Det er en kraftig nedgang ved alle de asiatiske aksjemarkedene fredag formiddag - ledet av regionens største økonomier, Japan og Kina. Dette kommer etter et kraftig børsfall ved de amerikanske børsene på torsdag. Dow Jones-indeksen er på det laveste nivået i 2015.
Fortsetter dette ut dagen vil de asiatiske aksjemarkedene ha lagt bak seg den verste uken siden i fjor høst. Ved lunsjtider i Asia har samleindeksen MSCI Asia Pacific Index falt med over to prosent.
- Hele verden virker litt trist. Kina gir grunn til bekymring på mange fronter, sier analysesjef Mark Lister hos Craigs Investment Partners til Bloomberg News.
Nøkkelindeksen ved Hong Kong-børsen har falt med 20 prosent siden toppen i april måned.
- Den økonomiske nedgangen i Kina kan sette press på den globale økonomien og veie på aksjemarkedet, sier sjefsfondsforvalter Mitsushige Akino hos Ichiyoshi Investment Management til Wall Street Journal.
Nøkkelindeksen ved Seoul-børsen beveger seg som resten av Asia til tross for at Nord-Koreas leder har satt hæren langs grensen i krigsberedskap i natt.
Aktivitetsnivået i den kinesiske industrien fortsetter å falle kraftig. Ikke siden slutten på finanskrisen har aktivitetsnivået falt mer.
Den foreløpige innkjøpssjefsindeksen for august er klar og viser en måling på 47,8 – godt under 50-grensen som markerer vekst fra en svekkelse i industriaktiviteten. Dette tyder også på at den kinesiske eksporten vil få et nytt fall i august måned.
Leter etter bunnen
Det er fortsatt ti dager igjen før august måned er over, men den foreløpige innkjøpssjefsindeksen (pmi) har tradisjonelt vært i stand til å ta pulsen på den kinesiske økonomien halvveis inn i måneden.
Det var forhåpninger om at bunnen ble nådd på forsommeren. Dette har ikke slått til.
Den foreløpige augustmålingen er den laveste siden mars 2009, ifølge Caixin Insight Group, som overtok utarbeidelsen og publiseringen av rapporten fra den britiske storbanken HSBC i juli.
«Den kinesiske økonomien er i ferd med å finne et bunnivå», spår sjeføkonom og analysesjef He Fan hos Caixin, som også står bak et av Kinas mest respektere næringslivstidsskrifter.
Underlagsmaterialet er innhentet den siste uken – etter at Kina foretok endringer i fastsettelsen av valutakursen og svekken yuanen i forrige uke. Dette burde hjelpe kinesiske eksportører til å bli mer konkurransedyktige.
«Risikoen for en systemrisiko er fortsatt under kontroll og den økonomiske strukturen forbedrer seg. Det er fortsatt press for å opprettholde vekstratene. For at regjeringen skal innfri vekstmålet som er satt for i år må den foreta finjusteringer av finans- og pengepolitikken. Dette er nødvendig for å sikre makroøkonomisk stabilitet og fremskynde strukturreformene. Dette vil føre til ny markedstillit og en ny vigør i økonomien», ifølge He Fan.
Mørk periode
Underlagsmaterialet viser at produksjonen, nye ordrer, nye eksportordrer og sysselsettingen faller raskere enn i juli. Det gjør også prisene. Lagerbeholdningene øker.
- Støttetiltakene som er satt inn har ikke ført til økt produksjon ennå. August og september kan bli den mørkeste perioden for økonomien. En oppgang forventes i fjerde kvartal når midler som er kanalisert til lokale myndigheter blir brukt, sier sjeføkonom med ansvar for Asia hos Mizuho Securities, til Bloomberg News.
Dette er tiltak som ble godkjent på forsommeren – før uroen satte inn for fullt på aksjemarkedene. Disse skal etter planen igangsettes de neste månedene.
- Tiltaksordningene så langt er ikke nok. Hvis det ikke kommer nye veksttiltak fra regjeringen vil økonomien fortsette å svekke seg, sier sjeføkonom for Kina hos Nomura, Yang Zhao, til Bloomberg News.
I en rapport fredag formiddag utdyper Yang dette og sier han forventer at sentralbanken vil komme med et rentekutt på 25 basispunkter og to nye kutt i reservekravene som bankene er pålagt.
«Fallet i den foreløpige innkjøpssjefsindeksen kom som en overraskelse og kommer etter gårsdagens kraftige hopp i MNIs konjunkturindeks. Dette tyder på en høy usikkerhet rundt økonomiens vekstutsikter», skriver han.
Skylder på Europa og Japan
I den mer omfattende kinesiskspråklige rapporten skyldes det på «eksterne faktorer», blant annet svakere etterspørsel fra Europa på grunn av Hellas-krisen og lavere valutaer i land som Kina konkurrerer med, blant annet Japan, ifølge Caixin Online.
«Det kan forventes en bedring – støttet opp av fortsatt en løs pengepolitikk og flere tiltak. Byggingen av nye infrastrukturprosjekter som ble godkjent tidligere i år vil starte snart. Devalueringen av yuanen ved å benytte en ny metode for å fastsette den daglige kursen kan støtte eksporten», ifølge He Fan og Zhu He.
Ifølge Capital Economics kan den lave innkjøpssjefsindeksen blant annet skyldes eksplosjonen i havnebyen Tianjin forrige torsdag.
Denne kan ha forårsaket til forstyrrelser i logistikk og leveranser til selskaper og ført til en ekstra dose pessimisme.
«Den svakere enn forventede innkjøpssjefsindeksen vil føre til økt bekymring over den kinesiske veksten. Vi mener denne pessimismen er overdreven og at politisk støtte vil begrense nedsiderisikoen for den økonomiske aktiviteten de neste kvartalene», skriver Kina-økonom Julian Evans-Prichard hos Capital Economics i et notat fredag morgen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.