Singapore feiret i helgen 50 år som en selvstendig nasjon. Miniputtnasjonen på sørspissen av Malay-halvøya i Sørøst-Asia er blitt et av verdens rikeste land med en levestandard som er høyere enn i EU. Eksport har vært grunnlaget for velstanden.

 

Deflasjonsspiral

Dette er en modell som andre land i Sørøst-Asia, og i senere år Kina, har fulgt. I motsetning til Singapore sliter mange av de konkurrerende landene med å skape en balansert vekst med høyt innenlandsk etterspørsel, investeringer og eksport til konkurransedyktige priser.

Eksporten fra Øst-Asia falt med 5,2 prosent i første halvår, ifølge statistikker fra CEIC. Eksportfallet har skutt fart de siste månedene; i første kvartal falt eksporten med 0,6 prosent.

Filippinene er det eneste landet som har en svak eksportvekst; fra New Zealand og Japan - til Singapore og India faller eksporten kraftig.

Ifølge analyseselskapet Gavekal Dragonomics er den kinesiske investeringsveksten den laveste på over ti år. Utenlandske investorer dro 6,2 milliarder dollar ut fra de asiatiske aksjemarkedene i juli måned.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har nedjustert vekstprognosene for hele regionen - med unntak av India.

«Asia risikerer å havne å en saktegående deflasjonsspiral som vil bremse den innenlandske veksten og begrense investeringene. Dette kan ytterligere svekke den regionale handelsveksten», skriver Gavekals økonomer i en Asia-oppdatering.

Kina har sørget for økt etterspørsel fra asiatiske land. Denne veksten har stoppet opp. Kinas import fra resten av Asia falt med 11 prosent i første halvår, ifølge nyhetstjenesten Barrons.

 

Eksporten stuper

Juli-statistikkene viser at den kinesiske eksporten falt med 8,3 prosent sammenlignet med for ett år siden. Dette var betydelig verre enn forventet og er det største eksportfallet på fire måneder. Importen falt med 8,1 prosent.

«En bedring i den eksterne etterspørselen er fortsatt et langt stykke unna. Den økonomiske veksten i Kina vil fortsette å være avhengig av den innenlandske etterspørselen. Det betyr det vil må føres en løs økonomisk politikk i andre halvår», skriver Kina-økonom Qu Hongbin hos storbanken HSBC i en analyse.

Den kinesiske eksporten til EU og Japan stupte med over 12 prosent og etterspørselen fra USA falt med 1,3 prosent. Dette førte til at eksportoverskuddet falt med 10 milliarder dollar fra juni til 43 milliarder dollar.

«Importen falt på grunn av svak innenlandsk etterspørsel og lave råvarepriser. I og med at fallet i råvareprisene startet for fullt i fjerde kvartal i 2014 kan vi forvente en fortsatt svekkelse de neste månedene», ifølge analytiker Yang Zhao hos Nomura Securities.

Kinesiske myndigheter har satt som mål at den totale handelen skal øke med seks prosent i 2015. Dette vil bli svært vanskelig, selv om det settes inn nye tiltak. Eksportørene ønsker at myndighetene svekker den kinesiske valutaen for å bli mer konkurransedyktige.

Det er en intens konkurranse mellom kinesiske eksportører og de sitter igjen med syltynne marginer. Produsentprisene falt med 5,4 prosent i juli mot samme måned ifjor. Den offisielle konsumprisen steg med 1,6 prosent. Dette er betydelig lavere enn hva myndighetene ønsker.

 

Venter nye skuffelser

Nye økonomiske statistikker for Asia for siste kvartal kommer denne uken. Det forventes svak vekst i nøkkeløkonomier.

Singapore kom med foreløpige vekststatistikker for andre kvartal i juli, men disse forventes å bli nedjustert på tirsdag til en nedgang i den økonomiske aktiviteten på 4,6 prosent sammenlignet med forrige kvartal.

I Malaysia forventes det at den økonomiske veksten svekket seg til 4,5 prosent - ned fra 5,6 prosent i første kvartal, ifølge Reuters. Den malaysiske valutaen har falt kraftig i verdi mot handelspartnerne og valutareservene har også falt.

Den sørkoreanske sentralbanken møtes på torsdag og økonomer holder døren åpen for et rentekutt etter svak økonomisk aktivitet i andre kvartal etter utbruddet av Mers-sykdommen i landet.

Sør-Koreas president Park Geun-hye sa i forrige uke at landets økonomi har behov for «et stort kirurgisk inngrep». Dette vil sannsynligvis bestå av tiltakspakker, men sentralbanksjefen er ifølge Korea Times avventende og ønsker å vente.

 

Markedene

Panikken som satte inn ved de kinesiske børsene for to uker siden har avtatt og det er en oppgang på mandag. I resten av Asia er det en blandet utvikling på aksjemarkedene med små bevegelser.

Det er nervøsitet hos politikerne. De ser det skjer store endringer i verdensøkonomien med alvorlige konsekvenser for land som har gjort seg avhengig av nøkkelindustrier.

- Det er en perfekt storm i landbrukssektoren med lave melkepriser og overproduksjon, sier New Zealands statsminister John Key på mandag.

De globale melkeprisene har falt til det laveste nivået på 13 år. Dette er dramatisk for New Zealand, hvor over 90 prosent av melkeproduksjonen eksporteres.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.