Det har vært stor usikkerhet de siste månedene om Kina ville klare å innfri vekstmålet på rundt 7,5 prosent. Et uventet rentekutt i november, et aksjemarked på steroider og nye offentlige tiltak rettet mot distriktene har gitt resultater – for nå.
Svakeste vekst siden 1990
I tredje kvartal vokste den kinesiske økonomien med 7,3 prosent. Dette var ørlite høyere enn prognosene som Bloomberg og Reuters hadde hentet inn i forkant. Konsensus lå på en økonomisk vekst på 7,2 prosent for fjorårets tre siste måneder.
- Nedgangen i Kinas økonomi gjenspeiler kinesiske myndigheters avgjørelse om å rebalansere verdens nest største økonomi, ifølge sjeføkonom Olivier Blanchard i Det internasjonale pengefondet (IMF).
For hele året endte den kinesiske veksten på 7,4 prosent mot 7,7 prosent i 2013. Dette er den svakeste veksten siden 1990 viser offisielle statistikker. Det er på høyde med de mest optimistiske forventningene.
- Markedene bør puste lettet ut da den kinesiske økonomien går inn i 2015 i bedre form enn forventet. Dette reduserer nødvendigheten av nye økonomiske tiltak. Men det er rom for lettelser da risikoen fortsatt heller mot nedsiden, sier Kina-økonom Dariusz Kowalczyk hos Credit Agricole i Hong Kong til Bloomberg News.
En nedbryting av statistikkene viser at industrien og anleggssektoren har en svakere vekst.
- Dagens statistikker tyder på at selv om bremsene er satt på nye investeringer har dette blitt oppveiet av en vekst i forbruket og i tjenesteytende sektor, sier Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics.
Lavere vekst i 2015
Kinas økonomiske vekstmål for 2015 er fortsatt ikke offentliggjort, selv om det ble avtalt under møter i kommunistledelsen i desember. Det antas det vil ligge på rundt syv prosent for inneværende år. Det internasjonale pengefondet (IMF) tror den havner på 6,8 prosent.
«Med en mer moderat vekst i Kina vil den neste fasen dreie seg om finansreguleringer og en bærekraftig vekst. Dette betyr også at myndighetene ønsker å få kontroll med utbredt spekulasjon, tilrettelegge for en vedvarende etterspørselsvekst for den innenlandske etterspørselen og sørge for at privat sektor blir mer selvforsynt. Dette er langsiktige mål. I mellomtiden er det nødvendig å opprettholde sysselsetting, velstandsvekst og Kinas globale konkurranseevne», sier Kina-økonom Evan Lucas hos finansinstitusjonene IG til CNBC.
Statistikker for desember måned tyder på at aktiviteten er i ferd med å ta seg opp igjen – også i industrien. Energiforbruket økte i industriområdene og dette er en klar indikasjon på høyere aktivitet, påpeker Nomura.
Skepsis til Kina-statistikker
Det er lønnsvekst i det kinesiske samfunnet samtidig som at prisveksten er på under det halve av hva myndighetene har satt som en grense. Dette tyder på at kjøpefesten kan fortsette de neste månedene.
I februar starter feiringen av kinesiske nyttår og dette er den viktigste perioden for privat forbruk.
Kina er det første av verdens største økonomier som har klart kunststykket med å fremlegge økonomiske statistikker for fjoråret knappe tre uker etter at nyttårsrakettene ble avfyrt.
Mens USA, Japan og europeiske land vil komme med flere korrigeringer de neste månedene, er Kina ferdig med 2014 og vil ikke komme med endringer.
- Det kinesiske statistikkbyråets metodikk er ikke så veldig vitenskapelig, sier professor Harry Wu ved Institute of Economic Research på Hitosubashi University i Japan til Wall Street Journal.
I desember oppjusterte kinesiske myndigheter størrelsen på økonomien for perioden 2008-2012 med 303 milliarder dollar – tilsvarende størrelsen på den malaysiske økonomien.
IMF kutter vekstprognosene
Det internasjonale pengefondet (IMF) tror ikke den lave oljeprisen vil være nok til å få fart på verdensøkonomien de neste to årene. IMF kuttet vekstprognosene for 2015 og 2015 med 0,3 prosentpoeng i den reviderte rapporten World Economic Outlook på tirsdag.
Den kinesiske veksten forventes å havne på 6,3 prosent i 2016, ifølge IMF.
«Svakere vekst i Kina vil ha regionale virkninger. Dette forklarer delvis nedjusteringen vi har foretatt i store deler av de fremvoksende økonomiene i Asia», skriver IMF.
Oljesjokket har kommet overraskende på IMF.
«Det er betydelig usikkerhet hvor oljeprisen vil havne i fremtiden. De underliggende årsakene til prisnedgangen har ført til en ny risikodimensjon til vekstutsiktene», ifølge IMF.
IMF har oppjustert veksten for USA i 2015 til 3,6 prosent - 0,5 prosentpoeng høyere enn for fire måneder siden.
I Japan forventes det en økonomisk vekst på 0,6 prosent for inneværende år.
Fallet i oljeprisen og økonomiske sanksjoner vil ramme den russiske økonomien svært hardt. I oktober trodde IMF at Russland ville få en svak vekst på 0,5 prosent. Nå forventes det en dyp resesjon med et fall i den økonomiske aktiviteten med tre prosent.
Markedene
Shanghai-børsen stupte med nesten åtte prosent på mandag etter at myndighetene bestemte seg for å straffe meglerhus som har gitt ulovlige lån til finansiering av aksjekjøp.
På tirsdag er investorer tilbake og har sendt aksjekursene høyere – godt hjulpet av solide økonomiske vekststatistikker for 2014.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.