For to måneder siden inntok Li Hejun, som kalles «solkongen» i Kina, plassen som Kinas rikeste med en formue på over 30 milliarder dollar, tilsvarende over 225 milliarder kroner.
I dag har selskapet han kollapset ved Hong Kong-børsen.
Formuen til Li Hejun kom fra en rekke oppkjøp og konsolidering i den kinesiske solenergisektoren via Hanergy-gruppen. I dag er det fullt kaos rundt selskapet og aksjekursen har kollapset.
Aksjekursen på Hanergy Thin Film har falt med 47 prosent ved Hong Kong-børsen i dag. Selskapet har alltid vært svært sparsomme med kommentarer. Analytikere har stilt spørsmålstegn ved regnskapsførselen til selskapene i gruppen.
Blant annet har det børsnoterte datterselskapet solgt det meste av produksjonen til morselskapet. Store kontrakter og inntekter via andre selskaper i gruppen har sendt aksjekursen opp med nesten 500 prosent siden i fjor sommer.
Aksjen har vært en favoritt hos kinesiske småinvestorer.
- Dette selskapet har vært en katastrofe som man har ventet på ville skje, sier direktør Francis Lun hos meglerselskapet Geo Securities til Bloomberg News.
Børsverdier på 140 milliarder kroner har forsvunnet i løpet av onsdag formiddag. Over 60 prosent av omsetningen har skjedd via salg til morselskapet.
Største eier i selskapet er grunnlegger Li Hejun. Selskapet har hatt problemer med å skaffe tilveie finansiering via banker eller det regulerte kapitalmarkedet. De har opptatt store lån via gråmarkedet med renter på over 11 prosent, ifølge Financial Times (FT).
– Denne typen finansiering ser vi vanligvis hos selskaper som ikke har tilgang til bankfinansiering – eller ikke har tilstrekkelig tilgang til kapital, sa direktør Jason Bedford hos UBS til FT i mars.
Medvind for Japan
Det er over en måned siden Kina la frem sine økonomiske statistikker for årets tre første måneder. I Japan er det en mer omstendelig prosess med å hente inn underlagsmateriale og foreta beregninger. Statistikkene er også mer troverdige.
Det var forventet en svak økonomisk vekst for første kvartal. Japan har overrasket med den høyeste økonomiske veksten på ett år. En vekst i bruttonasjonalprodukt (bnp) på 2,4 prosent var nesten ett prosentpoeng høyere enn hva Japan-økonomer forventet.
- Den japanske økonomien har for tiden medvind fra lavere oljepriser, en løs pengepolitikk og utsettelse i innføringen av en høyere omsetningsavgift, sier senioranalytiker med ansvar for Asia hos Nordea, Amy Yuan Zhuang.
Mens Kina, Sør-Korea, Taiwan og Thailand sliter med å skape vekst i eksporten fikk Japan en eksportvekst på 2,4 prosent i kvartalet. Økonomer forventer at denne vil skyte fart.
Den svake yenkursen hjelper japanske eksportører. Bilprodusenten Toyota la nylig frem det beste årsresultatet i historien i det avvikende regnskapsåret som ble avsluttet i mars. Eksporten av Lexus-modeller, som produseres i Japan, har økt kraftig i nøkkelmarkedene.
Japanske forbrukere har i 20 år vært forsiktige med å bruke penger. Årsaken er en kombinasjon av deflasjon i økonomien og elendige lønnsoppgjør. Når de forventer at produkter vil bli billigere om en måned, velger mange å vente med større innkjøp.
Lagerbeholdningene økte i første kvartal og dette kan føre til at veksten blir lavere i inneværende kvartal, mener Capital Economics.
- Akselerasjonen i bnp-veksten i siste kvartal skyldtes en økning i varelagrene. En rekke indikatorer peker mot en nedgang i andre kvartal, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.
Venter kjøpefest
Statsminister Shinzo Abe har satt som mål å skape en prisvekst på to prosent. Fristen er utsatt fra i år til slutten av 2016. Dette er en del av «Abenomics»-planen som ble igangsatt mot slutten av 2012. Abe har skapt en ny optimisme i Japan.
Underlagsmaterialet fra første kvartal viser det private forbruket økte med 0,4 prosent – dobbelt så høyt som forventet. De er forsiktige med å kjøpe hvitevarer. Dette forventes å endres i inneværende kvartal da de fleste arbeidstakerne kan forvente å få en lønnsvekst i år.
- Det private forbruket forventes å øke moderat – støttet av lønnsvekst og billig olje. Imidlertid burde det ha økt mer i forrige kvartal med tanke på hvor lav oljeprisen var, sier sjeføkonom Yoshiki Shinke hos Dai-Ichi Life Research Institute til Nihon Keizai Shimbun.
Andre økonomer som føler den japanske økonomien tett tror forbrukerne vil innta kjøpesentrene i sommer.
- Forbruket bør skyte fart fra nå av. Tenk på det: Hvis du får en lønnsvekst på 2,3 prosent og det er et veldig stramt arbeidsmarked. Alle vet at «de kan ikke sparke meg da det ikke finnes noen som kan erstatte meg», sier Japan-strateg Nicholas Smith hos CLSA til CNBC.
Markedene
De overraskende økonomiske statistikkene fra Japan for første kvartal har sendt Nikkei-indeksen opp til det høyeste nivået på over 15 år. Indeksen har stabilisert seg på over 20000-nivået.
Dette skjedde etter at den amerikanske Dow Jones-indeksen satte en ny rekord på tirsdag og avsluttet handelsdagen på 18312,39.
Det er fortsatt et langt stykke igjen før Nikkei-indeksen er på rekordnivåer. Rekorden ble satt på den siste handelsdagen på 1980-tallet med 37916 – 93 prosent høyere enn dagens nivå. I kun korte perioder har Nikkei-indeksen vært på over 20000-nivået siden 1992.
I Kina fortsetter børsoppgangen. I dag er det flyselskapene som sørger for oppgangen etter at oljeprisen har falt denne uken. China Southern Airlines og China Eastern Airlines har steget med over seks prosent.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.