Kineserne står i kø for å sikre seg Mercedes-Benz' toppmodell, som har en startpris på 1,8 millioner kroner.
Kinesiske myndigheter har slått hardt ned på korrupsjon - noe som har rammet europeiske luksusmerkevarer hardt. Salget av Mercedes-Benz’ Maybach-modell er rekordhøyt i Kina.
Det er fire måneder siden Mercedes-Benz begynte å selge Maybach-modellen i Kina. Salget har gått over all forventning. Det er kø hos kundene for å få levert toppmodellen, som har en startpris på 1,8 millioner kroner.
Les også: Maybach tilbake fra de døde
Luksus selger
Hver måned selges det rundt 500 enheter av Maybach, som i mange år slet med salget over hele verden. For 12 år siden ble det solgt rundt 600 enheter i året. Nå er Kina blitt det viktigste markedet.
- Vi er svært optimistiske for at vi kan opprettholde denne aktiviteten, sa konsernsjef Dieter Zetsche hos eierselskaper Daimler på en presentasjon før helgen.
Myndighetenes kamp mot korrupsjon har rammet omsetningen av alkohol, franske luksusvesker og sveitsiske klokkeprodusenter. Dyre biler kjøpes av Kinas nyrike og Mercedes-Benz økte salget med 20 prosent i mai - den samme veksten som i 2014.
Også de tyske konkurrentene Audi og BMW melder om høyere salg av toppmodellene. De sliter i mellomsjiktet i prisklassen til rundt 300-500.000 kroner. Luksusmarkedet utgjør rundt ni prosent av det totale bilsalget.
Kina er blitt det største markedet for Mercedes S-serie. De tyske bilprodusentene er blitt beskyldt for å pålegge forhandlerne å selge deler til avtalte minstepriser av det kinesiske konkurransetilsynet og er blitt ilagt store bøter.
Denne praksisen sier selskapene det er blitt slutt med. De siste månedene har forhandlere gitt rabatter for å kvitte seg med bilmodeller som de ikke har fått solgt og beholde markedsandeler. Bilprodusentene sier de ikke støtter denne praksisen.
Kina er blitt et av de viktigste - og mest lukrative - markedene for noen av verdens dyreste bilmodeller. Prisene spiller en underordnet rolle for Kinas nyrike. Det kokende aksjemarked det siste året har skapt over en million nye dollarmillionærer.
Porsche 918 Weissach-modellen koster nærmere 20 millioner kroner i Kina. Porsche hadde kun 50 enheter av toppmodellen for det kinesiske markedet. Disse ble forhåndsbestilt umiddelbart av kunder.
Tjente over en mrd. på seks måneder
Den japanske entreprenøren Masayoshi Son har i over 20 år investert i ukjente selskaper - og senere cashet inn flere titall milliarder dollar når selskaper som Yahoo og Alibaba er blitt børsnoterte.
Nå har han lokket til seg Nikesh Arora som nummer to i selskapet. Inderen, med lang fartstid fra Google, tjente 16,6 milliarder yen (1,04 milliarder kroner) fra september ifjor til mars i år. Dette er den høyeste kompensasjonen som er gitt av noe børsnotert selskap i Japan. Det er kommet kritikk mot lønnspakken, hvor detaljene er hemmeligholdt.
- Sett fra et vanlig perspektiv er Aroras lønn for høy. Vi vet foreløpig ikke hvilke prestasjoner han har foretatt i Softbank. Dette gir ikke et bra inntrykk til markedet, sier konsernsjef Mitsushige Akino hos Ichiyoshi Asset Management til Bloomberg News.
Verste børsuke siden finanskrisen
Shanghai-børsen var i fritt fall mot slutten av forrige uke. På fredag falt nøkkelindeksen med nesten 6,5 prosent og med hele 13 prosent i løpet av uken. Dette er det største børsfallet siden finanskrisen høsten 2008.
Shanghai-børsen er stengt på mandag, men de neste dagene forventes det høy aktivitet.
Over 20 selskaper gjør seg klar til å bli børsnoterte de neste dagene etter å ha gjennomført emisjoner. Meglerhuset Guotai Junan Securities har som mål å hente inn 30 milliarder yuan (37,5 mrd. kroner) i en emisjon. Investorer har tegnet aksjer for 3000 milliarder kroner.
Over 8000 milliarder kroner er for øyeblikket frosset inntil tildelingen av aksjer i 23 emisjoner er gjennomført. Sentralbanken har sagt de overvåker markedet tett for å hindre en likviditetsskvis.
Fortsatt er det oppgang for hele året ved Shanghai- og Shenzhen-børsene med henholdsvis 38 og 94 prosent for nøkkelindeksene.
Markedene
De asiatiske markedene er svakt høyere mandag formiddag etter det kom signaler fra Hellas på søndag om at myndighetene er villig til å diskutere nye reformer. Før helgen var det forventet at mandag ville bli avgjørende for om Hellas ville trekke seg fra eurosamarbeidet.
Nå er denne fristen skjøvet noen dager frem i tid og nye forhandlinger vil finne sted i Brussel.
Aksjekursen på den australske finansinstitusjonen IOOF stupte med 20 prosent ved børsåpningen i Sydney på mandag. En varsler i selskapet skal ha gitt australske aviser dokumenter til aviser som skal vise innsidehandel foretatt av ledelsen og bruk av stråselskapet.
IOOF, som forvalter over 900 milliarder kroner og har 650000 kunder, avviser påstandene som er fremsatt i pressen og vil komme med en børsmelding senere.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.