Børsene i Asia har tatt et lite pusterom tirsdag. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen er fordoblet siden juli ifjor sommer. Bare de siste ti ukene har Shanghai-indeksen steget med over 33 prosent. Småinvestorer er redde for å gå glipp av oppgangen.
Kinesisk aksjeboble
Kinesiske meglerhus står klar med finansiering for kjøp av aksjer. På under tre måneder har marginfinansiering av aksjekjøp økt med 50 prosent til 1640 milliarder yuan (2132 mrd. kroner).
Det koker ved aksjebørsene i Shanghai, Shenzhen og Hong Kong. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen er på det høyeste på over syv år. Også i Hong Kong er nøkkelindeksen på nivåer sist sett før den globale finanskrisen rammet i 2008.
- Myndighetene er klar over risikoen som kommer fra voksende margingjeld. De tør ikke å stikke hull på aksjeboblen nå, sier analytiker Lu Wenjie hos UBS Securities til Bloomberg News.
En tilsvarende oppgang skjedde for nesten ti år siden. Da boblen sprakk stupte nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen med over 70 prosent og mange millioner uerfarne aksjeinvestorer tapte store beløp.
Det er begrensede investeringsmuligheter for kinesere. Eiendomsprisene har falt i de fleste storbyene det siste året, innskuddsrenten er så lav at det blir spist opp av inflasjon og konkurransen i næringslivet gjør at færre satser penger på å starte ny virksomhet enn tidligere.
Gruppepress
Ifølge det kinesiske finanstilsynet (CSRC) står småinvestorer for over 90 prosent av aksjetransaksjonene i Kina. Dette ligger høyt over hva som er vanlig i andre større aksjemarkeder. Mange har aldri tidligere investert i aksjer og skjønner heller ikke risikoen.
Shenzhen-børsen er kinesiske investorers lekegrind; det er vanskelig for utenlandske investorer å få lov til å handle aksjer ved børsen i Sør-Kina. Her er det i hovedsak små- og mellomstore selskaper som er børsnoterte. Gigantene fra Shanghai-børsen er fraværende.
- Hvis alle vennene dine kjøper aksjer og du ikke gjør det, har du ikke noe å snakke med dem om. Jeg foretrekker Shenzhen-markedet fremfor Shanghai da vi har våre egne nettverk og kan få bedre informasjon, sier den 32 år gamle småinvestoren Liu Wei til Wall Street Journal.
Større enn Tokyo-børsen
De børsnoterte selskapene ved Shanghai-børsen har samlet verdi på over 5000 milliarder dollar og den kinesiske børsen har nylig gått forbi Tokyo-børsen. Shenzhen-børsen ligger på over 3000 milliarder dollar – foran Frankfurt-børsen og like bak Hong Kong-børsen og Euronext.
Det forventes en fortsatt oppgang ved Shenzhen-børsen da det senere i år vil bli mulig for utenlandske investorer å handle aksjer via Hong Kong-børsen. En tilsvarende ordning ble igangsatt ifjor høst mellom Shanghai-børsen og Hong Kong.
Tyske Allianz er blant få selskaper som har en spesiell lisens og kan handle et begrenset antall aksjer ved Shenzhen-børsen.
- Vi vurderer å investere mer i Shenzhen-aksjer på grunn av forventningene om denne tilkoblingen. Vi ønsker ikke å være for tidlig ute – gitt usikkerheten rundt lanseringsdato. Investorer må være forsiktige da det ikke eksisterer analyser tilsvarende Shanghai-børsen, sier porteføljeforvalter Anthony Wong hos Allianz Global Investors til Wall Street Journal.
Ukjente selskaper dominerer Shenzhen-børsen. Prisingen på enkelte selskaper er blant de høyeste i verden. Aksjekursen på Hithink Flush Information Network, som tilbyr finansiell informasjon, er 13-doblet det siste året og prises til 685 ganger forventet inntjening (p/e).
- Dystert bilde
Singapore er først ute av de asiatiske landene med å legge frem økonomiske statistikker for første kvartal. Miniputtstaten i Sørøst-Asia fikk en årsjustert økonomisk vekst på 2,1 prosent sammenlignet med ifjor. Dette er bedre enn hva Asia-økonomer hadde forventet.
Som de fleste asiatiske økonomiene har eksportveksten nesten stoppet helt opp. Industriproduksjonen falt i kvartalet.
- Det har vært et ganske så dystert bilde for eksporten. Det er en utfordring for industriøkonomier å skape økonomisk vekst utelukkende fra innenlandsk etterspørsel. I så måte gjør Singapore det bra, sier sjeføkonom for Asia hos Deutsche Bank, Taimur Baig, til CNBC.
Kina vil offentliggjøre den økonomiske veksten for første kvartal på onsdag. Det forventes en økonomisk vekst på rundt syv prosent.
Markedene
Etter et børsrally de siste dagene er det en blandet åpning ved Asia-børsene tirsdag. Investorer venter på økonomiske statistikker fra Kina onsdag og at resultatsesongen skal starte.
Japanske selskaper har nettopp avsluttet regnskapsåret og Nikkei-indeksen har ikke maktet å avslutte på over 20000-nivået.
Morgan Stanley tror at Hang Seng-indeksen ved Hong Kong-børsen vil kunne bryte gjennom 30.000-nivået – noe den sist gjorde våren 2008.
- Det er et volatilt marked, men prisingen av aksjene er fortsatt lavere enn det langsiktige gjennomsnittet. Ved 30.000 vil prisingen ligge på 13 ganger forventet avkastning (p/e). Dette er et nivå resten av Asia allerede er på så det er ganske sannsynlig, sier direktør Jonathan Garner til CNBC.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.