Under kinesisk nyttår bremses vanligvis aktiviteten i Kina. Flere hundre millioner mennesker tar fri og mange fabrikker står stille. Under årets feiring var aktiviteten overraskende høy, ifølge statistikkene. Det er etterspørselen fra industrilandene som står bak.
Venter motvind
Kina økte eksporten med 48,3 prosent i februar. I januar falt eksporten med 3,3 prosent og Kina-økonomer var sterkt i tvil på hvordan statistikkene ville slå ut.
«Etterspørselen fra industrilandene er en bra indikasjon. Eksport til USA og EU økte med 40,3 og 36,6 prosent», skriver storbanken ANZ i en rapport.
Ved inngangen til fjoråret ble kinesiske eksportører tatt i omfattende forfalskning av fakturaer. Dette gjøre for å kunne omgå kapitalkontrollen i Kina.
«Februar 2014 var en ekstremt svak måned da kinesiske myndigheter slo hardt ned på denne ulovlige praksisen», påpeker ANZ.
Bankens Kina-økonomer mener at den kinesiske eksportsektoren vil møte «sterk motvind» senere i år.
Den japanske finansinstitusjonen Nomura har i mange år valgt å se årets to første måneder under ett. Dette skyldes avviklingen av kinesisk nyttår, som kan skje i januar og februar.
«Kombinert viser januar- og februarstatistikkene en eksportvekst på 15,1 prosent sammenlignet med 9,7 prosent i desember. Importen har falt med 20,2 prosent», skriver Nomura.
Dette gir Kina et handelsoverskudd på 60,6 milliarder dollar. Dette er en ny rekord og for årets to første måneder er handelsoverskuddet på 120,7 milliarder dollar. Til sammenligning var handelsoverskuddet på 8,9 milliarder dollar etter fjorårets to første måneder.
Svak innenlandsøkonomi
Kina utnytter de lave prisene på olje og andre råvarer til å øke importen. Oljeimporten falt med 46 prosent i februar – målt i verdi, men i volum økte den med 11 prosent. Jernmalm fikk den samme volumveksten.
- Den kraftige nedgangen i importen illustrerer den svake innenlandske etterspørselen i Kina. Vi forventer at myndighetene vil komme med nye tiltak for å stabilisere den økonomiske veksten, sier Kina-økonom Nie Wen hos Hwabao Trust i Shanghai til Reuters.
Statsminister Li Keqiang nedjusterte i forrige uke vekstprognosene for den kinesiske økonomen til «rundt syv prosent vekst» for 2015. Slår dette til vil det bli den svakeste veksten siden inngangen til 1990-tallet.
Næringsminister Gao Hucheng sa i helgen at han føler seg trygg på at Kina vil klare å innfri målet om en vekst i handelen på 6,1 prosent for 2015.
Svakere vekst for Japan
Japanske myndigheter har nedjustert den økonomiske veksten for forrige kvartal til 1,5 prosent – fra 2,2 prosent tidligere. Dette kommer etter en nedgang i den japanske aktiviteten i de to foregående kvartalene, noe som sendte den japanske økonomien ned i en teknisk resesjon.
Målet om å skape en prisvekst på nesten to prosent i det kommende budsjettåret som starter i april har vist seg vanskelig. En av regjeringens fremste økonomiske rådgivere mener at «Abenomics»-eksperimentet vil gi resultater.
- Det er vekst i økonomien og lønningene øker. Det er kun sjokkbølgene fra økningen av salgsskatten ifjor som holder veksten nede. Det er lyse utsikter for den japanske økonomien, sa Yale-professor Koichi Hamada på en pressekonferanse i forrige uke.
Markedene
For gode sysselsettingstall i USA er hovedårsaken til at de asiatiske aksjemarkedene er nervøse ved inngangen til uken. Det er frykt for at den relativt lave arbeidsledigheten i USA på 5,5 prosent vil føre til en raskere renteøkning i USA.
I Japan har Nikkei 225-indeksen falt etter at myndighetene nedjusterte den økonomiske veksten for fjerde kvartal til 1,5 prosent. Dette skjedde til tross for at yenkursen har svekket seg ytterligere mot amerikanske dollar og starter uken på rundt 120,8 yen for en dollar.
Det vil komme nye statistikker fra Kina senere denne uken, blant annet prisveksten, detaljhandelsstatistikker, investeringer og industriaktiviteten. Forbrukerprisene forventes å ha steget med i underkant av en prosent mens produsentprisene har falt med 4,3 prosent.
Den thailandske sentralbanken møtes på onsdag og skal vurdere et rentekutt. Den thailandske bahten er en av få i verden som har styrket seg mot amerikanske dollar det siste året. Dette har gjort eksport- og reiselivssektoren mindre konkurransedyktig.
Den thailandske eksporten falt med over tre prosent i januar.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.