Investorer er ikke imponert og har sendt aksjekursen på Hyundai Motor ned med nesten syv prosent etter at det ble kjent at selskapet har betalt 65 milliarder kroner for et tomteområde hvor de skal bygge nytt hovedkontor.
Tomten, som tidligere har vært eid av Korea Electric Power, har en markedsverdi på rundt 20 milliarder kroner. Gangnam-området i Sør-Korea er blant Asias dyreste områder.
- Prisen ble bestemt etter at vi vurderte nødvendigheten av å bygge et globalt forretningssenter for aktiviteten, ledelsens strategier og fremtidig verdi på tomteområdet, sier en pressetalsmann for Hyundai Motor Group til Reuters.
Samsung Electronics var også med i budrunden.
- Dette er et unikt næringseiendomsprosjekt. Priser virker høy. Det gjenstår å se hvordan Hyundai vil rettferdiggjøre det, sier eiendomsdirektør Lim Hyun-moon hos Shinhan Bank til Bloomberg.
Sliten pensjonist
Nesten 70 år gamle Sony varslet på onsdag at de vil foreta nedskrivinger av smarttelefondivisjonen og få et underskudd på 230 milliarder yen (13,4 milliarder kroner) i inneværende regnskapsår. Selskapet er midt inne i den siste av en rekke snuoperasjoner siden 1990-tallet.
Selskapet prøvde ved årtusenskiftet å konkurrere med Nokia ved å slå seg sammen med svenske Ericsson og produsere mobiltelefoner sammen. Det ble ingen suksess. De siste tre årene har Sony utviklet smarttelefoner under eget merkenavn.
Xperia-serien, som konkurrerer direkte med Apples Iphone og Samsungs Galaxy-serie, har fått gode tilbakemeldinger fra brukerne, men modellene er høyt priset. Konkurransen er tøff i toppsegmentet hvor telefoner selges for over 5000 kroner.
Xperia-serien har en markedsandel på vel tre prosent i det globale smarttelefonsegmentet.
- Endringene i markedet er så dramatiske i form av pris, produkter og tjenester. Vi må se nøye på situasjonen og prøve å forme organisasjonen slik at vi på en best mulig måte kan svare på disse endringene, sier Sonys konsernsjef Kazuo Hirai.
Kinesiske selskaper som ikke eksisterte for tre-fire år siden har på rekordtid klart å ta markedsandeler i smarttelefonmarkedet som i dag er høyere enn Sony globalt. Disse selger smarttelefoner til under 600 kroner – et marked Sony ikke er interessert i.
Hirai innrømmer åpent at konkurransen fra Kina er tøff. Tidligere var det sørkoreanske Samsung og LG som skapte problemer for Sony. Nå er det selskaper som Huawei, Xiaomi og Lenovo som tar markedsandeler fra det japanske selskapet.
- Når det gjelder konkurransen er det mange krefter i spill. En av dem er kinesiske smarttelefonprodusenter. Spesielt i det kinesiske markedet har de hatt et dramatisk gjennombrudd, sier Hirai.
Ikke mistet troen på mobil
Sony har i utgangspunktet gode forutsetninger til å konkurrere i toppsegmentet av mobilmarkedet ved å tilby digitalt innhold fra Playstation og filmbiblioteket. Dette har de foreløpig ikke maktet og er avhengig av Googles økosystem for å distribuere det meste av innhold.
Sony har over 7000 ansatte som utelukkende jobber med utvikling av smarttelefoner og mobile produkter. De fleste av disse jobber i høykostlandet Japan.
- Vi mener fortsatt at mobil er et viktig satsingsområde for oss. Vi ser det er plass til oss i markedet. Vi ønsker å legge grunnlaget slik at vi kan hoppe inn – ikke bare i det tradisjonelle smarttelefonmarkedet, men også i bærbare mobile produkter, ifølge toppsjefen.
Roser finansdirektøren
Sonys aksjekurs har falt med over 12 prosent i dag. Selskapet vil for første gang siden 1958 ikke betale utbytte til aksjonærene i inneværende regnskapsår.
Enkelte analytikere tror at Sony gjør det eneste riktige ved å ta et regnskapstap fra mobilsektoren.
- Begrunnelsen for å ta denne nedskrivningen gjør oss faktisk optimistiske. Det viser at en fornuftig finansdirektør er i stand til å kontrollere de som ønsker å ekspandere for enhver pris. Hadde dette fått fortsette ville det ha ført til større tap for Sony, sier analytiker Atul Goyal hos finansinstitusjonen Jefferies.
Eksportfall i Japan
Til tross for en fortsatt svak valutakurs maktet ikke japanske eksportører å øke eksporten i august. Nye handelsstatistikker viser at eksporten falt med 1,3 prosent i forrige måned sammenlignet med august i fjor. Japan har hatt handelsunderskudd de siste 26 månedene.
Eksporten til USA opplevde et kraftig fall på 4,4 prosent fra Japan. Japanske selskaper har samtidig økt produksjonen ved fabrikker de har i utlandet. Dette fremkommer ikke på de japanske handelsstatistikkene.
- Den amerikanske økonomien er på bedringens vei så det burde ikke være så ille for den japanske eksporten. Statistikkene gjenspeiler også et skifte i produksjonen i utlandet, sier seniorøkonom Hiroshi Miyazaki his Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities til Reuters.
Den innenlandske etterspørselen er også svak etter at salgsskatten ble økt fra fem til åtte prosent i vår.
- Jeg tror ikke nye lettelser i pengepolitikken er nødvendig, men det er det er fortsatt tvil om hvordan den japanske økonomien vil gjøre det i tredje kvartal, sier Miyazaki.
Markedene
Det er blandet utvikling ved de asiatiske aksjemarkedene med en kraftig oppgang ved Tokyo-børsen og fall i Hong Kong og Sør-Korea.
Investorer har ventet på klare signaler fra den amerikanske sentralbanken (Fed), men disse lar vente på seg.
Boligprisene i Kina fortsetter å falle sammenlignet med forrige måned. Sammenlignet med fjoråret var det en svak vekst på kun 0,5 prosent i august mot 2,5 prosent i juli, ifølge China National Bureau of Statistics.
Den økonomiske veksten på New Zealand endte høyere i andre kvartal enn forventet. De endelige kvartalsstatistikkene kom i dag og viser en vekst på 3,9 prosent.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 16087,07 (1,23%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 24207,34 (-0,70%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2317,01 (0,39%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 2046,05 (-0,81%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9220,43 (0,27%)
India, BSE Sensex: 26620,5 (-0,04%)
Thailand, SET Index: 1577,99 (0,47%)
Singapore, Straits Times Index: 3303,69 (0,22%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1838,1 (-0,31%)
Indonesia, Composite Index: 5201,34 (0,25%)
Filippinene, SE Composite: 7264,06 (0,44%)
Australia, All Ordinaries: 5392,9 (-0,34%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.