Kinesiske myndigheter har igangsatt etterforskning av et titall store, internasjonale selskaper. Utenlandske selskaper føler seg forskjellsbehandlet – og mer uønsket i Kina.

Ved inngangen til 2000-tallet åpnet Kina grensene for utenlandske selskaper. Europeiske og amerikanske selskapet lot seg ikke be to ganger. Utenlandske investeringer skjøt i været. Det kinesiske personbilmarkedet er blitt verdens største på ti år.

Forskjellsbehandling

En ny undersøkelse fra American Chamber of Commerce viser at et økende antall storselskaper ikke føler seg like velkomne i Kina. Hele 47 prosent av de spurte sier de føler seg mindre velkomne i Kina i år enn for ett år siden.

Dette er femte gang næringsforeningen gjennomfører undersøkelsen.

«2015-undersøkelsen gjenspeiler utbredt frustrasjon over enkelte kroniske problemer som har eksistert de siste fem årene. I noen tilfeller er disse blitt forverret», ifølge næringsforeningen.

Inkonsistente tolkninger av regulatoriske forhold utgjør en stor frustrasjon for amerikanske selskaper. Hele 60 prosent sier at dette har en «ekstrem» eller «betydelig» innvirkning på den kinesiske virksomheten.

Over 30 prosent av amerikanske selskaper i Kina har ingen planer om å øke investeringene i landet. Nesten 60 prosent mener at utenlandske selskaper bevisst er utpekt og etterforsker for monopolvirksomhet, korrupsjon og produktsikkerhet.

Denne forskjellsbehandlingen avvises av kinesiske myndigheter.

 Qualcomm fikk en bot på nesten en milliard dollar denne uken – en ny rekord for Kina.

Rømmer kinesiske byer

Det er blitt vanskeligere å tiltrekke seg utenlandske ledere med familier til Kina. Hele 53 prosent sier at forurensning og den dårlige luftkvaliteten i kinesiske byer er årsaken.

En undersøkelse fra UniGroup Relocation, som årlig hjelper over 250000 familier med å flytte over hele verden, sier at dobbelt så mange familier flyttet fra Kina enn til landet i 2014.

Høye kostnader og levestandarden er viktige årsaker. Mange ønsker ikke å ha familien med seg til Kina.

- Vi har foretatt noen større forflytninger fra Kina til Malaysia. Det er enkelte som velger å flytte utvikling og produksjon dit, sier direktør Steve Lewis i selskapet til Wall Street Journal.

Myndighetenes kamp mot korrupsjon i Kina har bedret situasjonen for utenlandske selskaper. Så sent som i fjor lå korrupsjon på en sjetteplass over de største utfordringene utenlandske selskaper møter i Kina. I år har korrupsjon forsvunnet fra ti-på-topp-listen.

«Selv om medlemmene i næringsforeningen har vist bekymring for hva de oppfatter som fremmedfiendtlige holdninger, er det positivt å se myndighetenes forsøk på å styrke rettssikkerheten, sørge for større åpenhet og få en nedgang i korrupsjonen. Dette er positivt for våre medlemmer», skriver American Chamber of Commerce.

Lav oljepris garanterer ikke vekst

Kredittvurderingsselskapet Moody’s advarer mot å tro at en lav oljepris vil føre til en høyere økonomisk vekst for verdensøkonomien.

- Den lave oljeprisen, som vi forventer vil opprettholdes, vil i prinsippet gi et betydelig økonomisk oppsving. Men vi opprettholder våre tidligere prognoser for G20-økonomiene, sier senior visepresident Marie Diron.

Noe av årsaken til at dette ikke vil slå positivt ut for verdens 20 største økonomier er at flere av disse landene er store råvareprodusenter, blant annet Russland, Brasil og Saudi Arabia.

Kina gikk forbi USA som verdens største oljeimportør i 2013. Det kinesiske olje- og gassmarkedet er underlagt offentlig kontroll og reguleringer, blant annet subsidier.

USA og India er blant landene som vil komme best ut av den lave oljeprisen, ifølge Moody’s. Selskapet forventer at oljeprisen (Brent) vil ligge på i gjennomsnitt 55 dollar i 2015.

Markedene

Det er nok en retningsløs start på dagen i Asia hvor gjeldskrisen i Hellas, utsiktene for Kina og råvareprisene dominerer. Oljeprisen har tatt seg svakt opp i den asiatiske handelen på onsdag etter at den falt på tirsdag.

I Kina, Hong Kong og Taiwan vil den tradisjonelle nyttårsfeiringen starte allerede i helgen og flere hundre millioner mennesker vil ta fri og forflytte seg til andre steder. Mange vil besøke familie og det forventes dette vil gi høyere økonomisk aktivitet i distriktene i Kina.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no