Flere hundre investorer har barrikadert seg utenfor kontorene til Fanya Metals Exchange i storbyen Kunming de siste dagene. De forlanger å få tilbakebetalt over 50 milliarder kroner de har investert i selskapets spareprodukter. De møter stengte dører.
Garanterte avkastning
Fanya Metals Exchange er på fire år blitt et av verdens største formidlingsledd av sjeldne metaller og mineraler. Kina har kontrollert tilførselen av disse metallene, som brukes blant annet i smarttelefoner, solcellepaneler og annen elektronikk.
Fanya har lokket til seg kinesiske småinvestorer med spareproduktet Ri Jin Bao. Dette har lovet småinvestorer en garantert årlig avkastning på nesten 14 prosent. Investorene kan også få utbetalt investeringen de foretar i spareproduktet når som helst.
Det er nettopp dette småinvestorer forlanger. Selskapet skylder over 200.000 småinvestorer over 40 milliarder yuan. Ledelsen har gitt beskjed til investorene om at de ikke har mulighet til å tilbakebetale investeringene for tiden på grunn av likviditetsproblemer.
- Jeg mener at Fanya har brutt kontrakten de har inngått da de solgte Ri Jin Bao. Dette er urettferdig for oss, sier en investor til Metal Bulletin.
Frykter kollaps
Investorenes penger er plassert i spareprodukter som igjen er knyttet opp mot metaller som svært få har hørt om, blant annet indium og vismut. Indium benyttes blant annet til produksjon av solcellepaneler og avansert elektronikk.
- Dette er et marked for profesjonelle aktører, folk som tilbringer et helt liv med å forstå hvordan vismut, antimon, indium og kadmium oppstår og anvendes. Dette er ikke en egnet investering for enker og farløse, sier direktør Anthony Lipmann hos det London-baserte selskapet Lipmann Walton & Co som har spesialisert seg på handel med sjeldne metaller til nettavisen Quartz.
Det omsettes små volum av disse metallene. Tilbudet og etterspørselen etter indium er på rund 1500 tonn i året. Til sammenligning omsettes det kobber for rundt 22 millioner tonn.
Fanya har jobbet tett sammen med kinesiske produsenter av sjeldne metaller. Med kapital fra investorer har de bygd opp lagerbeholdninger i håp om å kontrollere markedet.
- Det er for tiden seks års etterspørsel av indium på lager hos Fanya – eller selskaper de kontrollerer. Hvis denne metallbørsen skulle kollapse, hva vil skje?, spør redaktør Alex Harrison hos Metal Bulletin.
Fanya sa denne uken de vil stoppe utbetalinger til investorer frem til slutten av august. De skyldes på utenlandske «krefter».
- Tidligere i år kom utenlandske krefter i kontakt med kinesiske finansinstitusjoner. De gikk sammen for å «shorte» Kinas marked for sjeldne metaller», sier selskapet i en kort uttalelse.
Å «shorte» aksjer eller andre investeringer er vanlig for investorer for å redusere risikoen og kunne ta gevinst hvis prisene faller.
Vil selge containerskiprederi
Det statlige singaporske investeringsselskapet Temasek jakter på kjøpere av containerskiprederiet Neptune Orient Lines. Neptune har vært et tapssluk i flere år og er neddynget i gjeld. Temasek eier 65 prosent av aksjene.
Ifølge Wall Street Journal har forhandlinger med flere potensielle kjøpere strandet. Det pågår for tiden en konsolidering etter det er bygd opp en massiv overkapasitet siden årtusenskiftet. Det børsnotertre selskapet er verdt rundt 1,7 milliarder dollar (14 mrd. kroner).
Kapitalflukt fra Kina
Børsuroen i Kina de siste ukene har skremt investorer. Ifølge en fersk oversikt fra den australske storbanken ANZ forsvant 5,6 milliarder dollar (46 mrd. kroner) som var eid av utenlandske investorer fra det kinesiske aksjemarkedet i uken frem til 15. juli.
Dette er den nest største kapitalflukten som er registrert siden 2008.
Bare en uke tidligere ble det overført 12,7 milliarder dollar til Kina. Før børsuroen startet i Kina var det sjelden det var ukentlige overføringer på mer enn et par milliarder dollar.
Børsfall for sørkoreansk gigant
Tidligere denne uken falt børsverdien på den sørkoreanske verftsgruppen Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering med en tredjedel etter at lokale medier skrev at selskapet ikke hadde bokført store tap på nærmere 20 milliarder kroner på flere prosjekter.
I dag er det Samsung Heavy Industries som faller kraftig ved Seoul-børsen. Etter 20 minutters handel hadde aksjekursen falt med 17 prosent. Dette er det kraftigste fallet på en dag på over 20 år.
Verft i Sør-Korea, Japan og Kina sliter med færre ordrer. Samsung-selskapet vil legge frem et driftsunderskudd på rundt 1000 milliarder won (7,2 mrd. kroner) i andre kvartal, ifølge koreanske medier.
Markedene
Det er mindre volatilitet ved de asiatiske aksjemarkedene på fredag formiddag enn hva som har vært vanlig de siste ukene.
Tokyo-børsen viser en svak oppgang og fortsetter dette ut dagen vil Nikkei-indeksen ha hatt den beste handelsuken siden i fjor høst. Indeksen har steget med 4,5 prosent.
Børsnoterte japanske selskaper gjør seg klar til å legge frem kvartalsresultatene fra neste uke av. Eksportørene, ledet av bilindustrien, forventes å legge frem solide resultater de neste ukene – godt støttet av en fortsatt svak japansk valutakurs.
Elektronikkselskapet Sharp har falt med rundt tre prosent i dag. Ifølge næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun har tapene fortsatt inn i siste kvartal etter at selskapet fikk et negativt resultat på 222 milliarder yen (16 mrd. kroner) i regnskapsåret som ble avsluttet i mars.
Sharp skal kvitte seg med en tiendedel av arbeidsstokken på verdensbasis, deriblant 3000 ansatte i Japan.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.