For to år siden skjøt det kinesiske aksjemarkedet fart. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen gikk fra 2000 til 5170 i løpet av ett år. Nedgangen skjedde nesten like brått. I løpet av tre måneder stupte Shanghai-indeksen til rundt 3000.

Myndighetene og storbankene kom på banen med støttetiltak og kjøpte aksjer fra småinvestorer for å forhindre at de gikk på store tap.

- Massivt handelsvolum

Småinvestorer har ikke mistet risikoappetitteten. Nå er det råvarebørsen ved Dalian som lokker til seg store pengebeløp. Handelen i alt fra jernmalm, soyabønner, gull og landbruksprodukter har eksplodert de siste månedene.

De siste statistikkene viser at det ble omsatt futureskontrakter på egg verdt 1,6 milliarder dollar på onsdag. Enkelte dager er det omsatt futureskontrakter på over to millioner tonn egg.

Volumet i råvarekontrakter ved Dailian-børsen har nesten fordoblet seg sammenlignet med i juni. På onsdag var verdien på 173 milliarder dollar og 142 milliarder dollar på torsdag.

Det er hendelser på den andre siden av verden som har fått kinesiske småinvestorer til å satse sparepengene på høyrisikoinvesteringer.

- Det massive handelsvolumet i de kinesiske råvaremarkedene ble utløst av Brexit. Investorer tror på nye økonomiske lettelser i verdensøkonomien og at det blir en pause før USA setter opp renten. Det er positivt for råvarer, sier analytiker Cheng Xiaoyong ved Baocheng Futures til Bloomberg News.

Spekulativ handel

Også i april var det høy aktivitet ved de kinesiske råvaremarkedene. Da var det jernmalm og tradisjonelle mineraler som ble handlet. Dette sendte prisene kraftig opp på verdensmarkedet før de stabiliserte seg.

«Spotprisene på australsk jernmalm ble handlet til mellom 40 og 66 dollar tonnet mellom februar og april ved Dalian Commodities Exchange. Det skyldte spekulativ handel. Volumet økte kraftig og var på over en halv milliard tonn ved 32 anledninger», skriver det australske Department of Industry, Innovation and Science i kvartalsrapporten på fredag.

Det lå ikke en reell etterspørselsvekst bak. Analytikere mener det er spekulasjon som ligger bak interessen for råvarer -og mangel på alternative investeringsmuligheter i Kina.

- Handelsvolumene falt i mai og juni etter at investorer valgte å ta gevinst etter investeringer i metaller og mineraler og forsøk på å kjøle ned markedet. Nå ser vi at investeringene hoper seg opp igjen i råvaremarkedet med grunnleggende optimistiske utsikter, sier råvareanalytiker Cheng Xiaoyong.

Konkurrerer med Chicago-børsen

Dalian er på kort tid blitt verdens åttende største råvarebørs. Innenfor enkelte produkter er den i ferd med å bli viktigere enn råvarebørsen i Chicago, som tradisjonelt har fastsatt prisene på blant annet landbruksprodukter.

De siste månedene er det blitt omsatt nesten tre ganger flere soyabønnekontrakter ved råvarebørsen i Dalian enn i Chicago.

Soyabønner er viktig proteintilskudd til dyreforproduksjon. Kina står for 60 prosent av verdens svineoppdrett. Det er rundt 400 millioner griser i Kina. Landet står for 14 prosent av kyllingproduksjonen.

På torsdag stupte prisen på soyabønner med fem prosent ved Dalian-børsen. Årsaken er flommene i Kina som har ført til nødslakt av husdyr.

- Regnet og uværet har vært kraftigere og mer omfattende enn hva som var forventet, sier analytiker Xia Qiuzi ved Yongan Future til Wall Street Journal.

Markedene

Aksjeinvestorer er nervøse i Asia. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet fredagen med en oppgang, men har falt sammen med aksjemarkedene i Hong Kong, Shanghai, Soeul og i Sørøst-Asia.

En supertyfon har rammet Taiwan de siste timene. Aksjemarkedet holder stengt og de fleste flyavganger fra hovedflyplassen i Taipei er innstilt eller forsinket.

- Anbefalt av DNtv:

Tre myter om elsykkel
Anders Ølstørn, daglig leder på Birk Sport i Tønsberg, knuser tre myter om elsykkel.
00:47
Publisert:

London-turen blir billigere
Det er det eneste som er sikkert, i følge Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank.
00:43
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.