«Hva er din drøm for pensjonisttilværelsen», spør Citi i en ny rapport som kom natt til torsdag.
Hvis dette er å leve et bekymringsløst liv på stranden, reise på cruise, tilbringe tid med barnebarn og endelig få et lavere golfhandikapp vil mange få seg en overraskelse.
Pensjonssjokk
Citi har tatt for seg pensjonsforpliktelsene i verdens 20 rikeste land som inngår i OECD. De har kommet frem til at pensjonsforpliktelsene er på 78 billioner dollar (665000 milliarder kroner). Til sammenligning er den nasjonale gjelden i de 20 landene på 44 billioner dollar.
«Sosiale sikkerhetssystemer, nasjonale pensjonsordninger, private pensjoner og fondsfinansierte ordninger er underfinansierte over hele verden», skriver Citis eksperter i den 127 sider lange rapporten.
Internasjonale selskaper med pensjonsordninger for sine ansatte har ikke oppfylt sine forpliktelser, ifølge rapporten. Dette gjelder spesielt selskaper som er basert i USA og Storbritannia.
«Tidligere stolte ansatte på de ytelsesbaserte pensjonsordningene som var en del av kompensasjonspakken og at disse ville være nok til at de og ektefellen kunne leve en komfortabel pensjonisttilværelse. Hvis noe skjedde med bedriftspensjonen stolte de på den offentlige pensjonsordningen og at det ville være mer enn nok til å dekke det meste. Dagens arbeidere er mindre bekymringsfrie», skriver Citi.
«Vi lever lenger. Dessverre har land, arbeidsgivere, lokale regjeringer og enkeltpersoner ikke satt av nok til å møte sine forpliktelser. En krise er underveis. Den kommer nå», skriver Citi.
Blir gamle før rike
Demografiske forhold spiller også inn. Levealderen er økt i OECD-landene og i mange land fødes det for få barn.
«Forbedringer i helsevesenet og en høyere levealder betyr at pensjonene må vare mye lenger. Samtidig har demografiske endringer med en økning i antall pensjonister og en nedgang i den yrkesaktive befolkningen, ført til en belastning på offentlige pensjonsordninger», ifølge Citi.
I hele verden var åtte prosent av befolkningen på over 65 år i 2015. I 2050 vil denne andelen ha nesten fordoblet seg til 15 prosent. I Europa var andelen på 17 prosent i fjor og vil nå 26 prosent i 2050. Verst er det i Japan hvor 33 prosent vil være over 65 år om 34 år.
Mange asiatiske land vil bli gamle før de blir rike. Ettbarnspolitikken i Kina frem til i år har ført til at andelen pensjonister vil fordobles fra 12 prosent i 2015 til 24 prosent i 2050.
Citi sier at forholdet mellom den yrkesaktive andelen av befolkningen og pensjonister er en enkel og ikke alltid riktig måleenhet. Jo lavere denne måleenheten er, jo færre arbeidere må støtte opp rundt pensjonistene.
«I Kina kan vi se at dette avhengighetsforholdet vil kollapse fra 7 i 2015 til 2 i 2050», ifølge Citi.
Undergang og tungsinn
Citis eksperter skriver at rapporten ikke har som mål å spå undergang og skape tungsinn, men å komme med konkrete forslag til politikere, næringsliv og kommende pensjonister på hvordan en krise kan unngås.
Noe av det viktigste er å være åpen rundt forpliktelsene. De anbefaler land og selskaper om å være åpne om hvor store forpliktelser og de udekkede beløp er.
Blant de andre forslagene er å øke pensjonsalderen og legge til rette for at flere kan jobbe – hvis de vil. Det må legges bedre til rette for at kommende pensjonister kan spare til egen pensjon og at det tilrettelegges for at finansinstitusjoner kan spille en viktigere rolle.
«Det er verdt å merke seg at pensjonskrisen åpenbarer seg på ulike måter i ulike deler av verden. I Europa er det staten og offentlig sektor som er problemet da de har enorme udekkede forpliktelser. I USA er det også tilsvarende, men bedriftene har også en massiv underdekning. I Asia er det relativt små avsetninger til en raskt aldrende befolkning», skriver Citi.
Markedene
De amerikanske børsene reagerte positivt på beslutningen fra den amerikanske sentralbanken (Fed) om å vente med en renteøkning i USA. Det endte med en svak oppgang av de amerikanske nøkkelindeksene onsdag.
«Uttalelsene fra Fed viser at de ble skremt av markedsuroen ved begynnelsen av 2016», skriver markedsanalytiker Angus Nicholson hos IG.
Også i Asia er investorer tilbake i aksjemarkedene etter å ha vist riskovegring de siste dagene – i forkant av det amerikanske rentemøtet.
Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen steg med 1,4 prosent på torsdag morgen, men endte ned 0,22 prosent.
Også i Hong Kong, Seoul og Singapore ligger nøkkelindeksene ved børsene over en prosent høyere enn da handelen startet.
Shanghai-børsen er opp rundt en prosent og Shenzhen-børsen i Kina har en oppgang på over tre prosent rett før klokken 08 norsk tid.
Les også:
Flere eldre i pengetrøbbel
Hva skal vi leve av etter oljen?
(DN+)
Tidligpensjonist uten kvaler (DN+)
Følg markedene på DN Investor
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.