Veksten i salget av nettbrett har stagnert og de tradisjonelle pc-produsentene begynner å se økt interesse for personlige datamaskiner. Det er de nye «hybrid-modellene» som skaper entusiasme hos forbrukerne.

Det spiller ingen rolle om personlige datamaskiner har merkenavnene Lenovo, Dell eller HP – nesten alle pc-er som selges produseres ved noen få fabrikker i Kina. PC-sektoren har hatt store problemer de siste årene med fallende salg mens kundene har valgt avanserte nettbrett.

Kinesisk markedsleder

Kinesiske Lenovo er markedsleder. Selskapet overtok pc-divisjonen fra IBM for åtte år siden og har i dag en langt høyere markedsandel enn hva IBM hadde siste årene de markedsførte og solgte pc-er under eget merkenavn.

Ifølge analyseselskapet Gartner ble det solgt 79,4 millioner personlige datamaskiner i tredje kvartal – 0,5 prosent færre enn i samme kvartal ifjor. Dette tyder på at det kontinuerlige fallet siden 2010 nærmer seg slutten.

- Forbrukerne har gradvis begynt å finne tilbake til pc-er. Det er større utvalg av rimelige bærbare pc-er med berøringsskjermer og prisene har falt på tynne og lette maskiner. Det forventes at hybridmodeller (fungerer som tradisjonell pc og nettbrett) vil tiltrekke seg kjøpere i julegavesesongen, sier analytiker Mikako Kitagawa hos Gartner.

Lenovo økte salget av pc-er med 11,4 prosent i tredje kvartal til 15,7 millioner enheter og en markedsandel på 15,7 prosent. På de neste plassene følger de to amerikanske selskapene HP og Dell med 14,2 og 10,2 millioner enheter. Alle økte enhetssalget.

Modne for utskiftning

Det britiske analyseselskapet Strategy Analtyics tror det vil gå mot en vekst for pc-markedet i 2015. I tillegg til økt interesse for de nye modellene er flere titalls millioner gamle pc-er klare for utskiftning.

- Det globale pc-salget forventes å øke med fem prosent i 2015. Den moderne brukeropplevelsen som er kjent fra nettbrett er på vei til personlige datamaskiner, sier analytiker Eric Smith.

Modeller som fungerer som nettbrett og bærbar datamaskin har vært i butikkene i et par års tid, men prisene har vært høye. Nå faller prisene ned til rundt 3000 kroner for avanserte modeller som er langt kraftigere enn tradisjonelle nettbrett og kan bruke standard programvare.

- Forbrukernes oppmerksomhet er sakte på vei tilbake til personlige datamaskiner da nettbrettkjøpet har nådd en topp. Nettbrettsalget har bleknet med en penetrasjon som nærmer seg 40 til 50 prosent, sier Kitagawa.

Nye Ipad-modeller i neste uke

Apple har ikke mistet troen på nettbrett til tross for at de har tredje størst markedsandel på personlige datamaskiner på det amerikanske markedet.

Apple sendte ut en invitasjon til journalister igår om en produktlansering neste torsdag. Dette dreier seg om lansering av nye nettbrett i Ipad-serien.

Det forventes at de nye modellene vil være tynnere og ha fingeravtrykkscannere – tilsvarende som finnes på Iphone-modellene som er blitt lansert siden i fjor høst.

Apple er fortsatt verdens største nettbrettleverandør, men markedsandelen har falt siden den første Ipad-modellen ble lansert for nesten fem år siden.

Ifølge de siste statistikkene fra konsulentselskapet IDC falt Apples markedsandel fra 33 prosent i fjor til 26,9 prosent i siste kvartal. Resten av markedet er fordelt på i hovedsak asiatiske konkurrenter som benytter Android operativsystem fra Google.

Advarer mot eiendomsboom

Den australske sentralbanken er bekymret over eiendomsprisene i landet. Spekulanter og investorer står for nesten halvparten av nye lån gitt til eiendomskjøp.

- Risikoen har bygd opp i deler av eiendomsmarkedet, spesielt i investorsegmentet i Sydney og Melbourne, sa sentralbankdirektør Luci Ellis under en tale i dag, ifølge Financial Times.

Eiendomsprisene i Australia har økt kraftig i 2014.

Svak bedring i Japan

Økonomer og analytikere forsøker å finne lyspunkter i den japanske økonomien etter at salgsskatten ble økt fra fem til åtte prosent for seks måneder siden.

Nye maskinordrer økte med 4,7 prosent i august. Dette er tredje måned på rad med en vekst, ifølge offisielle statistikker som kom i dag. Dette var fire ganger høyere enn forventet.

- Selv om maskinordrene fortsatte bedringen fra tidligere, men dette nivået tyder på et fall i private investeringer for tredje kvartal. Det samme gjør forsendelsene av kapitalvarer. Vi forventer imidlertid å se en bedring i kapitalinvesteringene snart, sier Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Capital Economics tror at Japan vil unngå en teknisk resesjon og at tredje kvartal vil gi en svak økonomisk vekst. Andre finansinstitusjoner tror det kan gå mot en kortvarig teknisk resesjon.

 

Markedene

Etter kraftig turbulens på de globale aksjemarkedene tidligere denne uken er det ny optimisme i Asia i dag.

Nøkkelindeksene i India, Hong Kong, Thailand og Australia har klatret høyere – til tross for elendige sysselsettingstall fra Australia.

Det forsvant nesten 30000 arbeidsplasser i september. Det var forventet en tilvekst på rundt 16000. Ledigheten er på 6,1 prosent.

 

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 15556,4 (-0,25%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23470,57 (0,88%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2369,3 (-0,57%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1965,25 (0,00%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8965,18 (0,11%)

India, BSE Sensex: 26529,57 (1,07%)

Thailand, SET Index: 1556,73 (0,86%)

Singapore, Straits Times Index: 3249,05 (0,69%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1829,18 (0,27%)

Indonesia, Composite Index: 5008,9 (1,01%)

Filippinene, SE Composite: 7209,24 (0,33%)

Australia, All Ordinaries: 5303,8 (1,17%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no