Det kraftige børsfallet i USA på tirsdag har spredd seg til Asia med en nedgang ved de fleste aksjemarkedene. En ny rapport viser hvordan den kinesiske økonomien kan kollapse i 2015 – utløst av eiendomsmarkedet.
Se europeiske økonomiene som skaper frykt hos investorer på begge sider av Stillehavet. Tyskland har vært en solskinnshistorie i EU-regionen etter finanskrisen, men denne uken har det kommet en rekke statistikker som tegner et bilde av en økonomi med store utfordringer.
Den tyske industriproduksjonen falt med fire prosent i august. Nye industriordrer har hatt den største nedgangen siden finanskrisen i 2009. Dette er dårlig nytt for asiatiske selskaper og økonomier som har et tett samarbeid med Tyskland.
Skrekkscenarier for Kina
En populær forlystelse hos økonomer og analytikere er å spekulere i når den kinesiske økonomien vil gå på en smell og hvordan dette vil utspille seg. Økonomene hos Oxford Economics har nettopp kommet med sin versjon i en rapport, ifølge CNBC. Det er ikke et pent bilde.
De tar utgangspunkt i at eiendomsprisene vil falle med 24 prosent i 2015 og ytterligere 27 prosent. Dette utløser en krise hos eiendomsutviklerne som vil spre seg til bankene.
For å hindre en fullstendig kollaps kommer myndighetene på banen og oversvømmer markedet med kontanter. Dette finansieres med nye gjeldsopptak, noe som sender rentene på kinesiske rentepapirer kraftig til værs.
Dette vil spre seg til aksjemarkedet i Shanghai, hvor nøkkelindeksen vil falle med 60 prosent i 2015 og ytterligere 15 prosent i 2016. Andre asiatiske markeder vil ikke være immune; både Hong Kong-børsen og aksjemarkedet i Singapore vil falle kraftig.
Investorer vil rømme fra Kina – og Asia-regionen - og søke tilflukt i USA hvor obligasjonsrenten på amerikanske rentepapirer vil falle til 2,8 prosent.
Den økonomiske veksten vil falle til to prosent og fremvoksende markeder vil bli spesielt hardt rammet. USA vil klare seg brukbart til tross for en svak eksport. Oljeprisen vil falle til rundt 80 dollar og gullprisen øke med minst 12 prosent.
Det eneste positive i scenariet fra Oxford Economics er at sannsynligheten for at dette vil skje i Kina er på kun ti prosent.
Forverring for verdensøkonomien
IMF har kuttet den globale økonomiske veksten fra 3,7 til 3,3 prosent for 2014. Det er under tre måneder siden IMF kom med sin forrige oppdatering og situasjonen har forverret seg for verdensøkonomien i løpet av ettersommeren og høsten.
Hovedårsaken er geopolitiske konflikter i en rekke områder, blant annet i Midtøsten og Ukraina-konflikten.
«I industrilandene henger fortsatt arven fra finanskrisen med, deriblant høy offentlig og privat gjeld og dette legger en skygge over en økonomisk gjenoppreisning. I de fremvoksende markedene er den økonomiske veksten lavere enn oppgangsårene før krisen og oppgangen vi så i ettertid», skriver IMF.
Den lave renten i industrilandene, og i enkelte fremvoksende markeder, har sendt aksjekursene kraftig høyere. Dette er en trussel investorer må innse; risikoen for en korreksjon i aksjemarkedene har økt, ifølge IMF
IMF har nedjustert Eurolandene, Brasil, Russland og Japan. Goldman Sachs sa tidligere denne uken at de ikke kan utelukket at den japanske økonomien allerede er inne i en teknisk resesjon. Den japanske investeringsbanken Nomura tror ikke dette vil skje.
Den amerikanske økonomien er et lyspunkt. IMF har oppjustert vekstprognosene fra 1,7 til 2,2 prosent for 2014 og tror USA vil klare å få en økonomisk vekst på 3,1 prosent i 2015 til tross for at det forventes det kommer en renteøkning i USA i 2015.
IMF har nedjustert vekstutsiktene for verdensøkonomien syv gangen i 2014. Året begynte med forventninger om en global vekst på over fire prosent. Nå er listen lagt til 3,3 prosent.
Matskandaler rammer fastfood
Den amerikanske fastfoodkjeden Yum Brands, som blant annet står bak KFC, Taco Bell og Pizza hut, har nedjustert resultatestimatene for 2014. Årsaken er et kraftig omsetningsfall på 14 prosent i Kina det siste kvartalet.
Yum har over 6000 restauranter i Kina. En rekke matskandaler de siste månedene har skremt kinesiske forbrukere vekk fra amerikanske fastfoodrestauranter. Yum skriver i kvartalsrapporten at de håper det kun vil ta seks til ni måneder før situasjonen normaliseres.
Kina er det viktigste markedet med rundt 75 prosent av omsetningen. Til tross for omsetningsfallet ble resultatet mer enn fordoblet i tredje kvartal til 404 millioner dollar av en omsetning på 3,4 milliarder dollar.
Pizza Hut og KFC har svart med å kjøre salgskampanjer med kraftige rabatter i Kina.
Markedene
Dow Jones-indeksen i USA falt med 1,6 prosent på tirsdag og de største aksjemarkedene i Asia har fulgt i fotsporene med en nedgang fra morgenen av.
- Bekymring rundt den globale økonomien har sendt aksjekursene ned. Jeg forventet et større fall. Investorer er avventende og venter på kommentarer fra Fed (den amerikanske sentralbanken) og kvartalsresultater fra amerikanske selskaper, sier strateg Takuya Takahashi hos Daiwa Securities i Tokyo til Associated Press.
Aksjemarkedene i Kina begynte vanlig handel igjen i dag etter å ha holdt stengt i over en uke i forbindelse med «Golden Week» og nasjonaldagen. Det er en svak oppgang ved Shanghai-børsen.
Den offisielle innkjøpssjefsindeksen for tjenesteytende sektor for Kina ble litt svakere enn forventet for september måned. Noe av årsaken er myndighetenes kamp mot korrupsjon, noe som har sendt salget av dyre luksusgaver og feriereiser lavere.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 15552,25 (-1,49%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23255,57 (-0,72%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2370,86 (0,29%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1971,81 (-0,06%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9029,74 (-0,12%)
India, BSE Sensex: 26271,97 (-1,13%)
Thailand, SET Index: 1534,38 (-0,33%)
Singapore, Straits Times Index: 3231,89 (-0,37%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1826,16 (-0,40%)
Indonesia, Composite Index: 4986,91 (-0,92%)
Filippinene, SE Composite: 7198,98 (-0,56%)
Australia, All Ordinaries: 5246,1 (-0,74%)
Les også:
Asia i dag: Kinas korthus
Asia i dag: Kina aldri vært nærmere finanskrise enn nå
- Sprekker en boble, kan oljeprisen falle til 70 dollar fatet
Kostbar Tesco-skandale for Norge
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.