Kina var blant de første landene hvor myndighetene åpnet opp for at teknologiselskapene kunne tilby finanstjenester via apper på smarttelefonen.

Store internettselskaper som Alibaba og Tencent har fått tillatelse til å etablere banker. De fleste driver ulovlig.

Omfattende svindel

Kinesiske myndigheter innkalte 14 departementer og finansregulatorer på onsdag til et møte. Aldri tidligere har det vært flere anmeldelser av selskaper som driver ulovlige finansieringstjenester i Kina.

Nye statistikker viser at antall saker hvor det er hentet inn penger ulovlig fra investorer passerte 10000 i første kvartal. Vanligvis har det vært rundt 2-3000 i året de siste årene.

Svært mange av sakene dreier seg om beløp på godt over 100 millioner kroner – flere er i milliardstørrelsen.

- De siste tilfellene av ulovlig finansiering har utløst en bekymring for stabiliteten i det kinesiske samfunnet og rammet e-finanssektoren hardt. Vi ser på oppryddingen som nødvendig da det har vært svindel og dette har kastet en skygge over de som driver lovlig, sier direktør Shi Pengfeng hos selskapet Wszj.com, som følger den kinesiske delingsøkonomien tett, til South China Morning Post.

Peneste finansdirektør

Kinesiske myndigheter har rullet opp en rekke store saker. Selskapet Ezubao hentet inn over 70 milliarder kroner fra nesten en million småinvestorer. Forretningsplanen var å låne ut innskuddene til høyrisikoprosjekter. Investorene ble ikke opplyst om dette

Ifølge næringslivsavisen Caixin ble det brukt over 130 millioner kroner på markedsføringen av den kvinnelige direktøren Zhang Min som «den peneste direktøren i den kinesiske finansindustrien».

Ifølge Singfapore-avisen Straits Times kjøpte hun en villa til 23,8 millioner Singapore-dollar (144 millioner kroner) i Sentosa Cove i Singapore i oktober i fjor.

Hun skal være en av 20 ansatte som er arrestert – sammen med blant annet grunnlegger Ding Ning. Han er tiltalt for å ha underslått nesten to milliarder kroner. Pengene gikk til privat forbruk og en elskerinne, ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Et annet selskap etablerte en egen metallbørs for kinesiske småinvestorer. Fanya Metals Exchange hentet inn over 50 milliarder kroner med løfter om en garantert avkastning på 14 prosent i året og mulighet til å investere uten bindingstid.

Flere tusen har tapt alt de investerte og det har vært demonstrasjoner mot selskapet i Beijing og Shanghai. Tidligere i april ble over 20 ansatte i Zhongjin Capital Management anholdt. Selskapet har fått inn over 30 milliarder yuan (40 mrd. kroner) i hva kinesiske medier karakteriserer som et pyramideopplegg.

Mediterer i Gobi-ørkenen

De siste par ukene har ansatte og investorer etterlyst grunnleggeren av Wangzhou Fortune. Yang Weiguo er mistenkt for å ha forsvunnet med 1,3 milliarder kroner.

Totalt har selskapet hentet inn rundt tre milliarder kroner fra småinvestorer de siste månedene med løfter om høy avkastning. Nå har han publisert en video på selskapets hjemmeside.

«Hei alle sammen – det er meg. Det er ingen grunn til å bekymre seg. Jeg kommer tilbake», sier han.

Han har sendt et brev til ansatte hvor han forklarer han har tatt en tidagers ferie i Gobi-ørkenen for å meditere.

Politiet har startet etterforskning og selskapet, som har 100 avdelingskontoret spredt over hele Kina, har innrømmet at de har likviditetsproblemer.

Høyest mulig avkastning

Småinvestorer har investert i disse uregulerte selskapene etter løfter om høy avkastning. Mange som har kommet seg inn tidlig har klart å komme seg ut med høy gevinst. Det kinesiske aksjemarkedet kollapset i fjor og eiendomsprisene har falt inntil nylig.

Investoren Zhou Shiyu har tapt i overkant av en million kroner etter å ha investert i Shanghai-selskapet Rongyou.

«Jeg lot meg lokke av høy avkastning. Det var vanskelig å motstå fristelsen da de lovte 13 prosent årlig avkastning – langt høyere enn innskuddsrenten i banker. Jeg ønsker å få høyest mulig avkastning for at familien min kunne få et bedre liv. Det er mange tusen slike selskaper og vanskelig å vite hvem som driver lovlig, sier han til South China Morning Post.

Han innrømmer at selskapet informerte om at det var en høy risiko knyttet til investeringen.

Markedene

Det er uro ved de asiatiske aksjemarkedene etter at den japanske sentralbanken ikke kom med nye kvantitative lettelser på torsdag, slik mange hadde forventet.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet dagen med en oppgang på 1,4 prosent, men falt med rundt tre prosent etter at beslutningen fra sentralbanken ble kjent.

Det er også store bevegelser i yenmarkedet.

Les også: Asia i dag: Apple møter veggen i Asia

 
Asia i dag: Ny smell i Kina? Økende risiko for mislighold  

Kina kjøper klassiker dnPlus  (DN+)

 
Kina redder vinprodusentene fra nedgangstider  

Hold deg oppdatert på DN Investor

Anbefalt av DNtv:
Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:

Westerdals tilbyr tidligere elever 40-62.000 kroner på konto før sommeren
Westerdals tilbyr 50 millioner kroner til tidligere studenter som har betalt for mye skolepenger. Det tilsvarer 60 prosent av det de har betalt for mye.
02:36
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.