Køen av utfordringer for sentralmyndighetene i Beijing er lang – og vokser fortsatt. Den økonomiske veksten forventes å bli den laveste på nesten et kvart århundre, eksporten er svak og forbrukerne har ikke blitt det vekstlokomotivet som myndighetene har tatt høyde for.

Høye gjeldsforpliktelser

Ved årtusenskiftet måtte myndighetene trå til for å redde de statseide storbankene. De hadde gitt store lån, i hovedsak til statskontrollerte selskaper, som ikke ble betjent. Kundene så på banklån som en form for subsidier fra staten, noe som i tiår var vanlig i Kina.

Storbankene fikk ryddet opp i balansene etter å ha blitt tilført flere tusen milliarder kroner i frisk kapital. Noen år tidligere ble gjelden til kommunene også nesten slettet for at de kunne delta i moderniseringen av Kina.

Det siste tiåret har kommunene foretatt nye, store låneopptak. Mye har skjedd via bankene, men også via gråmarkedet og i form av hemmelige avtaler med private eiendomsutviklere.

Ingen vet med sikkerhet hvor store disse forpliktelsene er. Anslagene ligger på inntil 35.000 milliarder kroner. Wall Street Journal skriver at kinesiske kommuner har tatt opp lån på 18.000 milliarder yuan (22.700 mrd. kroner) fra banksystemet.

Myndighetene vil godkjenne en plan hvor disse lånene skal kunne omgjøres til obligasjoner. Provinsene har fått klarsignal til å utstede obligasjoner på minst 2600 milliarder yuan i 2015. Målet er å unngå en gjeldskollaps i gjeldsrammede byer og provinser.

Misligholdte lån

Kredittanalyseselskapet Fitch tror ikke dette løser problemet for bankene, som har gitt lån som for lengst burde ha vært klassifisert som misligholdte.

- Bankene vil være de største kjøperne av lokale obligasjoner. Dette betyr at risikoen fortsatt vil være i systemet. Det er samme regnskapsteknikk myndighetene i Beijing benyttet på 1990-tallet, sier senioranalytiker Terry Gao hos Fitch Ratings til Wall Street Journal.

Ifølge en oversikt fra Moody’s Investors Services har 10 kinesiske provinser utstedt obligasjonslån på i overkant av 400 milliarder kroner i år. Det er i all hovedsak statskontrollerte banker som har kjøpte disse.

Den amerikanske finansinstitusjonen JP Morgan mener at misligholdte lån utgjør 10 prosent av totale lån i bankene. Dette er lavere enn på 1990-tallet, men høyere enn hva som oppgis i regnskapene.

- Den største bekymringen er mer selve størrelsen på den samlede gjelden og den nedadgående trenden i Kinas økonomiske vekst, sier sjeføkonom Zhu Haibin hos JP Morgan til Wall Street Journal.

Den totale gjelden i Kina ligger på rundt 220 prosent av bruttonasjonalproduktet – betydelig høyere enn i 2008.

El Nino vil ramme avlinger

Australske meteorologer og klimaeksperter ser de samme endringene i temperaturen i den vestlige delen av Stillehavet som i 1997 – like før værfenomenet El Nino rammet verden. Dette var den kraftigste El Nino-effekten som er registrert.

Internasjonale finansinstitusjoner har begynt å se på hvilken effekt El Nino vil ha på avlinger. National Australia Bank tror hveteavlingene kan bli redusert med minst 20 millioner tonn i Australia i år.

«Selv om virkningene av El Nino er ulike og vanskelig å forutse har det tidligere ført til betydelig lavere hveteavlinger i den østlige delen av Australia. Våre prognoser for hveteproduksjonen gjenspeiler risikoen for at en kraftig El Nino-hendelse inntreffer i år», skriver økonomer hos den australske banken i en rapport på torsdag.

Australia er verdens femte største hveteprodusent.

Kina flyr høyt

Kina vil investere 500 milliarder yuan (625 mrd. kroner) i store luftfartsprosjekter i år – i hovedsak flyplasser. Dette kommer i tillegg til massive, nye investeringer i jernbane og andre samferdselsprosjekter det er gitt klarsignal til.

I følge lederen for Civil Aviation Administration of China foretok kinesere 39 prosent flere utenlandsreiser i årets fem første måneder sammenlignet med i fjor. Denne veksten forventes å fortsette.

Kinesiske flyselskaper flyr til 127 byer i 51 land. De planlegger nesten 100 nye ruter i løpet av året. Kina planlegger å bygge 40 nye flyplasser de neste fem årene.

Markedene

Det er langt mindre aktivitet ved de største asiatiske børsene på torsdag enn hva som har vært vanlig de siste månedene. Investorer venter for å se om det kommer en avklaring rundt gjeldskrisen i Hellas på torsdag.

I Malaysia har landets valuta svekket seg i dag etter at det antas at kredittvurderingsselskapet Fitch vil nedgradere kredittratingen i løpet av de neste dagene. Årsaken er en kombinasjon av lavere oljepriser og utsiktene til at USA setter opp renten i høst.

Den malaysiske valutaen har falt med over syv prosent mot amerikanske dollar i år.

Sør-Korea har nedjustert vekstprognosene for 2015 med 0,7 prosentpoeng – til 3,1 prosent på torsdag. Årsaken er utbruddet av den dødelige sykdommen Mers, som har smittet 179 mennesker og ført til 27 dødsfall – og tørke.

Ifølge finansministeren falt omsetningen ved kjøpesentrene med 16,5 prosent den første uken i juni.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no