Det er åtte år siden kinesiske myndigheter slapp fri bankene. Da finanskrisen rammet USA og deler av Europa svarte Kina med å starte tidenes utlånsfest for ikke å bli dratt dypere inn i finanskrisen. Den samlede kinesiske gjelden er mer enn femdoblet siden 2008.

Kredittvekst

Det har ikke manglet på advarsler fra internasjonale finansinstitusjoner og bistandsorganisasjoner, blant annet Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken, om at utlånsfesten de siste årene kan føre til en bakrus.

«Er den kinesiske kredittveksten bærekraftig», spør kredittvurderingsselskapet Standard & Poor’s Global Ratings i en ny rapport.

Analytikerne mener det er et tidsspørsmål før myndighetene og bankene må ta en nærmere titt på balansene og finne ut hvor store misligholdte lån de sitter på.

S&P forventer at kredittveksten hos de kinesiske storselskapene vil fortsette. Dette skyldes ikke økt ekspansjon, men lav etterspørsel og prispress gjør at de gir lån for å opprettholde aktiviteten.

Det er også kjent at mange foretar nye låneopptak for å betjene eksisterende gjeld.

- Vår kjernescenario er at kredittveksten i næringslivet vil fortsette i ytterligere to år. Deretter vil den avta da den kinesiske økonomien vil gå vekk fra tungindustri og bli mer avhengig av forbruk og tjenesteytende sektor, sier analytiker Terry Chan i rapporten.

Næringslivet står for 57 prosent av den samlede kinesiske gjelden, ifølge S&P.

Lavere produktivitet

Bankene har økt avsetningene til misligholdte lån, men fortsatt er andelen råtne lån under to prosent i bankenes regnskaper. S&P mener at 5,6 prosent av alle utlån i realiteten var i mislighold ved utgangen av 2015.

«Andelen problemfylte lån kan fordobles til 10 prosent i 2020», skriver S&P.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har antydet misligholdte lån kan ende på 15 prosent av alle utlån. Siden finanskrisen har gjeld i forhold til bruttonasjonalprodukt økt med en tredjedel i Kina, ifølge IMF.

- Problemet er produktivitet. For hver yuan de har i gjeld produserer kinesiske selskaper to femtedeler mindre enn hva de gjorde i 2020, sier analytiker Terry Chan i et vedlegg til rapporten.

Han mener at reformene som er blitt lovet i statseide selskaper går for sakte. Han skylder på ledelsen i selskapene.

«De har hatt hele karrieren sin i statseide selskaper og har lært at selskapene deres eksisterer for å støtte opp rundt den kinesiske utviklingen. Problemet er at frittstående produksjon ikke betyr nasjonal utvikling», skriver S&P.

Kapitalbehov

«Det kan bli nødvendig for bankene å innhente frisk kapital på 11300 milliarder yuan (14000 mrd. kroner), noe som tilsvarer 16 prosent av Kinas nominelle bruttonasjonalprodukt», skriver S&P.

Dette er under forutsetning av at gjeldsveksten i næringslivet fortsetter i samme tempo. Det er ikke et umiddelbart behov for frisk kapital for bankene.

S&P tror ikke at misligholdte lån vil bety en kollaps for den kinesiske banksektoren. Kinesiske myndigheter tilførte storbankene frisk kapital etter årtusenskiftet i forkant av delprivatisering og børsnotering. Dette kan skje igjen.

- Vi tror at Kinas banker og finanssektoren kan tåle høyere andel misligholdte lån. Risikoen er at gjeldsveksten fortsetter med uforminsket styrke de neste fem årene. Da vil misligholdte lån trolig legge større press på finanssektoren og tvinge frem rekapitalisering, sier kredittanalytiker Qiang Liao hos S&P i forbindelse med fremleggelsen av rapporten.

Markedene

Det er en bred nedgang ved de asiatiske børsene på onsdag formiddag. Samsung Electronics har fortsatt å falle etter at selskapet på tirsdag bekreftet at de vil stoppe produksjon og salg av smarttelefonen Galaxy Note 7. Aksjekursen har falt med over 2,3 prosent.

Anbefalt av DNtv:

 
- Dette er bra!
DNs teknojournalist tester Play Station VR.
02:57
Publisert:

Prat påvirker ofte markedet
Signaler om produksjonskutt gir store prisutslag på oljeprisen. DNs kommentator Bård Bjerkholt om presidentvalget og andre drivere i markedet.
02:21
Publisert:
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.