Til tross for svakere økonomisk aktivitet i den kinesiske økonomien har børsoppgangen økt i styrke. Deler av denne årsaken er at småinvestorer er sterke i troen på at myndighetene vil trå til med tiltakspakker og stimuli hvis det blir for ille. Det vil gi nye lettelser.

Større enn Japan

Utenlandske storinvestorer var med på aksjerallyet ved Shanghai-børsen frem til november, men da valgte mange å ta gevinst. Det er kinesiske småinvestorer som har sørget for rekordhøy aktivitet i aksjehandelen de siste månedene.

En beregning foretatt av Bloomberg News viser at verdien på de børsnoterte selskapene ved Shanghai-børsen har økt med 1800 milliarder dollar (14000 mrd. kroner) de siste seks månedene. Kina gikk forbi Japan som verdens nest største aksjemarked i november – bak USA.

De børsnoterte kinesiske selskapene er verdt like over 5000 milliarder dollar. Målt i dollar er de kinesiske børsselskapene verdt dobbelt så mye som de børsnoterte selskapene i de tre andre BRIC-landene - Brasil, Russland og India.

I fjor sommer var det kinesiske aksjemarkedet like stor som de tre konkurrentene. Oljefallet og økonomiske sanksjoner har førte til at verdien på den russiske rubelen har stupt. Det samme har aksjemarkedet gjort.

Attraktiv plassering

Hvis oppgangen fortsetter resten av fredagen vil nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen ha steget sammenhengende de siste ti ukene. Dette er den lengste oppgangen siden våren 2007.

En sammenligning av de nesten 90 største aksjeindeksene i verden for det siste året viser at Shanghai Composite er vinneren med en oppgang på 68,5 prosent. Mange eksperter tror oppgangen vil fortsette. Eiendomsprisene faller og det er få alternative investeringsmuligheter.

- En videreføring av pengepolitikken gjør at markedet ser på aksjer som et svært attraktivt sted å plassere penger for folk, sier leder for aksjehandel hos CMC Markets, Jason Hughes, til BBC.

Den kinesiske sentralbanken satte overraskende ned renten i november. Dette har bidratt til aksjerallyet.

Sveitsisk valutasjokk rammer valutaselskap

En av de største valutaselskapene i Asia er blitt påført store tap etter at den sveitsiske sentralbanken gav opp forsøket på å forsvare valutaen på torsdag.

«Vi kan ha brutt enkelte av de regulatoriske kapitalkravene. Vi søker alternativer for å øke egenkapitalen til nivået før dagens hendelser. Vi diskuterer saken med myndighetene», skriver selskapet i en uttalelse.

Selskapet har en negativ egenkapital på 225 millioner dollar etter torsdagens frislipp av den sveitsiske valutaen. FXCom har flest valutavekslingskontorer i Asia hvor det fortsatt er vanlig å veksle store kontantbeløp til andre valutaer.

På New Zealand har valutaselskapet Global Brokers blitt tvunget til å stenge dørene i dag etter at egenkapital forsvant over natten. Selskapet skriver at et lite likvid marked gjorde det umulig å innfri forpliktelsene de hadde påtatt seg.

Markedene

Markedsuroen fra USA har spredt seg til de asiatiske aksjemarkedene i løpet av natten og det er nedgang ved de fleste aksjemarkedene.

I Japan har yenkursen styrket seg mot amerikanske dollar, noe som kan ramme eksportsektoren hvis trenden fortsetter. Yenkursen har styrket seg til 116 mot en dollar - fra 120-nivået ved nyttår.

Sony har falt med nesten seks prosent i dag.

Unntaket i Asia er Shanghai-børsen hvor lokale småinvestorer holder aktiviteten oppe. Vekststatistikkene for fjerde kvartal i neste uke kan skuffe, men investorer tror at myndighetene vil komme på banen med tiltak i løpet av kort tid. Dette vil gi ny likviditet i markedet.

Les også:
Ikke billigere billetter
Bonusbråk i Lloyds
– Olje er for de langsiktige (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.