Lekkasjer fra forhandlingene, som pågikk bak lukkede dører, viser at Saudi-Arabia ikke ville la seg presse av Iran og foreta en produksjonsfrys samtidig som Iran planlegger å øke produksjonen fremover. Saudi-Arabia er opptatt av å beholde egne markedsandeler.
- Dømt til å mislykkes
Oljeprisene stupte med over seks prosent da den elektroniske handelen startet i Asia mandag morgen. Nordsjøolje (brent) var i dag tidlig på det meste ned syv prosent til 40,1 dollar. Den har tatt seg svakt opp og prisene ligger i like før klokken halv seks norsk tid på 41,12 dollar fatet - i underant av fem prosent lavere enn på fredag.
- Dette er svært negative utsikter. Prisene kan bevege seg til 30 dollar fatet i løpet av noen dager, sier oljeanalytiker Abhishek Deshpande hos Natixis til Wall Street Journal.
Det var konsensus i forkant av møtet at det ville komme en enighet om en produksjonsfrys – selv om Iran ikke ville delta i dette. Saudi-Arabia bestemte seg før helgen om å kjøre knallharde forhandlinger hvor alle OPEC-medlemmene skulle stå samlet.
Denne strategien feilet og forhandlerne forlot Doha natt til mandag.
- Det har vært min oppfatning en stund at Iran ikke ville godta noen begrensninger på sin produksjon inntil de er tilbake på en produksjon på fire millioner fat dagen. I mellomtiden ser jeg ikke at Saudi-Arabia vil kutte sin produksjon mens Iran fortsetter med å øke sin egen. Disse samtalene var dømt til å mislykkes, sier dollarmilliardæren Wilbur Ross, som er styreformann for det private investeringsselskapet WL Ross, til CNBC.
Markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG mener at geopolitiske forhold spilte inn i avgjørelsen.
«Saudi Arabia deltar i en skjult krig (proxy war) mot Iran i Yemen og Syria/Irak. Det er forståelig at de ikke har lyst til å fryse sin egen produksjon og åpne veien for at Iran, som er fri for økonomiske sanksjoner, kan øke sin markedsandel», skriver Nicholson i en morgenrapport.
Balanse i tredje kvartal
Prisen på nordsjøolje (brent) har holdt seg på over 40 dollar i asiatisk handel på mandag morgen. Dette er høyere enn hva de mest pessimistiske anslagene; mange har ment at mangelen av en avtale ville sende oljeprisen til langt ned på 30-tallet.
- Jeg vil ikke bli overrasket om prisen på brent faller til midten av 30-tallet i dag eller de neste dagene. Vi trenger en oljepris på dette nivået for å sørge for at den amerikanske skiferoljeproduksjonen fortsetter å falle kraftig. Det vil hjelpe til med å nå målet om en balanse i oljemarkedet i tredje kvartal i år, sier visedirektør Victor Shum hos analyseselskapet IHS Energy Insight til CNBC.
Sjokkfall i oljeproduksjonen
En streik blant oljearbeiderne i Kuwait har sørget for å dempe oljeprisfallet på mandag. Ifølge det statlige oljeselskapet Kuwait Oil Company falt oljeproduksjonen til 1,1 millioner fat på søndag – ned fra rundt tre millioner fat til daglig.
Kuwaitiske myndigheter planlegger å redusere lønningene for ansatte i oljeindustrien. Rundt 13000 ansatte i oljesektoren er tatt ut i streik.
De har satt frem åtte krav, ifølge avisen Al Anbaa, blant annet en fast lønnsøkning hver tredje år, bonusutbetalinger, sykehusbehandling ved internasjonale sykehus, høyere godtgjørelse ved utenlandsreiser og medlemskap i klubber.
Flere tusen streikende demonstrerte utenfor hovedkontoret til Kuwait Oil i Ahmadi – fire mil sør for Kuwait City.
- Myndighetene har avvist våre krav og er innstilt på å redusere ansattes lønninger. Det er noe vi ikke kan akseptere, sier pressetalsmann Adel al-Fadhe til nyhetsbyrået Associated Press.
Kuwait er blant landene som er hardest rammet av at oljeprisen har falt fra over 110 dollar til 40 dollar på under to år. Kuwait er OPECs fjerde største oljeprodusent.
- Fallet i den kuwaitiske oljeproduksjonen er sjokkerende, sier råvareanalytiker Edward Bell hos Dubai-banken NBD PJSC til Bloomberg News.
Markedene
De to kraftige jordskjelvene i Japan de siste dagene har rammet flere storselskaper som hadde fabrikker i regionen, blant annet Honda, Toyota og Sony. Dette har sendt aksjekursen ned med rundt fem prosent på disse selskapene.
Situasjonen er fortsatt uoversiktlig og det er ikke klart når produksjonen kan starte igjen. Veier og jernbanenettet er ødelagt.
Toyota vil innstille produksjonen ved enkelte fabrikker frem til lørdag da underleverandøren Aisin Seki, som produserer bildører og motorer, er rammet av jordskjelvet og de mange ettersjokkene.
Aksjekursene på Toyota, Honda og Sony har falt med over fem prosent på mandag ved Tokyo-børsen mandag formiddag.
Hold deg oppdatert på DN Investor
LES OGSÅ OM:
Det Hvite hus trues av tyfonen Ted og ekstremværet Donald: Donald i drivhuset (+)
Tror Norge må heve renten (+)
Seriegründer: - Folk lo og trodde jeg var gal (+)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.