var som forventet.
Statistikker fra Energy Information Administration (EIA) kommer senere på onsdag. For en uke siden ble det meldt om en økning i oljelagrene på 2,5 millioner fat fra EIA.
Oljeprisen holder seg stabil i asiatisk handel etter å ha falt med over en dollar på mandag. Nordsjøolje (Brent 1. posisjon) har falt med seks cent (-0,12%) til 48,3 dollar fatet.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.