Donald Trump benytter enhver anledning til å fortelle amerikanske velgere hvordan han skal straffe Kina, Mexico og andre land som han mener har utnyttet USA gjennom flere tiår. USA hadde et handelsunderskudd med Kina på 367 milliarder dollar ifjor.
- Svimlende nedgang
Trump har foreslått straffetariffer på 45 prosent og tiltak for å presse Kina til å styrke sin egen valuta og på den måten bli mindre konkurransedyktig. Økonomer er skeptiske til utspillene og mener de ikke er gjennomførbare i en global økonomi.
Den japanske finansinstitusjonen Daiwa Capital Markets har sett på hva Trump som president vil bety for den kinesisk økonomien i en ny rapport.
Hvis det ilegges en 45 prosent tariffer vil dette føre til et 87 prosent nedgang i den kinesiske eksporten til USA, ifølge Daiwas asiatiske sjeføkonom Kevin Lai. I fjor eksporterte Kina for 483 milliarder dollar til USA.
Et så kraftig eksportfall – tilsvarende 420 milliarder dollar (3500 milliarder kroner) - vil være ødeleggende for den kinesiske økonomien.
«En nedgang i bruttonasjonalproduktet i denne størrelsen vil være svimlende», skriver Lai i rapporten «Hva vil Trump som president bety for Kina?».
Kinesisk vekst kan stupe
Daiwa tar ikke stilling til hvor gjennomførbar Trumps økonomiske politikk er, men ser på konsekvensene på den politikken som den republikanske presidentkandidaten har lagt frem.
Dagens gjennomsnittlige importtariffer fra Kina i USA er på 4,2 prosent. Hvis det innføres tariffer på 45 prosent vil dette føre til en svekkelse i den kinesiske veksten på 4,82 prosentpoeng. I første halvår hadde Kina en økonomisk vekst på 6,7 prosent.
Selv tariffer på 15 prosent vil føre til en nedgang på 1,8 prosentpoeng og en nedgang i eksporten på 31 prosent til USA.
USA er Kinas største eksportmarked – foran Hong Kong, Japan og Sør-Korea. Produkter fra disse markedene finner også veien til USA.
«Slike tariffer vil være svært skadelig for den kinesiske økonomien – og for multinasjonale selskaper med drift i Kina. Disse selskapene blir sannsynligvis nødt til å legge planer og flytte til andre land. Kina vil komme tapene ut i konkurransen med andre utviklingsland som ikke rammes av Trump», skriver Daiwas sjeføkonom.
Mye står på spill
Trump har lagt frem en firepunktsplan på hvordan han skal håndtere Kina hvis han blir president. Han vil umiddelbart erklære Kina for å bevisst manipulere valutaen. Det mener han vil tvinge kineserne til forhandlingsbordet.
Han lover også å beskytte amerikanske investeringer i Kina og tvinge Kina til å beskytte amerikanske patenter og opphavsrettigheter.
«Vi skal ta tilbake millioner av amerikanske arbeidsplasser og gjenopplive den amerikanske industrien. Dette vil skje ved å sette en stopper for Kinas ulovlige eksportsubsidier, dårlige arbeidsvilkår og miljøstandarder. Det skal bli slutt på at sweatshops og forurensningsparadiser stjeler amerikanske arbeidsplasser», skriver Trump på sin egen nettside.
Daiwa legger til at den den kinesiske veksten er lavere enn tidligere.
«Det er åpenbart at svært mye står på spill», skriver Lai.
Kan undergrave vekst
Oxford Economics, som er en tenketank tilknyttet Oxford Economics, er ute med en ny rapport som viser konsekvensene for USA og verdensøkonomien hvis Trump blir valgt som president om knappe to måneder.
De tror at markedsreaksjonene vil være relativt «dempet», men tar forbehold.
«Hvis det viser seg at Trump lykkes med å gjennomføre politikken kan konsekvensene bli omfattende. Det kan redusere det amerikanske bruttonasjonalprodukter med fem prosent og undergrave den forventede oppgangen i verdensøkonomien», skriver Oxford Ecnonomics.
Det amerikanske bruttonasjonalproduktet var på 17947 milliarder dollar i 2015.
Oxford Economics forventer at Trump må forhandle med kongressen og at valgkamputspillene vil bli nedvannet.
«Virkningene vil bli langt mer alvorlig hvis Trump er i stand til å gjennomføre mer av de forslagene. I vårt mest negative scenario vil den amerikanske økonomien ikke bare bremse ned på kort sikt, men også på lengre sikt. Dette skyldes effekten av handels- og innvandringspolitikken», skriver den britiske tenketanken.
Mexico, Venezuela, Sri Lanka, Bangladesh er mer avhengig av det amerikanske eksportmarkedet enn Kina.
Markedene
Det er høy volatilitet ved de asiatiske aksjemarkedene som holder åpent i Asia på torsdag formiddag. Mange investorer har tatt fri frem til neste uke i forbindelse med helligdager i Kina.
Det er energisektoren som presser børsene lavere. I Australia har underindeksen for energiaksjer falt med over to prosent.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.