Kinesiske småinvestorer har sendt nøkkelindeksene ved kinesiske børser kraftig opp siden ifjor sommer. Shanghai-indeksen er 120 prosent høyere – til tross for et kraftig fall den siste uken.

- Det kinesiske markedet har alle kjennetegn på en boble. Dette er et farlig tidspunkt for kinesiske aksjer. Dette er en boble som sprekker akkurat nå, sier investeringsdirektør Stewart Richardson hos RMG Wealth Management til næringslivskanalen CNBC.

Kinesiske aksjer har hatt like høy verdivurdering som internettaksjer hadde før boblen sprakk like etter årtusenskiftet.

Flokkmentalitet

Småinvestorer har åpnet over fem millioner nye verdipapirkontoer enkelte uker i år. Meglerhusene har stilt opp med kreditt slik at de kan handle aksjer på margin. I følge den siste oversikten nærmer marginhandelen seg 3000 milliarder kroner.

Meglerhuset Guotai Junan Securities hadde ingen problemer med å tiltrekke seg investorer da de gjennomførte emisjonen. De hentet glatt inn 30,1 milliarder yuan (38 mrd. kroner) og det var en massiv overtegning – slik de aller fleste selskaper har opplevd.

Handelen i aksjen startet på fredag morgen og steg nesten umiddelbart med 44 prosent før handelen automatisk ble stoppet.

- Dette er typisk for kinesiske investorer og gjenspeiler flokkmentaliteten. Det skjer et eller annet og alle kaster seg over det, sier konsernsjef Francis Lun hos meglerhuset Geo Securities i Hong Kong til næringslivakanalen CNBC.

Dette er den største børsnoteringen siden 2010 i Kina.

Meglerhuset Guotai Junan er det største i Kina, med en omsetning på 13,5 milliarder yuan i 2014 og et resultat på 7,2 milliarder yuan. Det ble etablert i 1999 og er blitt en favoritt hos småinvestorer som ikke har erfaring fra aksjehandel. Guotai har gjort det enkelt å handle aksjer via nettet.

Sultne aksjeinvestorer

Kinesiske selskaper har hentet inn over 300 milliarder kroner fra emisjoner hittil i år. Dette er mer enn dobbelt så mye som i samme periode ifjor. Det er fortsatt en lang kø av selskaper som ønsker å utnytte interessen for aksjeinvesteringer og blir børsnoterte.

Ifølge FinanceAsia har kinesiske investorer tegnet seg for aksjer i emisjoner for 6680 milliarder yuan (8400 mrd. kroner) de siste par ukene. Inntil tildelingen skjer har disse midlene vært frosset. Dette er en viktig årsak til at aksjekursene har falt med i gjennomsnitt over 10 prosent siden forrige mandag.

Enkelte aksjeanalytikere tror at interessen for aksjer vil fortsette og at nedgangen de siste par ukene skyldes en midlertidig korreksjon.

- Det vil bli vanskelig å stoppe den voksende kapitalflommen fra å ta seg inn i det kinesiske aksjemarkedet. Kineserne er veldig opptatt av å spre privatformuen til bedre investeringer, sier analytiker Xun Yugen hos Haitong Securities til FinanceAsia.

Økt forbruk i Japan

Japanske husholdninger økte forbruket med 4,8 prosent i mai – mer enn hva Japan-økonomer hadde forventet. Dette er den første årsjusterte veksten siden omsetningsskatten ble økt fra fem til åtte prosent i april 2014.

Japanske storselskaper har gitt lønnsøkning i vår og dette har sannsynligvis spilt inn på forbruket. Hovedmålet i den økonomiske politikken til statsminister Shinzo Abe er å skape en prisvekst på 1,9 prosent i løpet av 2016.

Det er langt igjen. I mai økte forbrukerprisene med kun 0,1 prosent. Dette er svakere enn i april, men bedre enn hva som var forventet.

- I det store bildet er det betydelig overkapasitet i økonomien, noe som sender prisene ned. Det er enkelte signaler som tyder på at strammere arbeidsmarked har ført til en et noe sterkere prispress, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

En ny offentlig rapport viser at 87 prosent av japanske husholdninger forventer at levekostnadene vil øke det neste året.

Fagøkonomer er uenige om hvordan dette vil slå ut. Enkelte mener at høyere lønninger gjør at de vil øke forbruket. Andre tror lønnsveksten vil bli spart og ikke ende opp som forbruk.

Det japanske arbeidsmarkedet har ikke vært bedre siden begynnelsen på 1990-tallet. Arbeidsledigheten er på 3,3 prosent og denne forventes å falle ytterligere – enkelte mener mot 2,5 prosent.

Det er 1,2 jobber tilgjengelig for hver arbeidssøker i Japan. For fem år siden var det 0,4 jobber for hver søker.

Markedene

Kinesiske småaksjonærer dumper aksjer på fredag. Dette skyldes blant annet tvangssalg av aksjer som er kjøpt på kreditt via marginhandel.

Nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen falt med nesten syv prosent fredag formiddag. Dette kommer i tillegg til fallet på nesten fire prosent på torsdag.

Ekspertene har for lengst gitt opp å forklare det kinesiske aksjemarkedet, hvor verdifastsettelsene har vært skyhøyt over andre markeder siden i fjor sommer.

Shanghai-indeksen nådde en foreløpig topp på 5023 i begynnelsen av juni. Siden har den falt med over 13,5 prosent. Det har vært høy volatilitet hele denne uken med daglige bevegelser på mellom tre og syv prosent.

Finansinstitusjonen Morgan Stanley prøver å veilede kundene og skriver i en rapport på torsdag at de tror nøkkelindeksen vil ligge på mellom 3250 og 4600 om ett år.

 

Les også: Asia i dag: Nå må alle forberede seg på Kina-sjokk

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Asia i dag: Amatører bak tidenes børsrally

Asia i dag: God for 195 milliarder: «Livet mitt er blitt verre»  

morten.iversen@dn.no