Det er over tre måneder siden Galaxy S6-modellene kom i salg over hele verden. Dette er toppmodellene til Samsung og konkurrerer direkte med Apples Iphone 6-modeller på gjelder funksjoner, spesifikasjoner og pris. Samsung ligger langt bak Apple i enhetssalg.
Resultatsvikt
Sørkoreanske Samsung Electronics la frem et foreløpig resultat for andre kvartal tirsdag morgen. Dette viser et driftsoverskudd på 6900 milliarder won (49 mrd. kroner). Dette er 300 milliarder won svakere enn hva som var forventet, ifølge en Reuters-undersøkelse.
Dette vil være det syvende kvartalet på rad hvor driftsoverskuddet har falt sammenlignet med foregående år.
Omsetningen forventes å bli lavere enn hva som var forventet. 48000 milliarder won (345 mrd. kroner) – vel 5000 milliarder won (36 mrd. kroner) svakere enn hva analytikere trodde.
- Samsungs smarttelefondivisjon gjør det elendig for tiden. Halvledervirksomheten er ikke i stand til å levere på grunn av at den samlede etterspørselen etter smarttelefoner begrenser etterspørselen etter komponenter, sier analysesjef Tom Kang hos Counterpoint Research til CNBC.
Samsung, har vært verdens største smarttelefonprodusent de siste fem årene. De siste to årene har nye selskaper fra Kina og India tatt markedsandeler.
Tøff konkurranse fra Kina
Nykommeren Xiaomi selger sin toppmodell for en tredjedel av hva toppmodellen fra Samsung koster. Lenovo og Huawei selger konkurrerende modeller med nesten identiske spesifikasjoner til betydelig lavere priser. Færre er villige til å betale 6-7000 kroner for en telefon.
I Kina, India, Indonesia og Brasil, som er de største folkerike vekstmarkedene for smarttelefoner, har Samsung problemer med å skape volumsalg av toppmodellene.
Samsungs Galaxy S6-modeller, hvor Edge-modellen kommer med en buet skjerm, ble svært godt mottatt under lanseringen i vinter. Samsung hadde produksjonsproblemer i flere uker, noe som førte til at lanseringen ble utsatt i nøkkelmarkeder.
- Månedsstatistikkene viser at Galaxy S6-salget faller. De hadde forsyningsproblemer i begynnelsen, men nå har populariteten falt hos forbrukerne. Prisen må senkes hvis de skal klare å skape ny interesse fra potensielle kunder, sier Kang hos Counterpoint Research til CNBC.
Nomura Securities har nedjustert salgsprognosene for Samsungs smarttelefoner med 11 prosent til 75 millioner enheter for andre kvartal. Galaxy-modellene stod for i overkant av 20 prosent, spår Strategy Analytics.
Samsungs aksjekurs har falt med 17 prosent siden lanseringen av Galaxy-modellene i april.
Frykter ny Kina-korreksjon
Aksjekursene har stupt med ved kinesiske børser de siste to-tre ukene. Myndighetene har satt inn hva de kan av tiltak – i tospann med finansinstitusjoner – for å hindre en regelrett børskollaps. Det er innført et midlertidig forbud på emisjoner og nye børsnoteringer.
«Begeistringen for kinesiske aksjer er ikke støttet opp av fundamentale forhold. Det virker som at markedene blir løftet opp av nye lån og ren manipulering», skriver Pento Portfolio Strategies i en ny rapport.
Utenlandske investorer, som kan investere i kinesiske aksjer via Hong Kong-børsen, har solgt seg kraftig ned.
- Det er kommet til et nivå hvor de erstatter et dårlig tiltak med et annet dårlig. Mange investorer er bekymret over at det vil komme en ny korreksjon, sier sjefstrateg for Asia hos JPMorgan Asset Management, Tai Hui, til Bloomberg News.
En fjerdedel av de børsnoterte selskapene i Kina har innført midlertidig handelsstopp i aksjene. Analytikere mener dette gjøres for å unngå at børsverdiene skal kollapse ytterligere.
«Hvordan er det mulig at så mange selskaper ber om handelsstop på så kort tid? Børstilsynet holder kun ett øye åpent og selskapene kan bruke enhver unnskyldning for å stoppe handelen», sier analytiker Xiao Shijin hos Guodu Securities til CNBC.
Kinas største meglerhus har fått tilført over 150 milliarder kroner for å kjøpe aksjer for å hindre et ytterligere fall.
- Jo flere ressurser myndighetene forplikter seg til å sette inn for å støtte aksjemarkedet, jo mer øker de risikoen hvis aksjemarkedet kollapser. Dette kan føre til en tillitskrise over myndighetenes evne til å støtte både aksjemarkedet og realøkonomien, sier analytiker Andrew Wood hos BMI Research til Bloomberg News.
«Crazy» eiendomsmarked
Det forventes at den australske sentralbanken vil fastholde renten etter dagens møte. Eiendomsprisene fortsetter å klatre i de australske storbyene – spesielt i Sydney og Melbourne.
Sentralbanksjef Glenn Stevens sa nylig at eiendomsprisene i deler av Sydney er «crazy» og at han er «svært bekymret».
Eiendomsprisene i Sydney økte med 16,2 prosent i juni sammenlignet med for ett år siden og med 10,2 prosent i Melbourne. Dette skyldes rentekuttet i februar til rekordlave to prosent i februar og asiatiske investorer som investerer i eiendom i Australia.
Markedene
Det er uro ved de asiatiske aksjemarkedene tirsdag morgen. Nøkkelindeksen ved Shanghai-indeksen åpnet flatt og foretok få krumspring de første 90 minuttene før aksjene begynte å falle kraftig. Shanghai-indeksen har falt med 29,5 prosent på en måned.
På mandag var det en kraftig oppgang ved de kinesiske aksjemarkedene. Årsaken var myndighetenes tiltak overfor meglerhus of store finansinstitusjoner om å støttekjøpe aksjer. Ifølge Securities Times har forsikringsselskaper pøst flere titall millioner yuan inn i aksjefond den siste uken for å stabilisere markedet.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.