En undersøkelse fra WealthInsight viser at Kinas rike allerede har plassert over 650 milliarder dollar i utlandet. Disse overføringene har skjedd de siste årene. Det er småpenger sammenlignet med hva de har lagt seg opp fra nesten 25 år med sammenhengende høy økonomisk vekst.

Få investeringsmuligheter

WealthInsight mener Kina har 1,3 millioner dollarmillionærer med en formue på 4800 milliarder dollar. Andre anslag, fra blant annet Economist Intelligence Unit hvor de med en formue på over 830.000 kroner inngår, viser at de har en samlet formue på 16000 milliarder dollar.

Det er få investeringsalternativer i Kina og begrensninger for vanlige investorer om å investere internasjonalt.

- Meglere mottar mange henvendelser akkurat nå fra asiatiske kjøpere. Hvis du er en velstående investor i Kina har du ikke mange valg. Du kan plassere pengene i det kinesiske eiendomsmarkedet, men det er en boble. Du kan investere i aksjemarkedet, men det mangler åpenhet og er volatilt, sier konsernsjef Jonathan Miller hos takstselskapet Miller Samuel til CNBC.

Kinesiske myndigheter er i ferd med å gjøre det enklere å investere i utlandet. I dag er det en begrensning på å overføre 50000 dollar (410.000 kroner) i året til utlandet. Denne begrensningen skal fjernes for kinesere med en dokumentert formue på over 1,2 millioner kroner.

Denne gruppen kan søke om å få overføre inntil 50 prosent av verdiene.

Nyrike kinesere er nervøse. Børsverdier på over 30000 milliarder kroner gikk tapt fra toppen ble nådd i vår til i slutten av august. Hvor store de reelle tapene er vet ingen; mange småinvestorer kjøpte seg inn i aksjemarkedet tidlig og kom seg ut med gevinst.

- Reguleringene endres i Kina hele tiden. Jeg er bekymret over hvor trygge pengene mine er, sier en forretningsmann i Shenzhen til Financial Times.

Endrede prioriteringer

En undersøkelse foretatt av avisen Financial Times  viser at nesten halvparten av Kinas rike, som er definert med en formue på over åtte millioner kroner, har satt til side 30 prosent av pengene som de ønsker å investere i utlandet.

Over 40 prosent av disse foretrekker USA. Det er California og den amerikanske østkysten som lokker.

Kinesere var den største utenlandske enkeltgruppen av boliger i USA i 12-månedersperioden frem til mars i år med investeringer på 28,6 milliarder dollar, ifølge National Association of Realtors.

- Prioriteringen for Kinas rike familier har forflyttet seg fra å tjene så mye penger som mulig til å beskytte formuen, sier konsernsjef Shang Dai hos Kuafu Properties i New York til Financial Times.

Sveits etterforsker Malaysia

Sveitsiske myndigheter har frosset bankkontoer som tilhører det statseide malaysiske investeringsselskapet 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Årsaken er ifølge den sveitsiske riksadvokaten mistanke om hvitvasking av store pengebeløp og korrupsjon.

- Riksadvokaten (OAG) har frosset flere titall millioner amerikanske dollar i sveitsiske bankkontoer. Det er tidlig i etterforskningen og Riksrevisjonen vil analysere og konsolidere bevis. OAG er i kontakt med malaysiske myndigheter. Internasjonalt samarbeid vil være nødvendig for å etablere fakta, sier en talskvinne til Reuters.

Riksadvokaten har tidligere bekreftet det er igangsatt etterforskning rundt selskapet og enkeltpersoner. 1MDB ble etablert for å drive en aktiv forvaltning av offentlige midler. Selskapet har tapt store beløp og tatt opp lån på flere titall milliarder dollar.

Den malaysiske statsministeren er under kraftig kritikk da han har stoppet en etterforskning rundt selskapet og heller ikke har forklart hvordan over fem milliarder kroner havnet på hans private bankkonto.

Markedene

Det er en langt mindre dramatikk ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag formiddag enn hva som har vært vanlig de siste ukene. Årsaken er at de kinesiske markedene holder stengt for å markere slutten på annen verdenskrig for 70 år siden.

«Dette er bare et midlertidig pusterom for de globale aksjemarkedene etter at Kina har nyst. Langweekenden i Kina for å markere seieren etter andre verdenskrig er et «sengeleie» for Shanghai-børsen» og mindre nervepirrende, skriver analytikere hos Mizuho i en morgenrapport.

Innkjøpssjefsindeksen for tjenestesektoren i Japan viser et markant bedring for august sammenlignet med juli måned. Med en indeksmåling på 53,7 er dette den høyeste indeksen på nesten to år.

Ifølge Markit, som står bak indeksen, lover dette godt for den økonomiske aktiviteten de neste månedene. Investorer har mottatt målingen positivt og sendt Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen nesten 1,4 prosent høyere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Sjeføkonom advarer mot skjulte problemer i Kina

Første kikk på Sonys nye flaggskip

Sony Xperia Z5
SOny Xperia imonerer med en fantastisk skjerm, og lovnader om lang batteritid. DNs Magnus Eidem er på teknomessen IFA.
01:32
Publisert: