Kinas statsminister advarer spekulanter og dommedagsprofeter å tro at den økonomiske aktiviteten vil falle kraftig. Myndighetene vil gjøre alt i sin makt for å opprettholde en økonomisk vekst på syv prosent.
En gang i året møter Kinas statsminister Li Keqiang pressen i hva som er en lettvariant av en velkoreografert pressekonferanse. Journalister får mulighet til å stille Li Keqiang spørsmål, men disse er godkjent i forkant. Målet er å få frem myndighetenes budskap for det neste året.
Verktøykasse
Under årets seanse i Beijing, hvor Folkekongressen har pågått i knappe to uker, fikk Li snakke direkte til mediene. Han forsøkte å overbevise om at myndighetene har full kontroll med den økonomiske utviklingen og at dommedagsprofetene vil ta feil – igjen.
Den økonomiske veksten i Kina har falt de siste årene, men dette er ønskelig og den «nye normalen», ifølge Li. I motsetning til under den globale finanskrisen i 2008 har ikke myndighetene satt inn store redningsoperasjoner på flere tusen milliarder dollar.
- De gode nyhetene er at de siste par årene har vi ikke tydd til massive økonomiske tiltakspakker for å skape økonomisk vekst. Vi har fortsatt flere verktøy tilgjengelig hvis dette viser seg å være nødvendig, sa Li.
Han ønsket ikke å konkretisere hva som må skje før denne verktøyboksen hentes frem, men sysselsettingen er et av de viktigste kriteriene. Målet er å skape 10 millioner nye arbeidsplasser i Kina i år. I 2014 var målet det samme, men det ble skapt 13 millioner arbeidsplasser.
- Hvis den svakere veksten rammer sysselsettingen og inntektene, og veksten beveger seg mot hva som er det lavere nivået av hva som er ønskelig, vil vi stabilisere politikken og markedets langsiktige forventninger i Kina, sa Li – noe kryptisk.
- Ingen enkel oppgave
Den kinesiske regjeringen ønsker at privat næringsliv skal spille en større og viktigere rolle i endringene som skal skje i det kinesiske samfunnet og økonomien fremover. Entreprenører og gründere skal få enklere tilgang til såkornkapital og støtte fra det offentlige.
Målet er å få en økonomisk vekst på syv prosent i år. Dette er høyere enn gjennomsnittet for fremvoksende økonomier i Asia, men den laveste veksten Kina har hatt på 24-25 år.
- Det virker som at den økonomiske veksten vil justeres lavere. Det vil allikevel ikke bli enkelt å oppnå denne veksten. Størrelsen på den kinesiske økonomien er allerede på over 10 billioner dollar (82000 milliarder kroner) og det er vanskeligere å vokse, sa den kinesiske statsministeren under den to timer langer seansen.
En journalist fikk lagt inn et spørsmål om «Kina eksporterer deflasjon» til resten av verden. Dette ble avvist av Li. Produsentprisene har falt sammenhengende i 36 måneder.
- De pågående reformene vi har igangsatt er de mest omfattende og ambisiøse på over 30 år, sa Li.
I finanssektoren er det utstedt nye banklisenser til flere teknologi- og internettselskapet siden i fjor høst. Myndighetene planlegger innføre innskuddsgarantier.
Kina hacket alle
Den tidligere toppsjefen for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA mener at kinesiske myndigheter bevisst har brutt seg inn hos amerikanske selskaper for å stjele forretningshemmeligheter.
- Kineserne har brutt seg inn i alle store selskaper av betydning i ISA og stjålet informasjon. Vi har aldri kommet over datasystemet som ikke har hatt kinesiske spionprogramvare installer, sa Mike McConnell under en tale ved University of Missouri før helgen.
Allerede for 20 år siden hadde Kina over 100000 hackere som hadde som hovedoppgave å bryte seg inn i datasystemet, ifølge McConnell.
- De stjeler avanserte konsepter, vindmøller, bildesign, fly, romskip, industridesign og programvare. Hvis de kan kommersialisere dette, og dette pågår uhindret i 15 til 20 år, vil det ha store strategiske konsekvenser for USA, sa han.
Andre eksperter har lenge advart mot kinesisk hacking, men konsulenter hos E&Y mener McConnell overdriver.
- Jeg kan ikke si at det stemmer for alle selskaper. Hvis det var sant ville kineserne ha hatt oppskriften for Cola. Og det har de ikke, sier konsulent Chip Tsantes til CNN.
Markedene
Uken starter med en svak oppgang ved de største aksjemarkedene i Asia – ledet av børsene i Japan og Kina. Investorer venter på nye signaler fra den amerikanske sentralbanken (Fed), som starter et todagersmøte på tirsdag.
Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen setter igjen en ny 15-årsrekord til tross for at elektronikkselskapene Sony og Sharp faller.
Ved Shanghai-børsen fortsetter oppgangen etter pressekonferansen til statsminister Li Keqiang i helgen.
I India kommer nye inflasjonsstatistikker senere på mandag. Hvis prisveksten fortsetter å falle åpner dette opp for at sentralbanken kan komme med nye rentekutt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.