Etter elendige statistikker for årets fire første måneder er internasjonale finansinstitusjoner i ferd med å revurdere utsiktene for Kina. Morgan Stanley er dypt bekymret over den kinesiske gjeldsveksten.
Det er panikk å spore hos kinesiske myndigheter. Gjennomføringene av reformene i det kinesiske samfunnet tar tid og i mellomtiden har den økonomiske veksten falt. Tre rentekutt på under et halvår har foreløpig ikke gitt den ønskede effekten. Nye utlån er ikke hva Kina trenger.
Tidenes kredittfest
Da finanskrisen rammet vestlige land i 2008 svarte Kina med å lansere en offentlig tiltakspakke på over 520 milliarder dollar og pålegge bankene å øke utlån. De holdt ikke igjen.
Den kinesiske gjelden ble mer enn firedoblet fra 2008 til 2014. Den øker fortsatt.
- Kina, som forsøkte å opprettholde den økonomiske veksten etter finanskrisen, startet den største kredittfesten noe fremvoksende marked har gjort i historien, sa leder for fremvoksende marked hos Morgan Stanley Investment Management, Richir Sharma, under en konferanse i Washington D.C. på tirsdag, ifølge CNBC.
Den amerikanske finansinstitusjonen har utviklet egne modeller basert på hva som har skjedd i andre land som har latt gjelden få øke uhemmet. Det er skremmende konklusjoner.
Når gjelden øker kraftig i fem år er det en 70 prosent sannsynlighet for finanskrise og 100 prosent sannsynlighet for en betydelig svakere økonomisk vekst.
«Payback time»
Det økonomiske vekstmålet i år er på syv prosent, men internasjonale finansinstitusjoner er i ferd med å nedjustere sine prognoser. For ti år siden lå veksten på godt over ti prosent.
- Det verste er fortsatt ikke over for Kina. Årsaken er gjeldsoppbyggingen, sa Sharma.
Han er overbevist om at gjelden vil skape problemer for Kina. Under innlegget på konferansen sa han at utsiktene er «verre enn vi kunne forutse».
Sharma spår at den kinesiske veksten vil være på rundt fire-fem prosent de neste fem årene.
- Hvis Kina følger denne malen er det virkelig «payback time» for landet, sa han.
På randen av kollaps
Andre som deltok på konferansen var langt fra like pessimistiske. Mye av årsaken ligger i at den kinesiske gjelden i hovedsak er opptatt i Kina. Den kinesiske valutaen er ikke fritt konvertibel med andre valutaer. Dette gjør at Kina er mer beskyttet.
Nye, viktige statistikker kommer senere på onsdag, blant annet for industriproduksjonen. I mars økte industriproduksjonen med kun 5,6 prosent. Det forventes en litt høyere vekst for april.
Dette er for lavt til at dette skal støtte opp rundt vekstmålet til syv prosent. Veksten i industriproduksjonen har tradisjonelt vært høyere enn den økonomiske veksten i Kina. Dessuten har produsentprisene falt sammenhengende i nesten tre år.
HSBCs sjeføkonom for Kina mener at situasjonen er svært alvorlig.
- Industriproduksjonen er på randen av en kollaps, sa sjeføkonom Qu Hongbin etter at marsstatistikkene ble lagt frem i april.
Frykten råder i Nord-Korea
Den nordkoreanske forsvarssjefen skal ha blitt henrettet etter at han sovnet under et møte med den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un, ifølge den sørkoreanske etterretningsorganisasjonen National Intelligence Service.
- Utrenskningen viser hvilke ekstreme skritt han er villig til å ta for å få fullstendig kontroll over makten. Dette kan true stabiliteten ned i hierarkiet da topplederne føler seg truet av Kims brutalitet, sier forsker Oh Gyeong Seob ved Sejong Institute til Bloomberg News.
Hærsjefen skal ha blitt henrettet med luftvernvåpen.
- Nordkoreansk politikk er svært volatil for tiden. Det virker ikke som at det er noen respekt for Kim Jong-un i den indre kjernen og mellomnivået i det nordkoreanske lederskapet. Det er ingen umiddelbar fare, men hvis dette fortsetter neste år må vi seriøst begynne å se på beredskapsplaner for den koreanske halvøya, sier forsker og Nord-Korea-ekspert Michael Madden til The Guardian.
Markedene
Investorer venter på nye økonomiske statistikker fra Kina senere på onsdag. Det er en svak oppgang for Asia-regionen, men uten den store volatiliteten som har preget handelen de siste månedene.
Les også: Asia i dag: Verste ikke over for Kina
Asia i dag: Kina – tom for damp
morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.