Med unntak av Malaysia og Brunei er alle de asiatiske landene nettoimportører av olje. For Kina utgjør energiimport den største regningen på importregnskapet med over 335 milliarder dollar i 2013. Japan ligger på rundt det halve med 167 milliarder dollar.
- Dette er enormt positivt for den japanske økonomien. Det har ingen negative konsekvenser for vår økonomi, sier direktør Takashi Hibino hos Daiwa Securities til Wall Street Journal.
Den japanske yenkursen har svekket seg fra 78 mot en amerikansk dollar i 2012 til rundt 120. Dette gjør at japanske importører har fått en høyere regning. Fallet i oljeprisen kommer derfor svært godt med for blant annet industriselskapene som er avhengig av oljebaserte råvarer.
- Jeg er bekymret for hva som vil skje hvis pristrenden holder seg de neste par årene. Lavere priser kan forsinke utviklingen av skiferoljebransjen, sier konsernsjef Akihiro Nikkaku hos det japanske selskapet Toray Industries, til avisen.
Kommer vinnende ut
Kina er verdens største importør av olje og er avhengig av å importere 58 prosent av oljen landet har behov for. Ifølge beregninger foretatt av Bank of America Merrill Lynch vil den økonomiske veksten i Kina øke med 0,15 prosentpoeng når oljeprisen faller med 10 prosent.
Den kinesiske oljeimportregningen kan falle med 4,5 milliarder dollar i måneden, ifølge finansinstitusjonen.
«Som en nettoimportør av alle energiprodukter vil Kina komme vinnende ut på en rekke fronter: handelsbalanse, valutareserver, økonomisk vekst, industriproduksjon, kostnadene for landbruket og inflasjonskontroll», skriver energiekspert Philip Andrews-Speed ved National University of Singapore i en rapport-
Siden i fjor sommer har oljeprisen blitt halvert. Kina har økt lagerbeholdningene. Ifølge nyhetsbyrået Platts økte Kina lagerbeholdningene med i gjennomsnitt 391000 fat med olje daglig i fjorårets ni første måneder.
- Lavere oljepris er klart positivt for den amerikanske økonomien, den kinesiske og europeiske. Dette stimulerer til økonomisk vekst; den holder den ikke nede, sier global sjefstrateg David Kelly hos JP Morgan Funds til næringslivskanalen CNBC.
Ifølge Oxford Economics vil Filippinene komme best ut hvis oljeprisen havner på 40 dollar. Landet vil få en 1,7 prosent høyere vekst. Også Slovaka, Sør-Afrika, Thailand og Kina vil få en prosent høyere vekst.
På motsatt side av oversikten ligger Saudi Arabia nederst, fulgt av Russland, Forente arabiske emirater, Norge og Malaysia.
Markedene
Oljeprisen har tatt seg litt opp i den asiatiske handelen på torsdag og dette sender børsindeksene høyere. Investorer ønsker mindre volatilitet. Et uventet fall i de amerikanske oljelagrene blir sett på som positivt.
Ved Shanghai-børsen er det en nedgang etter børsrallyet som har pågått nesten kontinuerlig siden i fjor sommer. Kinesiske selskaper børsnoterte ved Hong Kong-børsen har en fortsatt oppgang. Tokyo-børsen endte opp 1,67 prosent til 17.167 poeng torsdag.
Internettselskapet Tencent er en av vinnerne med en oppgang på 13 prosent denne uken. Dette kommer etter at selskapet har fått en midlertidig banklisens for å tilby bank- og finanstjenester via chatteapplikasjonen WeChat. WeBank skal etter planen åpne om ti dager.
morten.iversen@dn.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.