Den endelige innkjøpssjefsindeksen for august kom i dag tidlig og denne viser at det fortsatt er en svakt høyere aktivitet i den kinesiske økonomien, men målingen er lavere enn hva som ble fremlagt for halvannen uke siden.
Nedbremsing
Innkjøpssjefsindeksen (pmi) fra storbanken HSBC har vist seg å ta pulsen bra på den kinesiske økonomien – spesielt hos små- og mellomstore selskaper. August-målingen endte på 50,2. En måling på over 50 viser at aktiviteten ved fabrikkene øker.
- Selv om den eksterne etterspørselen viser en bedring er den innenlandske etterspørselen svak. Vi tror økonomien står foran betydelig nedsiderisiko i andre halvår. Dette åpner opp for økonomiske lettelser for å gjenopprette vekstmålet, spår sjeføkonom for Kina, Hongbin Qu, hos HSBC.
Dette er den svakeste målingen på tre måneder, men det at det i det hele tatt er en høyere aktivitet blir sett på som positivt. Spørsmålet er hvordan fortsettelsen blir for den kinesiske økonomien.
«Nedbremsingen av veksten ble også bekreftet av ekstremt svake kredittstatistikker for juli måned og et fortsatt svekket eiendomsmarked. Enkelte aktivitetsstatistikker, som blant annet kraft- og stålproduksjon peker på at veksten avtar», skriver storbanken ANZ i en rapport.
Venter nye tiltak
Bankens økonomer frykter at myndighetene kan få problemer med å innfri vekstmålet på 7,5 prosent for 2014 hvis denne trenden fortsetter.
«Det virker som at effekten fra minitiltakene som er gjennomført de siste månedene forsvinner raskt», skriver ANZ.
Kina-økonomer tror at myndighetene står klar med nye tiltak om kort tid i høst.
- Statistikkene viser fornyet press på den kinesiske økonomien, men det vil også utløse nye lettelser fra Beijing, spår Kina-økonom Dariusz Kowalczyk hos Credit Agricole i Hong Kong.
Myndighetenes offisielle innkjøpsjefindeks er lavere enn forventet. Den største forskjellen mellom de to indeksene er at storselskaper inngår i den offisielle indeksen, som endte på 51,1.
Kollegaer hos Capital Economics ser lavere investeringer i den kinesiske økonomien i bransjer som har overkapasitet.
- Dette er det første fallet i innkjøpssjefsindeksen siden februar. Risikoen for en hard landing av den kinesiske økonomien er lav. Myndighetene har en rekke verktøy til rådighet som de kan bruke for å bekjempe et betydelig fall i den økonomiske veksten. Vi forventer at flere målrettede tiltak blir satt inn i de neste månedene, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.
Sør-Korea reiser seg
Sør-Koreas nye finansminister har lovet å gjøre hva han kan for å få landets økonomi tilbake til gamle veksttakter. Choi Kyung-hwan har fått med seg sentralbanken til å kjøre en koordinert økonomisk politikk. I sommer ble renten satt ned for første gang på 15 måneder.
Den nye innkjøpssjefsindeksen fra HSBC viser at det er svakere etterspørsel for sørkoreanske produkter fra Kina og Japan med en måling på 50,3 – den første veksten siden april.
Til tross for dette falt eksporten med kun 0,1 prosent i august. Det var forventet en kraftigere nedgang. I juli økte eksporten med 5,4 prosent.
- Den økonomiske veksten i tredje kvartal vil bli moderat og vi forventer at myndighetene vil opprettholde en imøtekommende holdning, sier HSBC-økonom Ronald Man i en kommentar.
Konsolidering hos Samsung
Samsung-gruppen består av et titalls ulike selskaper. Samsung Electronics, som blant annet står for produksjonen av smarttelefoner, nettbrett og fjernsynsapparater, er mest kjent i forbrukermarkedet. Nå slår industrigigantene i Samsung-gruppen seg sammen.
Samsung Heavy Industries, hvor blant annet skipsverftene inngår, vil fusjonere med Samsung Engineering. Det nye selskapet har ambisjoner om å bli et av verdens største industrikonglomerater og vil satse mer på den globale offshoreindustrien.
De to selskapene hadde en omsetning på rundt 25 milliarder dollar i fjor. Målet er at dette skal øke til 40 milliarder dollar innen seks år.
«Gjennom denne fusjonen vil de to selskapene ha lagt grunnlaget for et selskap i verdensklassen innenfor ingeniørtjenester, anskaffelser og bygging», skriver Samsung Heavy Industries i en pressemelding.
Toppsjefen for Samsung-gruppen har vært innlagt på sykehus siden i vår da Lee Kun-hee ble rammet av et kraftig hjerteinfarkt. Ifølge Korea Herald er denne fusjonen en del av konsolideringen av selskapene i gruppen som en del av forberedelsene til arveoppgjøret.
Markedene
September starter med en svak oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene. Samleindeksen MSCI Asia Pacific Index falt med 0,6 prosent i august etter tre måneder med oppgang.
De relativt svake innkjøpssjefsindeksene fra Kina gjør at investorer tror at myndighetene vil igangsette nye tiltak for å øke den økonomiske aktiviteten i høst. Det er positivt for hele regionen.
- Det virker som at markedet ser på dårlige nyheter som gode nyheter. Kina kan komme til å igangsette introdusere nye stimuli etter svake økonomiske statistikker. Hva som skjer i Ukraina er uheldig, men ødeleggelsene dette vil påføre den globale økonomien vil sannsynlgivis bli minimale, sier forvaltningsdirektør Nader Naeimi hos AMP Capital Investors i Sydney til Bloomberg.
Asiatiske aksjemarkeder (klokken 06 norsk tid)
Japan, Nikkei 225: 15476,60 (0,34%) (sluttnotering)
Hong Kong, Hang Seng Index: 24777,47 (0,14%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2229,55 (0,55%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2067,11 (-0,07%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9509,97 (0,77%)
India, BSE Sensex: 26782,58 (0,54%)
Thailand, SET Index: 1569,22 (0,48%)
Singapore, Straits Times Index: 3314,83 (-0,37%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1866,11 (0,00%)
Indonesia, Composite Index: 5164,99 (0,54%)
Filippinene, SE Composite: 7077,78 (0,38%)
Australia, All Ordinaries: 5630,6 (0,11%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.