Ingen småinvestorer er villige til å ta en større risiko enn kinesiske. Etter å ha skapt bobler i eiendom, obligasjoner og aksjer er det landbruks- og råvaremarkedet siste mål. Erfarne tradere er nervøse.

Inntil nylig har verdens største gruveselskaper klart å kontrollere prisene på blant annet jernmalm. Dette har skjedd ved å inngå langsiktige kontrakter med kundene en gang i året hvor prisene er blitt kontraktsfestet god tid i forkant. Kina er i ferd med å endre spillet.

Skaper volatilitet

I den kinesiske byen Dalian har råvarebørsen blitt en av verdens største omsetningsledd for råvarer. Den er allerede blitt verdens største futuremarked for landbruksprodukter og omsetter alt fra soyabønner og egg til metaller og råvarer.

Kinesiske stålverk er verdens største forbrukere av jernmalm og prisene på verdensmarkedet fastsettes ved Dalian Commodity Exchange. I Nordøst-Kina. I år har jernmalmprisen steget med nesten 50 prosent og det er Dalian-råvarebørsen som fastsetter prisene.

Det er frisk handel i investeringsprodukter som er direkte knyttet opp mot jernmalm og andre råvarer ved børsen. Småinvestorer som i fjor tapte stort på kollapsen i aksjemarkedet er blitt råvareinvestorer de siste månedene.

For det meste dreier det seg om jernmalm.

- Handelsvolumene som omsettes er så høye at de oversvømmer det fysiske markedet og de kommer til å være en massiv innflytelse fra nå av. Den negative konsekvensen er volatilitet vi opplever. Det gjør det veldig vanskelig å forutsi hva prisen kommer til å bli fremover, sier konsernsjef New Power hos det australske råvareselskapet Fortescue Metals Group til Wall Street Journal.

Kinesiske myndigheter har lenge ønsket økt innflytelse på hvordan prisene fastsettes på viktige råvarer og ønsker at Dalian-børsen skal ta opp konkurransen med børsene i London og Chicago, som lenge har dominert råvare- og landbruksprodukter.

Spekulative investorer

Prisen på jernmalm var på 130 dollar tonnet ved årsskiftet 2013/14. En foreløpig bunn ble nådd mot slutten av 2015 da prisen var på under 40 dollar. Senere har den tatt seg opp og ligger på over 60 dollar tonnet. Stålprisene har fulgt samme prisutvikling.

Handelsvolumet ved Dalian-børsen av jernmalm har slått alle tidligere rekorder i år. I april ble det omsatt futurekontrakter på jernmalm til en verdi av 330 milliarder dollar. Dette er mer enn en fordobling på to måneder og fire ganger høyere enn den fysiske omsetningen av jernmalm i løpet av ett år.

«Denne veksten utgjør flere farer for stabiliteten til globale råvarepriser på grunn av hvor mindre regulert det kinesiske markedet er og derfor gir investorer mindre beskyttelse. Kinesiske investorer er kanskje verdens mest spekulative», skriver Citigroup i en ny rapport.

- Vanvittig prisoppgang

Det er ikke bare jernmalm de satser på. Dalian-børsen gir småinvestorer mulighet til å investere i nesten alt av råvarer, metaller og landbruksprodukter – ikke minst kunne spekulere i hvordan prisene vil være i fremtiden.

Futureprisene på egg har steget med en tredjedel siden i mars. Ingen er i stand til å forklare hvorfor prisene på egg forventes å bli høyere de neste månedene. På markedene har prisen på egg falt de siste ukene sammenlignet med i fjor og etterspørselen forventes å være stabil.

- Mange råvarer har hatt en vanvittig prisoppgang. Vi håper på en mer stabiliserende trend hvor futures kan gjenspeile de fundamentale forholdene i økonomien. Måten råvareprisene har steget på i det siste er bekymringsfull, sier råvaretrader Du Xhaoxing til New York Times.

Det er få investeringsmuligheter for kinesiske småinvestorer. Mange er blitt brent under fjorårets børskollaps hvor børsverdier på over 30000 milliarder kroner forsvant. Kinesiske småinvestorer er beryktet for å ta en risiko som ingen andre gjør.

Myndighetene har stilt penger til rådighet; kredittveksten i april var på nesten 3000 milliarder kroner.

- Det er svært få rasjonelle eller fundamentale årsaker til at prisene har tatt av slik som de har gjort eller hvorfor handelsvolumene er så høye – annet enn irrasjonell begeistring, sier Alex Wolf hos Standard Life Investments, som er en fagøkonom som har spesialisert seg på Kina og fremvoksende markeder, til New York Times.

Markedene

Det er en blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag formiddag. Hong Kong-børsen har falt, men over grensen i Shenzhen og i Shanghai er det en oppgang. Nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen har steget med over 2,1 prosent.

Den kinesiske innkjøpssjefsindeksen fra Caixin kom inn på 49,4 i april – 0,3 poeng lavere enn i mai. En måling under 50 indikerer lavere aktivitet i industrien.

Det var en stagnasjon i nye ordrer og eksportaktiviteten falt for femte måned på rad, ifølge rapporten.

I Malaysia har aksjekursene falt ved Kuala Lumpur-børsen med over en prosent. Dette skyldes i stor grad oljeprisen som har falt denne uken. Malaysia og Brunei er Sørøst-Asias eneste nettoeksportører av olje.

 

LES OGSÅ OM:

Stordalen og Buchardt: Ville kjøpe Lies krisekonsern dnPlus  (+)

Mister tilliten: Kundene straffer DNB dnPlus (+)

Luksushytte til salgs: Blindleia-luksus solgt for presset investor (+)

Kenan (28) hevder han taper salgskampen: - Vanskelig å drive ærlig i dagens boligmarked

Doblet salg av luksushytter dnPlus (DN+)

 

SE DENNE:

Slik blir det nye Nasjonalmuseet
Se animasjonsvideoen av det nye Nasjonalmuseet her. Museet skal stå klart i 2020
01:11
Publisert:

Sterke følelser når et amerikansk cruiseskip for første gang på 50 år til i Cubas hovedstad Havanna
For første gang på over 50 år, kom et amerikansk cruiseskip til Cubas hovedstad Havanna, en hendelse som ikke gikk upåaktet hen.
00:57
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.