Mark Zuckerberg var en av over 30 konsernsjefer for amerikanske storselskaper på den amerikanske vestkysten som møtte Xi Jinping på onsdag.
Zuckerberg har lagt ut et bilde og en stolt statusoppdatering på det sosiale nettverksstedet han etablerte for 11 år siden.
«Dette var første gang jeg noen gang har snakket med en utenlandsk statsleder utelukkende på et fremmedspråk. Jeg ser på dette som en betydelig personlig milepæl. Det var en ære å møte Xi og andre ledere», skriver Zuckerberg.
Utestengt fra Kina
Xis rådgivere har etablert en egen Facebook-side hvor amerikanske brukere kan følge statsbesøket i USA denne uken. I Kina er Facebook sperret for vanlige brukere og det er kun brukere som har tilgang til private nettverk som omgår sensuren som kan benytte tjenesten.
Mark Zuckerberg har lenge forsøkt å overbevise myndighetene om å åpne opp for kinesiske brukere. Han har vært på flere reiser i Kina, er gift med en kinesisk-amerikansk kvinne og har de siste tre årene lært seg kinesisk mandarin.
Ifølge New York Times har kinesiske myndigheter bedt amerikanske teknologiselskaper om å undertegne en avtale hvor de forplikter seg til ikke å skade Kinas nasjonale sikkerhetsinteresser og lagre brukerinformasjon på dataservere plassert i Kina.
- Alle har antatt det er enklere å være i markedet hvis du blir sett på som en venn av Kina. Folk har fordoblet anstrengelsene på den strategien nå som presset har økt så dramatisk, sier forsker Adam Segal ved Council of Foreign Relations til avisen.
Utestengelsen av internasjonale internettselskaper fra Kina har gjort at lokale selskaper dominerer i markedet. Google trakk seg ut fra Kina da de ikke ønsket å foreta sensur av innhold på søketjenestene og nektet å overlevere privat informasjon om brukere.
Inngår allianser
Microsoft, som står bak den søketjenesten Bing, har valgt en annen strategi ved å være tilstede i det kinesiske markedet, tilpasse produktene kinesiske krav og samarbeide med lokale selskaper.
I en avtale som ble signert på onsdag med det kinesiske internettselskapet Baidu vil Baidus søkemotor være førstevalget for kinesiske brukere som installerer siste versjon av Windows og nettleseren Edge.
- Hvis Google ikke kan vinne det kinesiske søkemarkedet kan heller ikke Microsoft. De kan vinne mye ved å pushe gjennom økt bruk av Windows 10 i Kina, sier grunnlegger Danny Sullivan av nettstedet Search Engine Land til Wall Street Journal .
Kinesiske myndigheter nedla forbud for to år siden for offentlige etater å benytte versjon 8,1 av Windows. Nå har Microsoft inngått en avtale med statseide China Electronics Technology Group om å tilpasse en lokal versjon av Windows 10 for bruk i det offentlige.
Microsofts nettskytjenester vil driftes av i samarbeid med den lokale partneren 21Vianet, som vil ekspandere sammen med et selskap som er kontrollert av statseide Tsinghua Unigroup, for å tilby tjenester til kinesiske storselskaper.
«Allianser med politiske tilknyttede selskaper er ment å åpne dører i Kina», skriver Wall Street Journal.
Kontrakter på 300 mrd. kroner
Flyprodusenten Boeing er blant amerikanske selskaper som samarbeider med kinesiske selskaper på teknologiutveksling og bruk av kinesiske underleverandører på kontrakter de får med kinesiske flyselskaper. Dette har gitt resultater.
Kinas president fikk ble vist rundt Boeings produksjonsanlegg like utenfor Seattle av toppledelsen i Boeing. Boeing kunne etterpå bekrefte de har fått avtaler på å levere 300 fly til Kina med en listepris på 38 milliarder dollar.
- Kina prøver å balansere ordrene mellom selskapene. De gjør dette av diplomatiske årsaker. Flyselskapene foretrekker å gjøre produsentene konkurransedyktige, sier analytiker Richard Aboulafia hos Teal Group til USA Today.
Boeing ser for seg en etterspørsel på over 6300 passasjerfly i Kina de neste 20 årene – verdt nesten 1000 milliarder dollar (8250 mrd. kroner) i rapporten China Current Market Outlook (CMO).
- Til tross for volatiliteten i det kinesiske finansmarkedet ser vi en sterk vekst i luftfartssektoren på lang sikt. I løpet av de neste 20 årene vil Kinas kommersielle flyflåte nesten tredobles – fra 2570 fly i 2014 til 7210 i 2034, sier Boeings visepresident Randy Tinseth i en kommentar.
Markedene
De asiatiske aksjemarkedene er retningsløse på torsdag med et fall ved Tokyo-børsen. Dette skjer etter at det japanske markedet har holdt stengt tidligere i uken og unngikk volatiliteten som herjet i Kina.
«Det amerikanske markedet har gitt Asia veldig lite å jobbe med, noe som ikke er overraskende da det er Yom Kippur (jødiske helligdager), skriver markedsanalytiker Chris Weston hos den australske finansinstitusjonen IG.
Fed-sjef Janet Yellen skal holde en tale i Massachusetts. Som vanlig vil markedsaktører analysere hver setning for å se om hun kommer med en hint om når den amerikanske sentralbanken vil sette opp renten.
Foreløpige sysselsettingstall for den siste uken fra USA kommer også før børsåpning i New York.
H&M legger frem det siste kvartalsresultatet (frem til 31. august) torsdag morgen. Salgsveksten i august var den svakeste på to år, bekreftet selskapet i forrige uke. Det forventes en kvartalsomsetning på 46 milliarder svenske kroner, ifølge Reuters.
Aksjemarkedene i Indonesia, Malaysia og Singapore er stengt i Asia på torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.