I minuttene etter at Shanghai-børsen åpnet for handel falt nøkkelindeksen med tre prosent. Aksjekursene på over 400 selskaper falt med 10 prosent og minst 1400 selskaper hadde fortsatt innført handelsstopp – over 150 nye selskaper i dag.

Beveger seg i flokk

En knapp time senere hadde indeksen klatret med rundt to prosent for deretter å falle – uroen og nervøsiteten er stor hos småinvestorer. Også i Hong Kong var det en oppgang på over fire prosent etter to timers aksjehandel.

Det overordnede målet er å skape stabilitet på det kinesiske aksjemarkedet. Dette kan føre til en ny oppgang i aksjekursene. Det kinesiske banktilsynet bestemte før børsåpning i dag at børsnoterte selskaper kan få forlenget låneavtaler i bankene med pant i aksjer.

Ifølge South China Morning Post har ti prosent av de børsnoterte selskapene i Kina blitt bedt om å stille med nye garantier for aksjekjøp de har foretatt. Dette skjer etter at aksjekursene har falt på aksjeinvesteringer de har foretatt med marginhandel.

Aksjonærer som eier over fem prosent av aksjene i børsnoterte kinesiske selskaper fikk på onsdag kveld forbud mot å selge aksjer de neste seks månedene av China Securities Regulatory Commission (CSRC).

Forbudet skal også gjelde innsidere i børsnoterte selskaper, blant annet ledere og større investorer, ifølge Financial Times.

Kinas fire største banker, de to største energiselskapene og andre statskontrollerte selskaper har forpliktet seg til ikke å selge aksjer inntil situasjonen på aksjemarkedet har stabilisert seg.

- Det er panikk. Problemer med markedet er at alle beveger seg i samme retning og er for følelsesladete, oppsummerer konsernsjef Wang Feng hos Alpha Squared Capital overfor CNBC.

Frykter spredning

Bank of America Merrill Lynch advarer i en ny rapport om at børskollapsen Kina har opplevd den siste måneden kan spre seg til realøkonomien.

«Hvis markedet fortsetter å falle kraftig kan tap på marginlån, som er gitt til aksjehandel havne på flere tusen milliarder yuan. Banker og meglerhus må ta ansvaret for en betydelig del av dette. Disse potensielle tapene er spesielt farlige for meglerhus med en kapitalbase på under 1000 milliarder yuan», skriver finansinstitusjonen.

De trekker sammenligninger med hva som skjedde i USA før gjeldskrisen i boligmarkedet utløste finanskrisen i 2008.

«Mangelen på åpenhet i Kinas finanssystem og en klar definisjon på risikoansvar mener at risikoen for spredningen er høy – tilsvarende hva vi så under subprimekrisen», skriver økonomene i en ny rapport.

Det forventes nye tiltak og lettelser fra myndighetene de neste ukene og månedene for å unngå at børskollapsen sprer seg i økonomien. Målet er fortsatt å skape en økonomisk vekst på syv prosent i 2015. Dette kan føre til at valutaen svekkes.

- Historien forteller oss at når det er volatilitet i den kinesiske økonomien holder de valutaen flat som en pannekake. Den vanskelige utfordringen for Kina er at de gradvis åpner opp kapitalkontoen, noe som gjør det vanskelig å stabilisere yuanen nå, sier valutastrategleder Adarsh Sinha hos Bank of America Merrill Lynch til CNBC.

Sinha tror at den kinesiske valutaen vil svekkes med mellom fem og ti prosent det neste året.

Bilsalget stuper

Den amerikanske finansministeren er bekymret over hva som har skjedd i verdens nest største økonomi de siste ukene.

- Bekymringen vi har, og det er ekte, er hva dette betyr for den langsiktige veksten i Kina. Hvordan vil kinesiske politikere håndtere dette og hva vil det bety for de grunnleggende forholdene i økonomien, spurte Jack Lew på onsdag.

Da aksjemarkedet steg kraftig frem til midten av juni tok mange gevinst og bestilte biler. Nå renner det inn med kanselleringer hos bilforhandlerne. Personbilsalget falt i juni - for første gang på over to år.

- Kollapsen i aksjemarkedet er som en kjøttkvern som ødelegger penger som var ment til å gå til bilkjøp, sier direktør Cui Dongshu hos China’s Passenger Car Association til Bloomberg News.

Utenlandske bilprodusenter har kuttet prisene og gir store rabatter i håp om å opprettholde markedsandelene. Det kinesiske personbilmarkedet er på under ti år blitt verdens største med over 20 millioner solgte biler i året. Salgsveksten var på 6,9 prosent i 2014 – en halvering fra 2013.

Markedene

Kinesiske myndigheters forsøk på å stabilisere aksjemarkedene har også ført til mindre volatilitet i resten av Asia. Utenlandsk kapital er tilbake ved Hong Kong-børsen etter kraftig fall tidligere denne uken.

Den sørkoreanske sentralbanken har kuttet vekstprognosene for 2015 – igjen. Ved inngangen til året var det forventet en økonomisk vekst for året på fire prosent. Nå er målet 2,8 prosent vekst. Renten ble ikke endret under dagens møte og ligger på 1,5 prosent.

Utbruddet av Mers-sykdommen i mai har ført til lavere aktivitet i økonomien og færre turister. Det kinesiske markedet er det viktigste for sørkoreanske eksportører. Ordreinngangen fra Kina er for tiden svak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les også: «Jo-jo-handel» på Asia-børsene
 

Børsfall i Kina: – Kan påvirke mer enn Hellas-krisen

 
Kina-forvalter: - Utviklingen har vært mer brutal enn jeg kan tenke meg

 

Undrer seg over Kina
 
Undrer seg over Kina
Ap-ledren Jonas Gahr Støre mener Kinas langvarige boikott av Norge - Setter det moderne Kina i et litt underlig lys.
03:57
Publisert:
 

 

morten.iversen@dn.no