Som første land i Asia har Singapore lagt frem de økonomiske statistikkene for andre kvartal på tirsdag. Det ble langt verre enn hva økonomer og finansinstitusjoner hadde fryktet. Den økonomiske aktiviteten falt mot foregående kvartal.
2008-tilstander
Singapore sammenlignes ofte med kanarifuglene som gruvearbeidere tok med seg ned i de dype gruvene for å sjekke oksygennivået. Singapore er den moderne kanarifuglen som er i stand til å fange opp problemer i de asiatiske økonomiene tidlig.
Singapore la frem de økonomiske statistikker for andre kvartal på tirsdag. Den aktiviteten i økonomien vokste med 1,7 prosent sammenlignet med i fjor, men industriproduksjonen falt med fire prosent.
Sammenlignet med samme kvartal ifjor var den økonomiske veksten på 1,7 prosent – betydelig svakere enn forventet.
«Veksten svekket seg over hele linjen. Sist vi så noe tilsvarende som dette var i fjerde kvartal i 2008», skriver Asia-økonom Tim Condon hos finansinstitusjonen ING i et notat like etter at statistikkene ble fremlagt.
I fjerde kvartal i 2008 var verden midt inne i den alvorligste finanskrisen på flere tiår og det var frykt for en kollaps i noen av de største vestlige økonomiene. Næringslivet i byen er pessimistiske.
«Indikatorene tyder på en fortsatt nedside i vekstrisikoen i de kommende kvartalene. Forbrukerne mangler evne til å påta seg høyere gjeldsforpliktelser og dette gjenspeiler seg i stillestående banklån», skriver Societe Generale i sin morgenrapport.
Svak industriproduksjon
Nomura Holdings er skuffet og påpeker at det er industrien som drar den singaporske økonomien lavere. Dette skyldes blant annet lavere aktivitet i olje- og gassektoren. Singaporske verft har vært blant de største leverandørene av avanserte rigger de siste ti årene.
Nå er det ordretørke.
- Industrien har vært den svakeste delen. Med usikkerheten som eksisterer i den globale økonomien tror jeg ikke de økonomiske forholdene vil bedre seg på kort sikt, sier Asia-økonom Irvin Sheah hos DBS Group til Bloomberg News.
Den amerikanske økonomien er et lite lyspunkt.
«Vi forventer å se bedre vekst i andre halvår da etterspørselen fra USA vil forbedre seg og få en mer solid vekst i Kina», skriver Asia-analytiker Craig Chan hos Nomura.
Sprer seg til Asia
Andre asiatiske land har innrapportert et fall i eksporten de siste månedene, blant annet Taiwan og Thailand. Sammen med Singapore er dette land som er svært avhengig av at det er høy aktivitet og etterspørsel fra det kinesiske markedet.
Statistikkene for april, mai og juni viser at det kinesiske importen har falt kraftig. Eksporten klarer så vidt å vise en svak vekst i Kina. Importfallet var på over seks prosent i juni og for prosessindustrien tyder dette på lavere etterspørsel fremover.
Dette er elendig nytt for eksportsektoren hos Kinas handelspartnere.
De siste månedene har det vært kaos ved de kinesiske børsene med høy volatilitet. Etter et langvarig børsrally hvor nøkkelindeksene ved to børsene ble mer enn fordoblet satte panikken inn for en måned siden og sendte aksjekursene ned med i gjennomsnitt 35 prosent.
Myndighetene har trådt til med tiltakspakker og regelrette forbud mot aksjesalg for å stabilisere markedet. De siste fire handelsdagene har dette gitt resultater, men flere handelen i flere hundre børsnoterte selskaper er innstilt.
Kina vil legge frem de økonomiske vekststatistikkene for andre kvartal i morgen. De siste prognosene som Reuters og Bloomberg har hentet inn tyder på at Kina fikk en økonomisk vekst på 6,8 prosent i de tre siste månedene.
Slår dette til vil det bekrefte teoriene til mange analytikere om at aksjemarkedet og realøkonomien i Kina er isolerte og ikke påvirker hverandre i nevneverdig grad.
Markedene
Det er en overraskende rolig dag på de asiatiske aksjemarkedene – for første gang siden børskollapsen i Kina begynte for en måned siden. Investorer tar et hvileskjær for å se hvordan kinesiske myndigheters tiltak vil slå ut.
Det er nervøsitet på hvordan det kinesiske aksjemarkedet vil reagere når handelen igangsettes for de nesten 30 prosent av selskapene hvor aksjene ikke er omsettelige på grunn av handelsstopp.
- Hvis vi ser massive tap kan dette skade forbrukernes tillit og den kinesiske etterspørselen som helhet. Hvis de ikke er i stand til å stanse kollapsen kan dette spre se bredere til den kinesiske økonomien, sier direktør for institusjonelle klienter hos Saxo Capital Markets til CNBC Asia.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.