Etter tidenes utlånsvekst har kinesiske banker blitt tvunget til å stramme inn. Det er svakere økonomisk vekst og andelen misligholdte lån øker kraftig i storbankene.

Da finanskrisen rammet vestlige land i 2008 stod kinesiske myndigheter klar med tiltakspakker og gav bankene beskjed om å øke utlån kraftig. Det gjorde de. Gjelden ble mer enn firedoblet fra 2008 til 2014 og selskapsgjelden har passert 15000 milliarder dollar – høyere enn i USA.

Skjulte tapsbomber

De kinesiske bankene innrømmer at andelen råtne lån øker. Ifølge de siste kvartalsrapportene er det ingen krise. Hos Bank of China utgjør misligholdte lån 1,18 prosent av samlede utlån – opp fra 0,96 prosent for ett år siden.

Bank of China fikk den svakeste resultatveksten på seks år i forrige kvartal. Bankens ledelse sier at det er en utfordring å forhindre at råtne lån øker.

Analytikere tror at det kan være tapsbomber som ikke kommer frem i regnskapene i bankene. Hos Bank of China ble tapene fra utlån mer enn fordoblet i siste kvartal til 48,4 milliarder yuan (60,5 milliarder kroner).

Hos storbanken AgBank ble det et klart svekket kvartalsresultat.

- Jeg tror dette blir trenden vi vil se hos bankene i 2015. Misligholdte lån øker overalt. Den elendige økonomien er hovedårsaken, sier bankanalytiker Zou Hengchou hos Minsheng Securities til Financial Times.

Ifølge den kinesiske bankkommisjonen CBRC ligger andelen misligholdte lån på 1,29 prosent for hele banksektoren i landet. For ti år siden var den på over 12 prosent. Dette er statistikker som mange analytikere ikke får til å stemme.

Bekymret bankkommisjon

Ifølge Reuters har misligholdte lån økt med 57 prosent i fire storbanker siden i juni i fjor. Den svakere økonomiske utviklingen i Kina gjør at det kan bli enklere for bankene å innrømme at de har lån som ikke vil bli tilbakebetalt i kundeporteføljen.

«Råtten gjeld er ikke bra, men å innrømme at den eksisterer er bra. Skepsisen til de offisielle lånestatistikkene forklarer hvorfor børsnoterte kinesiske banker i Hong Kong prises av markedet til bokført verdi – til tross for en avkastning på egenkapitalen på rundt 20 prosent», skriver Reuters i en bankanalyse.

Kinesiske myndigheter har opprettet selskaper som skal overta vanskelige kundeforhold fra de statseide bankene. Disse har blitt tilført kapital fra staten og blir sett på som en form for redningsaksjon for banksektoren.

- Jeg tror det blir en økning i misligholdte lån i år da eiendomssektoren ikke gjør det særlig bra. Dette vil spille en viktigere og viktigere rolle, sier sjefstrateg Jiahe Chen hos Cinda Securities til Reuters.

Ifølge det kinesiske næringslivstidsskriftet Caixin er den kinesiske bankkommisjonen bekymret over oppbyggingen av misligholdte lån i bankene. De mener dette utgjør en alvorlig risiko for stabiliteten i den kinesiske økonomien.

Misligholdte lån har økt de siste 12 kvartalene.

«Ledelsen i bankkommisjonen understreket at å forebygge og kontrollere finansiell risiko er en oppgave for ledelsen i hver bank og de oppfordret bankene til å avskrive misligholdte lån i tide», skriver Caixin.

Høyere oljepris etter Jemen-krise

Saudi-Arabiske jagerfly har angrepet posisjoner i nabolandet Jemen etter at presidenten rømte landet med båt på onsdag. Oljeprisen har økt kraftig i asiatisk handel på torsdag og Brent-olje omsettes til nesten 60 dollar fatet – fem prosent høyere enn på onsdag.

- Dette er i ferd med å bli en stedfortredekrig mellom sunnier i Saudi-Arabia og sjiamuslimene i Iran så det er en kilde til bekymring. Hvis en stedfortredekrig utvikler seg til en virkelig krig vil hele Midtøsten bli dratt inn. Jeg tror ikke det er særlig sannsynlig, sier analytiker Norihiro Fujito hos finansinstitusjonen Mitsubishi IFJ Morgan Stanley Securities til Reuters.

Oljetankere fra Saudi-Arabia, Forente arabiske emirater, Iraq og Kuwait må passere kysten av Jemen og Gulf of Aden for å transportere olje til Europa.

Det smale farvannet mellom Yemen og Djibouti er på mindre enn 40 kilometer og blir sett på som en flaskehals av blant annet amerikanske myndigheter i tilfelle det bryter ut en krig.

Markedene

Det er en urolig dag ved de asiatiske aksjemarkedene med en nedgang i teknologisektoren. Ved Tokyo-børsen leder Sony og Nintendo nedgangen sammen med skjermprodusenten Japan Display.

MSCI Asia Pacific Index har falt med 0,6 prosent i dag etter å ha avsluttet på det høyeste nivået siden i juli i fjor på onsdag.

- Wall Street sliter med å nå nye rekorder og det ser ut som at oppdriften begynner å vise tegn til tretthet. Asia har en fordel over USA med billigere verdivurderinger. Hva som tynger Asia for tiden er utviklingen i den kinesiske økonomien hvor det er hindringer i veien, sier analysesjef Matthew Sherwood hos investeringsselskapet Perpetual til Bloomberg News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no