En ny undersøkelse foretatt av den amerikanske tenketanken Pew Research Center viser at kineserne mener at USA er den største trusselen mot landet. Hele 45 prosent ser på USAs makt og innflytelse som en «betydelig trussel» mot Kina.
Kina er blitt viktigere
Den kinesiske kommunistledelsen har forsøkt å gi inntrykk av at Kina ikke har ambisjoner om å bli en global supermakt. Statskontrollerte kinesiske medier formidler den samme beskjeden til kineserne. I Kina er det USA som er den eneste globale supermakten – og risikoen.
Denne virkeligheten bekreftes av den nye undersøkelsen fra Pew. Økonomisk ustabilitet, klimaendringer og Den Islamske Stat (IS) blir sett på som mindre trusler enn USA.
Hele 75 prosent av de spurte mener at Kina spiller en viktigere rolle i internasjonal sammenheng i 2016 enn landet gjorde for ti år siden.
- De er ganske så fornøyd med å ha en viktigere rolle nå. Det gjenspeiler også virkeligheten i den forstand at det er udiskutabelt at Kina er viktigere. De er bekymret for utenlandsk innflytelse, sa direktør Bruce Stokes hos den amerikanske tenketanken i forbindelse med at resultatene ble lagt frem denne uken.
Den samme undersøkelsen viser at kun en femtedel av europeere og amerikanere mener at deres egne land har fått økt innflytelse i verden.
Frykter utenlandsk innflytelse
To tredjedeler av kineserne i undersøkelsen mener at den kinesiske levemåten må beskyttes fra utenlandsk innflytelse.
Dette er 13 prosentpoeng høyere enn en tilsvarende undersøkelse foretatt i 2002 da Kina var i ferd med å åpne opp til omverdenen og ble fullt medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO).
«Det er vanskelig å definere isolasjonistiske følelser. Det er et ønske hos mange at et land skal ta hånd om egne problemer og la andre land ta seg av sine egne utfordringer. Med denne definisjonen blir kineserne sett på som innadvendte», skriver forskerne i rapporten.
- Det er en kombinasjon av selvtillit og skepsis. Jeg kan ikke forklare hva det kommer av, men det er noe vi må ta hensyn til. Det er en klar uro hos mange, sa Stokes hos Pew.
Skepsisen til utenlandsk innflytelse er lavere hos yngre kinesere. Hele 60 prosent av de mellom 18 og 34 år har et positivt inntrykk av USA.
Økte forskjeller
Pew innrømmer at undersøkelsen har mangler og feil.
- Vi kan ikke stille spørsmål direkte om den kinesiske regjeringen. Vi kan spørre kinesere om Obama, men ikke om president Xi eller om kommunistpartiet, sa Stokes.
De kan derimot bli spurt om den kinesiske økonomien. Ni av ti mener at den kinesiske økonomien er i god tilstand, til tross for at den økonomiske veksten er på under halvparten av hva den var for ti år siden.
Mange av de spurte mener imidlertid at inntektsforskjellene er blitt større.
«Selv om veksten har avtatt noe har Kina hatt en oppsiktsvekkende økonomisk vekst de siste tiårene. Det er en oppfatning om at utbyttet ikke er blitt delt rettferdig», skriver Pew.
Markedene
De asiatiske nøkkelindeksene har falt på fredag formiddag. Investorer venter på dagens arbeidsmarkedsrapport fra USA, som kommer før de amerikanske markedene åpner.
Det britiske pundet stupte med 6,1 prosent da handelen startet i Asia på fredag morgen – til under 1,2 dollar. Dette er første gang siden 1985 at pundet har vært under 1,2 og det største fallet på en dag siden dagen etter Brexit-folkeavstemningen i slutten av juni.
Kursen på britiske har siden tatt seg noe opp og har for øyeblikket falt med 2,2 prosent.
De kinesiske valutareservene falt til 3166 milliarder dollar i september, ifølge månedsrapporten fra den kinesiske sentralbanken. Dette er 0,6 prosent lavere enn i august. I august falt reservene med 0,5 prosent.
«Den kinesiske sentralbanken har fortsatt med å intervenere tungt i markedet for å støtte opp valutaen. Det er få regn som tyder på at valutaflukten avtar. Risikoen for den kinesiske valutaen er på nedsiden», skriver Capital Economics.
De kinesiske markedene holder stengt denne uken.
Hør DN-podcast om granskningsindustrien: Slik granskes de store norske selskapene. En av landets mest erfarne granskere Jan Fougner forteller.
Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.
Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss en mail på mre@dn.no.
Anbefalt av DNtv:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.