Det er to år siden oljeprisen falt under 100 dollar fatet og det gikk opp for markedene at det var en massiv overproduksjon der etterspørselen ikke klarte å holde tritt.
Med unntak av et par-tre måneder ifjor vår har oljeprisen ligget under 60 dollar fatet siden slutten av desember 2014.
Strategiske oljereserver
Ifølge ukerapporten fra The American Petroleum Institute (API) som ble lagt frem på tirsdag kveld i USA, falt de amerikanske oljelagrene med 752.000 fat i forrige uke. Det var forventet en økning i oljelagrene på vel 3,2 millioner fat.
Senere på onsdag kommer fra Det amerikanske energidepartementets statistikkfløy, EIA. I foregående uke viste disse at de amerikanske råoljelagrene falt med 6,2 millioner fat – til 504,6 millioner fat.
Fortsetter fallet som forventet vil nedgangen i oljelagrene de siste fire ukene være de største på tre år.
I forkant av at oljekonferansen avsluttes i Algerie på onsdag er det stor usikkerhet.
- Det er ekstrem usikkerhet i markedet nå. Flere tror Saudi-Arabia driver et spill for igjen å legge skylden på Iran. Saudi-Arabia vet at Iran ikke vil fryse produksjonen, sa DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus til DN tidligere denne uken.
Ifølge leder for råvaremarkeder hos S&P Dow Jones er det en joker som vil avgjøre oljeprisen.
- Uansett hva som skjer på tilbudssiden er det de strategiske petroleumsreservene (SDR) som er jokeren her, sa Jodie Gunzberg under en briefing i London på tirsdag, ifølge CNBC.
Foruroligende utvikling
Kina har bygd opp egne reserver de siste årene. Dette programmet begynte så smått i 2009 med et mål om å ha en lagringskapasitet på 91 millioner fat i 2014. Siden den gang har kapasiteten blitt utvidet. Hvor stor lagringskapasitet de har, og hvor mye olje som for øyeblikket ligger lagret i Kina, er en statshemmelighet.
Reuters skrev i mai at en ny fase var underveis med en lagringskapasitet på 245 millioner fat. Målet et å ha oljelagre tilsvarende 90 dagers import innen 2020. Kina har importert i gjennomsnitt 7,3 millioner fat hver dag de siste månedene.
- Kina har kjøpt mye billig olje for å fylle oljereservene, men ingen vet egentlig hvor mye olje de har. Hvis Opec bestemmer seg for å fryse oljeproduksjonen i håp om å bringe prisen høyere kan Kina presse den lavere da de kan velge å ikke kjøpe til en høyere pris. De kan også bruke olje fra reservene eller eksportere – slik de har gjort med andre produkter, sa Gunzberg.
Det internasjonale energibyrået advarte i september at etterspørselen fra Kina og India «vakler».
- Etterspørselsbildet er foruroligende for Opec og alle produsenter av råolje og raffinerte produkter. Det alvorligste er nedgangen i den kinesiske veksten. Kina har sørget for en trinnvis økning i etterspørselen de siste fem årene – mer enn noe annet land i verden. I år har den kinesiske etterspørselsveksten stoppet opp. Det betyr en vesentlig endring for produsenter i Opec – og utenfor Opec, sa direktør Dave Ernsberger hos S&P Global Platts i London.
Markedene
Nøkkelindeksene ved de ledende asiatiske børsene faller på onsdag formiddag lokal tid – ledet av Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen. Dette skyldes at yenkursen har styrket seg mot amerikanske dollar. Bileksportørene har falt med mellom to og tre prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.