Samsung og Apple kjemper en nådeløs kamp med nye mobiltelefonprodusenter om markedsandeler. Kinesiske selskaper er fornøyd med syltynne marginer. Vinnerne er taiwanske selskaper.

Verdens største mobiltelefonprodusent, sørkoreanske Samsung, la frem svakere enn forventede foreløpige kvartalsresultater tidligere denne uken. Epoken med høy vekst er over.

Det skyldes ikke at smarttelefonmarkedet ikke er i vekst, men at kundene ikke jakter på de siste toppmodellene. De er fornøyde med standardtelefoner som kan masseproduseres av et titalls selskaper.

Med unntak av Samsung, LG og i en begrenset grad Sony, er det ingen av de største smarttelefonprodusentene som står for egen produksjon av komponenter. De er avhengig av et titalls ulike underleverandører. Det er ofte de samme selskapene som leverer komponenter.

Apple-allianse

Mens kampen om markedsandeler pågår mellom storselskapene får Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) inn nye storordrer. Omsetningen i andre kvartal havnet på 183 milliarder taiwanske dollar (37,5 milliarder kroner) – høyere enn hva analytikere forventet.

TSMC har to ganger i år oppjustert prognosene for 2014. Apple gjør seg klar til å lansere nye Iphone-modeller om et par måneder og produksjonen er allerede i gang. TSMC har ifølge finansinstitusjonen Sanford C. Bernstein fått betydelige kontrakter fra Apple på de mest avanserte komponentene, blant annet prosessoren.

Tidligere var det Samsung som stod for produksjonen av Iphones mikroprosessorer. Apple og TSMC har inngått en avtale om å i fellesskap utvikle neste generasjon prosessorer som skal benyttes i fremtidige smarttelefoner og nettbrett.

Børsvinnere

Aksjekursen på TSMC har steget med rundt 30 prosent i år. Samsung Electronics har klatret rundt fire prosent – en femtedel av hva Apple-aksjen har klart siden nyttår.

Ifølge Wall Street Journal vil Apple stå for rundt 10 prosent av TSMC-omsetningen i år. Denne andelen forventes å øke. Flere hundre TSMC-ingeniører har jobbet sammen med Apple i California det siste året.

- Apple-ordren er svært viktig for selskapet. TSMC har opprettet et stort team som skal støtter Apple. Apple kan være vanskelig å ha med å gjøre, som du vet, sier en kilde til Wall Street Journal.

De taiwanskeide selskapene Hon Hai Precision Industry, Pegatron og Quanta produserer det meste av Apples smarttelefoner, nettbrett, musikkspillere og datamaskiner. Quanta forventes å stå for produksjonen av de kommende smartklokkene fra Apple.

Hon Hai har hyrt inn over 100.000 nye arbeidere i Kina som utelukkende skal jobbe med produksjon av de to kommende Iphone-modellene. Ifølge Taiwanese Economic Daily vil Foxconn produsere de mest avanserte, mens rundt 30 prosent av produksjonen vil havne hos Pegatron.

Hon Hais aksjekurs er 37 prosent høyere i år, Pegatron har klatret 56 prosent og Quanta Computer ligger rundt 23 prosent høyere enn ved nyttår.

Aggressive kinesere

Kinesiske selskaper benytter stort sett de samme komponentene som går inn i modellene fra Samsung, LG, Nokia og Apple, men de er villige til å selge smarttelefoner med syltynne marginer – også med tap – for å ta markedsandeler.

- De kinesiske merkene er svært aggressive i prisingen. Samsung har kuttet priser, men det har vist seg å ikke være nok, sier analytiker Mehdi Hosseini hos Susquehanna Financial Group i San Francisco til Bloomberg.

Etablerte kinesiske selskaper som Lenovo og Huawei har lenge blitt sett på som en trusel for Samsung og Apple. Det siste året har nye selskaper som Xiaomi dukket opp. Selskapet solgte 26 millioner smarttelefoner i første halvår – nesten en firedobling sammenlignet med i fjor.

Dette salget kom i hovedsak fra Kina. De er i gang med en internasjonal ekspansjon hvor de vil selge toppmodeller med nesten identiske spesifikasjoner som Samsung, LG og Sony til priser som ligger på rundt det halve.

- Mange ser på Xiaomi som «Kinas Apple». De har helt sikkert tatt store markedsandeler fra Apple, sa analytiker Brian Blair hos Rosenblatt Securities til CNBC nylig.

Malaysisk gigantbank

Tre malaysiske finansinstitusjoner er i forhandlinger om å fusjonere og etablere en islamsk bank med en forvaltningskapital på 1170 milliarder kroner. Hvis CIMB, RHB Capital og Malaysia Building Society (MBS) blir enige vil den nye banken bli Malaysias største.

Investorer ser positivt på fusjonsplanene. Aksjekursen på RHB har steget med over 11 prosent i dag og MBS er nesten ti prosent høyere. CIMB vil lede fusjonen ved å innlemme de to andre i banken. De tre partene har gått inn i en 90 dagers eksklusiv forhandlingsperiode i håp om å bli enige.

Minibankkrise gir gullfeber

Uro på verdens aksjemarkeder den siste uken har sendt gullprisen opp – senest med 1,1 prosent natt til i dag. Hittil i år har prisen på en unse gull steget med 11,3 prosent til 1339 dollar, ifølge Bloomberg. Dette er den høyeste gullprisen på 3 1/2 år.

Årsaken til uroen er frykt for en ny bankkrise i Portugal og at denne kan spre seg. Espirito Santo International, som eier 25 prosent av storbanken Banco Espirito Santo, har varslet at de ikke kommer til å betale renter på enkelte kortsiktige lån.

Aksjehandelen ble suspendert på torsdag etter at kursen falt med over 17 prosent.

Markedene

Nervøsiteten fra USA og Europa har spredd seg til de asiatiske aksjemarkedene i formiddag lokal tid. Jakarta-børsen har falt etter det uavklarte presidentvalget tidligere denne uken. Investorer frykter at rettssystemet vil avgjøre hvem som blir landets neste president.

Samleindeksen MSCI Asia Pacific har falt med 0,1 prosent i dag og ligger an til et ukesfall på 0,9 prosent. Dette er første gang på ni uker at Asia-indeksen har falt.


Asiatiske aksjemarkeder
  (kl. 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 15154,61 (-0,34%) (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23267,56 (0,12%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2045,4 (0,35%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1988,47 (-0,72%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9524,79 (-0,42%)

India, BSE Sensex: 25522,72 (0,59%)

Thailand, SET Index: 1518,01 (0,00%)

Singapore, Straits Times Index: 3284,43 (0,45%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1886,84 (-0,31%)

Indonesia, Composite Index: 5029,22 (-1,37%)

Filippinene, SE Composite: 6892,4 (-0,65%)

Australia, All Ordinaries: 5465,6 (0,21%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia