Utenlandske investorer stod i kø for å kunne investere i det kinesiske eiendomsselskapet Kaisa. Nå står de i fare for å tape flere titall milliarder kroner hvis de ikke går med på en gjeldssanering.

Problemene startet for Kaisa-gruppen ved nyttår etter at den tidligere sikkerhetssjefen i storbyen Shenzhen ble anholdt og etterforsket for korrupsjon. Selskapet skal ha hatt tette bånd til Jiang Zunyu.

Samtidig blokkerte lokalmyndighetene i byen nye byggetillatelser for selskapet og stoppet salget av ferdigstilte leiligheter. En rekke toppledere i selskapet har «ikke vært tilgjengelig, og det antas at de er anholdt eller samarbeider med korrupsjonsetterforskningen av Jiang.

Dette har ført til at selskapet ikke har klart å innfri forpliktelsene på flere obligasjonslån. Utenlandske investorer, i hovedsak fond, har lånt selskapet rundt 2,5 milliarder dollar (20,2 milliarder kroner). Selskapet har også andre store gjeldsforpliktelser.

Gjeldssanering

På torsdag kveld går fristen ut for at selskapet skal betale 35,5 milliarder dollar til kreditorene. Dette er penger de sannsynligvis ikke har. På fredag møtes representanter for de største kreditorene med selskapets advokater i håp om å komme frem til en løsning.

Kaisa har fått inn en ny storaksjonær som kan redde selskapet, men kjøpet av 49,3 prosent av aksjene av Sunac China Holdings forutsetter at Kaisa gjennomfører en gjeldsstrukturering. De ønsker at renten på obligasjonslånene settes 30 prosent lavere enn styringsrenten.

- Det er forventet at Kaisas obligasjonsinnehavere ikke vil akseptere det første forslaget. Sunac har fortsatt overtaket da de kan velge å gå vekk fra avtalen, sier kredittanalytiker Glenn Ko hos UBS Group i Hong Kong til Bloomberg News.

Kaisa har sagt at hvis selskapet blir oppløst vil det kun bli småpenger igjen til de utenlandske kreditorene – rundt 2,4 prosent av hva de har utestående.

Sunac, som har finansielle muskler til å overta det kriserammede eiendomsselskapet, er utålmodig. Det er nesten to måneder siden de kom inn som en reddende engel og ønsker kontroll over eiendomsselskapet snarest mulig.

- Vår tålmodighet strekke seg ikke mer enn en måned eller to, sa Sunac-direktør Wu Jiesi i forrige uke.

Håp og naivitet

Eiendomsprisene hadde et rekordstort fall i Kinas største byer i februar. Myndighetene ønsker å unngå at et stort eiendomsselskap som Kaisa går under da dette kan føre til at en dominoeffekt hos andre selskaper som har fått finansiering i utlandet.

«Nye statistikker viser at den kinesiske eiendomssektoren har gått fra vondt til verre. Dette bare viser naiviteten som har eksistert for et håp om en rask stabilisering i økonomien», skriver BNP Paribas i en ny rapport.

Finansinstitusjonen er skeptisk til hva myndighetene har foretatt seg for å stabilisere eiendomsmarkedet.

«Fallet i antall eiendomstransaksjoner økte de to første månedene av året, noe som tyder på at myndighetenes tiltak har liten eller ingen merkbar effekt. Mer alarmerende er det at lanseringen av nye eiendomsprosjekter øker i forhold til salg av ferdigstilte boligenheter», skriver bankens økonom Richard Iley i rapporten.

Usolgt luksus i India

Det er ikke bare i Kina det er problemer i eiendomssektoren. I indiske storbyer har det vært svært høy aktivitet i flere år. Det tar i gjennomsnitt eiendomsutviklere fire og et halvt år å selge leiligheter, ifølge statistikker fra Thomson Reuters Starmine.

I storbyen Mumbai står det usolgte, nye leiligheter verdt over 530 milliarder rupi (70 mrd. kroner) de de børsnoterte eiendomsutviklerne, ifølge Kotak Securities. Små- og mellomstore utviklere inngår ikke i denne oversikten.

Det kan ta ti år før alt er solgt.

- Det totale markedet har bremset de siste to årene og den generelle etterspørselen har gått ned, sier eiendomsutvikler Niranjan Hiranandani til Reuters.

Eiendomsutviklerne bygger boliger i prisklassen til over 1,3 millioner kroner. Dette er en uoppnåelig pris for de aller fleste i India. Den største etterspørselen er opp til 300.000 kroner.

- Det er et paradoks. På den ene siden er det boligmangel og samtidig øker beholdningen av usolgte boligenheter, sier direktør Pankaj Kapoor hos eiendomskonsulentselskapet Liases Foras til Reuters.

Høyeste vekst siden 2007

En kraftig vekst i antall turister sørget for at New Zealand fikk den høyeste økonomiske veksten på syv år i 2014. En 3,3 prosent vekst sammen med en lav inflasjon gjør at det ikke forventes renteendringer fra sentralbanken.

«Selv om noe av veksten kommer fra økt innenlandskforbruk, har utenlandske besøkende hatt en større effekt. Kinesiske, britiske og amerikanske turister la igjen mer penger i økonomien i 2014», sier statistikksjef Gary Dunnet i en kommentar.

Turister la igjen 7,4 milliarder newzealandske dollar (45,7 milliarder kroner) i 2014. Eiendomsprisene har økt kraftig i flere år og februarstatistikkene med en 14,7 prosent prisvekst det siste året i Auckland. 

Antall eiendomstransaksjoner økte med 45 prosent sammenlignet med januar, ifølge Propertywire.

Markedene

Den amerikanske rentebeslutning på onsdag, hvor de signaliserer at en renteøkning ikke vil komme før sommeren, er blitt positivt mottatt hos investorer ved de asiatiske aksjemarkedene på torsdag.

Den amerikanske dollaren har svekket seg noe mot de asiatiske valutaene. Dette har ført til en sterkere yenkurs og har sendt aksjekursene på enkelte eksportører lavere.

Sharp går mot markedet med en oppgang på 2,2 prosent. Dette kommer etter at selskapet avviser et medieoppslag om at de skal stenge fabrikker og kutte i arbeidsstyrken.

Resultatet til verdens største mobiltelefonselskap, China Mobile, falt for sjette kvartal på rad, ifølge kvartalsresultatet som kom på torsdag. Resultatet etter skatt falt med 12 prosent til 26,7 milliarder yuan (35,7 mrd. kroner).

Dette er den største svekkelsen i resultatet på et kvartal siden 1999. Store investeringer for å oppgradere mobiltelefonnettet er være årsaken, ifølge selskapet. Aksjekursen har steget med 16 prosent siden nyttår.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no