Kina har ambisjoner om å la sin egen valuta bli en «verdensvaluta» og konkurrere med amerikanske dollar. De vestlige sanksjonene mot Russland gir Kina og Russland en unik mulighet til å bygge en allianse.
Den russiske økonomien er blitt hardt rammet av de økonomiske sanksjonene fra USA og EU de siste månedene. I tillegg til handelssanksjoner er den russiske økonomien rammet av en langt svakere oljepris på verdensmarkedet.
Siden juni har oljeprisen falt med 23 prosent.
Fra Vesten til Østen
President Vladimir Putin har tidligere vært skeptisk til Kina, men har varmet opp betraktelig det siste halvåret etter at vestlige land har strammet inn på de økonomiske sanksjonene.
- Nå som Putin har vendt seg bort fra Vesten og til Østen, drar Kina maksimalt utbytte av de russiske behovene. Han har valgt en konfrontasjonslinje og har ingen allierte. Kina er ikke sentimental, men pragmatisk, sier politisk analytiker Masha Lipman til Bloomberg.
Myndighetene advarte denne uken at de må forsyne seg fra valutareservene for å dekke opp et forventet underskudd på statsbudsjettet neste år.
Budsjettet, hvor 45 prosent av inntektene kommer fra olje- og energiskatter, er basert på en oljepris på 100 dollar fatet. For tiden ligger den på under 90 dollar.
Den russiske valutaen har svekket seg med nesten ti prosent mot en valutkurs bestående av euro og dollar. Sentralbanken har forsøkt å intervenere i valutamarkedet i oktober for å stabilisere rubelen de siste to ukene, men svekkelsen har fortsatt.
På mandag ble falt rubelkursen til 51,2 mot euro og til 40,5 mot en amerikansk dollar. Dette er rekordlave valutakurser, ifølge Reuters.
Ifølge sentralbanksjef Elvira Nabiullina har sentralbanken brukt seks milliarder dollar de siste ti dagene i form av støttetiltak.
Bytter valutaer
Statsminister Li Keqiang er på et tredagersbesøk i Moskva denne uken. Det er allerede signert 38 avtaler mellom Kina og Russland og flere kan komme i dag.
Den viktigste er en valutaswap på 25 milliarder dollar som vil gi Russland tilgang til kinesiske penger. Dette er en valutasikringsavtale hvor de to landene kan bytte et beløp mot en annen valuta og en forpliktende avtale til å bytte tilbake på et fremtidig tidspunkt.
Denne avtalen kan benyttes til å forsvare den russiske valutaen.
Kina ønsker at landets valuta skal bli mer internasjonal. De får god drahjelp fra Russland. En ny oversikt fra Moscow Exchange viser at handel med yuan nesten er tidoblet hittil i år sammenlignet med i fjor til en ny rekord.
- Vi må fortsette å øke bruken av våre egne valutaer i handelen. For tiden utgjør de kun syv prosent av total handel, sa Russlands statsminister Dmitry Medvedev under møtene.
Målet er fordoble handelen mellom de to landene til 200 milliarder dollar årlig innen 2020. Kina stiller med handelsfinansiering for å finansiere import fra Kina.
Tidligere i år inngikk de to landene en avtale som vil sikre Kina gass verdt 400 milliarder dollar over de neste 30 årene.
- Jeg ser på det som viktig at vi åpner opp nye muligheter, til tross for problemene vi har for tiden, sa Russlands statsminister Dmitry Medvedev.
Internasjonal valuta
Kina har som et mål å gjøre valutaen til en internasjonal valuta og konkurrere med dollar og euro. I løpet av fjoråret økte bruken av yuan i internasjonal handel med 57,5 prosent, ifølge International Monetary Institute ved Renmin University of China.
Valutaen er allerede den femte mest benyttede i verden, ifølge instituttet. Innen fem år er målet at den skal bli verdens tredje største. For å lykkes er det inngått avtaler med banker i Hong Kong, Singapore og London for å forenkle valutahandelen.
I tillegg jobber kinesiske myndigheter hardt overfor handelspartnere utenfor Vesten om å ta i bruk den kinesiske valutaen. Det er inngått bytteavtaler med blant annet Sveits, Brasil, Hong Kong, Indonesia, Sri Lanka og Sør-Korea, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.
- Nigeria og Hviterussland er blant landene som allerede har yuan i sine valutareserver. Det er også industriland som har tatt i bruk yuan, sa Kinas sentralbanksjef Zhou Xiaochuan til Bloomberg News i forrige uke.
Svak vekst for Singapore
Singapore er det første av de asiatiske landene til å fremlegge fullstendige økonomiske statistikker for tredje kvartal. Miniputtstaten overrasket med en 2,3 prosent økonomisk vekst i kvartalet sammenlignet med i fjor. Ifølge forventningene fra en gruppe analytikere Reuters hadde kontakt et i forkant er dette svakere enn forventet.
Sommermånedene har vært vanskelige for flere asiatiske land med svakere enn forventet aktivitet i Kina. Dette har spredd seg til resten av Asia. Ifølge landets handelsdepartement kom veksten fra finanssektoren og tjenesteytende sektor i tillegg til teknologi- og farmasieksport.
- Så lenge den aktiviteten i den globale økonomien holder seg oppe vil den økonomiske veksten i Singapore ta seg opp de neste kvartalene, sier Asia-økonom Daniel Martin hos Capital Economics.
Reiselivssektoren sliter med svak utvikling. Singapore åpnet to kasinoer i 2010. Etter flere år med høy vekst har det vært en nedgang fra blant annet det kinesiske markedet i år.
Kim gjør comeback
Nord-Koreas leder Kim Jung-un har vist seg offentlig for første gang siden begynnelsen av september. 31-åringen gikk med en stokk i bilder som ble publisert i Rodong Sinmun i dag. Sørkoreanske kilder sa i forrige uke var at han hadde hatt en ankeloperasjon i september.
Markedene
Optimismen er tilbake ved de asiatiske aksjemarkedene i dag til tross for børsfallet ved New York-børsene på mandag. Amerikanske Standard & Poor’s 500-indeksen har hatt det største tredagersfallet siden 2011.
Aksjeverdier for 750 milliarder har forsvunnet i USA på under en uke, ifølge beregninger Bloomberg News har foretatt. S&P 500 futuresindeksen tyder på at fallet foreløpig er over og at det går mot en svak oppgang når handelen begynner New York senere i dag.
Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen faller på tirsdag. Dette skyldes også at det japanske aksjemarkedet holdt stengt på mandag.
Det er et minirally for australske gruveaksjer denne uken. Rio Tinto har steget med over seks prosent på to dager og Fortescue er rundt 15 prosent høyere.
Den kinesiske yuanen er på det sterkeste nivået mot amerikanske dollar siden mars. Dette kommer etter at Kina fikk en overraskende høy eksportvekst på over 15 prosent i september.
Asiatiske aksjemarkeder (kl 06 norsk tid)
Japan, Nikkei 225: 14936,51 (-2,38%) (sluttnotering)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23307,6 (0,70%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2368,8 (0,12%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1933,8 (0,34%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 8742,91 (0,36%)
India, BSE Sensex: 26416,1 (0,12%)
Thailand, SET Index: 1547,77 (0,35%)
Singapore, Straits Times Index: 3208,68 (0,20%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1797,62 (0,02%)
Indonesia, Composite Index: 4927,29 (0,29%)
Filippinene, SE Composite: 6950,52 (-0,25%)
Australia, All Ordinaries: 5206,3 (1,02%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.