Den siste måneden har nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen klatret fra 2400 til å nesten nå 3000-nivået i formiddagstimene i dag. Dette er en oppgang på nesten 25 prosent.
Dette skjer til tross for at den kinesiske økonomien vil vokse lavere de neste kvartalene.
Ufattelig børsrally
Kinesiske småinvestorer har holdt seg unna aksjer i flere år etter å ha tapt store beløp sist aksjekursene gikk rett opp. Etter oppgangen de siste ukene føler mange at de ikke har noe valg; de overfører penger fra innskuddskontoer og over til verdipapirkontoret for å handle aksjer.
- Den kinesiske rallyet er ufattelig. Det er litt crazy hva som skjer nå - litt over toppen. Men når gjør ikke Kina noe som ikke er litt over toppen? Det finnes store oppsparte beløp og vi har hørt at en del låner penger for å handle aksjer. Det er massive beløp som kan investeres i markedet, sier forvalter Khiem Do hos Baring Asset Management til Bloomberg News.
Volatiliteten er stor. Shanghai Composite-indeksen falt med to prosent ved børsåpning. To timer senere hadde den klatret nesten to prosent og nærmet seg 3000-nivået. Sist nøkkelindeksen lå over 3000-grensen var noen få dager i april 2011.
Nøkkelindeksen CSI 300, hvor de 300 største børsnoterte selskapene i Shanghai og Shenzhen inngår, har steget de siste 12 handelsdagene. Dette er den lengste sammenhengende oppgangen for nøkkelindeksen noensinne.
Svak handel – rekordstort overskudd
De kinesiske handelstallene for november ble lagt frem mandag morgen. Eksporten økte med 4,7 prosent sammenlignet med ifjor. I oktober var eksportveksten på 11,6 prosent og det var forventet en 8,2 prosent økning i eksporten.
Importen falt med 6,7 prosent – også det var verre enn forventet.
- Det er tydelig at den innenlandske etterspørselen er ganske svak. Det meste av svekkelsen skyldes råvarer og gjenspeiler delvis svakere priser. Det er også lavere aktivitet i boligmarkedet og overkapasitet i industrisektoren, sier Kina-økonom Alaistair Chan hos Moody’s Analytics til CNBC Asia.
Kina-økonomer var skeptiske til handelstallene fra september og oktober. Mange mente at eksportørene hadde forfalsket fakturaer og at dette var hovedårsaken til at det var en kraftig vekst i eksporten tidligere. Myndighetene skal ha slått ned på denne praksisen.
- Fallet i importen var sjokkerende og skyldes ikke bare lavere priser. Dette gjør at det er nytt press mot myndighetene for å gjøre mer for å stimulere til økonomisk vekst, sier Kina-økonom Dariusz Kowalczyk ved Credit Agricole CIB i Hong Kong til Reuters.
Kina fikk et handelsoverskudd i november på 54,3 milliarder dollar – en ny rekord, og over 10 milliarder dollar høyere enn forventet.
- Til tross for et nytt rekordoverskudd i handelen tegner de underliggende statistikkene et dystert bilde med svak eksportvekst og en lavere import av varer, sier valutastrateg Any Ji ved Commonwealth Bank of Australia i Singapore til nyhetsbyrået.
Kowalczyk forventer at sentralbanken vil redusere reservekravet til bankene før nyttår. Dette gjør at de kan øke utlån. Han tror også at det går mot et nytt rentekutt i Kina i første kvartal.
Fastsetter veksten denne uken
Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics tror den kinesiske eksporten vil holde seg brukbart de neste kvartalene. Han er mer bekymret for den innenlandske etterspørselen og hvordan dette vil slå ut på importen – og eksport til Kina fra andre land.
Denne uken vil det offisielle vekstmålet for Kina i 2015 bli fastsatt under den årlige Central Economic Work Conference. Konferansen avholdes bak lukkede dører og de offisielle vekstmålet blir vanligvis ikke offentliggjort før det årlige møtet i Folkekongressen i mars.
I år ble vekstmålet lagt på 7,5 prosent og det er svært sjelden at disse målene ikke innfris – som regel ned til riktig desimal.
Kina-økonomer tror at myndighetene vil legge listen noe lavere for 2015 – de fleste anslagene ligger på rundt syv prosent. Ofte lekkes vekstmålet fra konferansen til kinesiske medier før nyttår.
I en større artikkel fra det statlige nyhetsbyrået Xinhua sier kilder fra politbyrået at strukturelle reformer vil være hovedprioriteringen i 2015. Ender den økonomiske veksten på syv prosent vil dette være den svakeste veksten Kina har hatt på 24 år.
Voksende skepsis til Abenomics
De siste reviderte økonomiske vekststatistikkene for Japan fra tredje kvartal viser at økonomien svekket seg med 1,9 prosent – 0,3 prosentpoeng svakere enn hva de første statistikkene som kom i november tydet på.
Statsminister Shinzo Abe besluttet etter at de foreløpige statistikkene kom å utsette en planlagt økning av salgsskatten til 2017. Han har også oppløst nasjonalforsamlingen og bedt om ny tillit fra velgerne førstkommende helg.
Stadig flere Japan-eksperter stiller spørsmål ved om «Abenomics»-eksperimentet vil lykkes – og om Japan har råd til å ta sjansen. Abe har sagt at det er farligere for landet, som har en skyhøy statsgjeld, å la være.
- De harde realitetene for «Abenomics» er at den svake lønnsveksten vil holde det private forbruket nede. Dermed rammes også den bredere økonomien, sier sjeføkonom Takeshi Minami hos Norinchukin Research Institute til Reuters.
Markedene
Det er høy aktivitet ved aksjemarkedene i Japan og Kina ved begynnelsen av uken. Svake økonomiske statistikker i begge landene gjør at investorer tror myndighetene vil komme på banne med nye stimuli før nyttår.
Nøkkelindeksene i Tokyo, Shanghai og Bangkok ligger like ved årets toppnoteringer. Kuala Lumpur-børsen er unntaket. FTSE Bursa Malaysia KLCI er på det laveste i 2014. Årsaken er den lave prisen på olje for det oljeproduserende landet.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 17924,23 (0,02%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 24087,96 (0,35%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2979,31 (1,40%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1978,66 (-0,40%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 9189,06 (-0,19%)
India, BSE Sensex: 28447,35 (-0,04%)
Thailand, SET Index: 1595,84 (-0,12%)
Singapore, Straits Times Index: 3321,4 (-0,09%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1741,71 (-0,44%)
Indonesia, Composite Index: 5152,18 (-0,70%)
Filippinene, SE Composite: 7230,56 (0,00%)
Australia, All Ordinaries: 5362,1 (0,90%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.