Det er over 40 år siden en japansk entreprenør tok sjansen og åpnet det første McDonald’s-utsalget i Japan. Den amerikanske ledelsen var skeptisk til om japanerne ville kjøpe Bic Mac og fries. Det gjorde de. Selskapet omsatte for 16,7 milliarder kroner i 2013 fra 3280 utsalg.
Potetkrise
Nå er det krise hos McDonald’s i Japan. Det er ikke mulig å oppdrive nok poteter til å lage french fries. Alt av french fries importeres fra USA. En havnekonflikt på den amerikanske vestkysten siden juli gjør det er vanskelig å få sendt produktene til Japan.
McDonald’s Japan er blitt tvunget til å gå drastisk til verks. Fra i dag av rasjoneres porsjonene på french fries. Kundene kan kun få kjøp små porsjoner.
- Uten salgsrestriksjonene står vi i fare for å tå tom for french fries ved flere utsalg mot slutten av året, sier pressetalskvinne Kokoro Toyama hos McDonald’s Japan til Asahi Shimbun.
Flere tusen tonn french fries venter på å bli sendt fra 29 havner på den amerikanske vestkysten. Aksjoner fra havnearbeiderne gjør at poteter – og andre amerikanske landbruksprodukter som skal til Asia – blir liggende ved havnene.
McDonald’s i Japan har gått drastisk til verks og chartret egne fly som skal sende over 1000 tonn med dypfrosne french fries fra amerikanske fabrikker til Japan. Dette er ikke nok til for å mette japanske forbrukere.
Tapt salg og markedsandeler
Japan er det største markedet for McDonald’s utenfor USA. Eksport av poteter til Japan var på 1,7 milliarder dollar i 12-månedersperioden til juni i år. McDonald’s importerer i gjennomsnitt 10000 tonn french fries i måneden.
- Dette er tapt salg som vi ikke kan ta inn senere. Etterspørselen er høy på grunn av høytiden. Vi vil ikke være istand til å sende poteter senere da høysesongen vil være over. Japanske restauranter rasjonerer i tillegg til at de erstatter amerikanske poteter fra andre land. Det er ingen garanti for at disse vil gå tilbake til amerikanske produkter senere, sier markedsdirektør John Toaspern bed U.S. Potato Board til CBS MoneyWatch.
McDonald’s sier det er for tidlig å si hvordan french fries mangelen vil ramme resultatene i Japan.
Svak etterspørsel i Kina
Den britiske storbanken HSBC har over 150 års erfaring fra Kina. Banken er mer optimistisk for landets økonomi inn i 2015 enn mange andre finansinstitusjoner. I en ny rapport for 2015 spår de en økonomisk vekst på 7,3 prosent i 2015. Den forrige prognosen lå på 7,7 prosent.
Bankens økonomer mener at nye statistikker fra i høst viser at Kina har store utfordringer.
«Inflasjonen har bremset kraftig siden slutten av 2011 med alle målinger på det laveste nivået på flere år. Nedbremsingen i prisveksten, som ikke er ny, gjenspeiler stort sett svak etterspørsel», skriver HSBC i en ny rapport.
Bankens økonomer tror at kinesiske myndigheter vil komme med stimuli – etter all sannsynlighet i form av rentekutt. Tidligere har regjeringen og sentralbanken forsøkt seg med målrettede tiltak mot enkelte regioner og bransjer. Disse tiltakene har hatt begrenset effekt.
Det kinesiske planleggingsdepartementet har gitt klarsignal til nye infrastrukturprosjekter verdt over 1000 milliarder kroner. Disse vil igangsettes i 2015.
Svakere eksport i Japan
Den japanske valutaen har falt kraftig de siste ukene og oljeprisen har stupt. Dette har ikke vært nok til å gi eksportørene nok medvind til å øke handelen med utlandet så mye som forventet.
Eksporten økte med 4,6 prosent i november sammenlignet med for ett år siden. Det var forventet en vekst på syv prosent. I oktober var det en eksportvekst i Japan på nesten 10 prosent.
Importregningen falt med 1,7 prosent. Handelsunderskuddet økte til 891 milliarder yen fra 737 milliarder i oktober.
Det er først de siste tre årene at Japan har hatt handelsunderskudd. Fjorårets handelsunderskudd var det største Japan noen gang har registrert. Dette skyldes høy import av olje og gass som erstatning for kjernekraftverkene, som ble stengt etter tsunamien i 2011.
Fallet i oljeprisen forventes å redusere den japanske importen med rundt 280 milliarder yen i måneden, ifølge Capital Economics.
- Eksportvolumet har tatt seg opp i det siste og var på det høyeste på tre år i oktober. Vi forventer at handelsunderskuddet vil reduseres da det kraftig fallet i oljeprisen fortsatt ikke vises på importstatistikkene, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.
Thieliant tror at den japanske valutakursen vil fortsette å svekke seg og spår en kurs på 140 mot en amerikansk dollar i 2015 mot rundt 117 i dag. Før statsminister Shinzo Abe vant valget i 2012 lå kursen på 78 yen mot en amerikansk dollar.
Markedene
Volatiliteten fortsetter ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag formiddag. Det er oppgang ved de største markedene - ledet av Kina, hvor Shanghai-indeksen for første gang siden april 2011 ligger på over 3000-grensen.
Investorer venter på signaler fra den amerikanske sentralbanken (Fed) senere i dag.
- Markedene i Asia har opptrådt relativt rasjonelt sammenlignet med Latin-Amerika og andre fremvoksende markeder. Det er noe smitte fra hva som skjer i Russland, men det er fortsatt rasjonelt, sier direktør Jorge Mariscal hos UBS til CNBC Street Signs Asia.
Det forventes at den thailandske sentralbanken ikke vil røre renten under dagens møte. Det har vært kraftig uro på det thailandske aksjemarkedet denne uken med et fall i nøkkelindeksen på ni prosent på under en time på mandag. Finansministeren skylder på spekulanter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.