Det var innkalt til pressekonferanse natt til mandag, men denne er utsatt flere ganger. Forhandlingsledere fra 12 land - blant annet USA, Japan, Canada, Mexico og Vietnam – har sittet i forhandlinger døgnet rundt siden i forrige uke i Atlanta, Georgia.
Kritisk fase
Australias næringsminister Andrew Robb sier at forhandlingene er inne i en kritisk fase og at sannsynligheten for at en avtale kommer på plass er «50/50».
Det er detaljer rundt tilgangen for landbrukssektoren og farmasiselskapene som skaper problemer. USA, Australia, New Zealand og Canada er store eksportører av landbruksprodukter og ønsker tilgang til hverandres markeder, men også økt markedstilgang til Japan.
USAs president Barack Obama ser på avtalen som kritisk for den amerikanske økonomien. De 12 landene som vil inngå i TPP utgjør over 40 prosent av verdensøkonomien. USA ser på TPP som en motvekt til kinesisk innflytelse i Asia.
Australia motsetter seg et amerikansk krav om å forlenge patentperioden på farmasiprodukter.
- Dette kan forstyrre forhandlingsprosessen. Vi har befunnet oss i en blindgate i forhandlingene i flere dager, men nå har vi forhandlet gjennom hele natten. Vi gjør vårt beste og handler i god tro, sier Robb til australske medier.
Historisk avtale
Det skal ha kommet til en løsning mellom USA og Australia, ifølge lekkasjer til australske medier. Japan er også villig til å inngå kompromisser for at en avtale kan komme på plass.
- Vi gjør oss klar til å presentere utkast til en avtale. Det har vært betydelig fremdrift i forhandlingene, sier Japans økonomiminister Akira Amari.
USA har presset Japan hardt for å få tilgang til det japanske landbruksmarkedet. New Zealand, hvor melk, ost og andre meieriprodukter er viktig, er misfornøyd med markedstilgangen for landbruksprodukter på det amerikanske markedet.
Hvis en handelsavtale kommer på plass vil dette være den mest omfattende siden den såkalte Uruguay-runden i 1994, hvor det ble inngått en avtale med 123 land.
- Ja, vi forventer en avtale, sa Mexicos økonomiminister Ildefonso Guajardo på søndag.
Siste sjanse
Dette er siste mulighet for president Barack Obama å få på plass en avtale. Han sa i juni at han har som mål at et utkast skal foreligge i løpet av de neste månedene og at han kan ta dette med seg når han møter statslederne i de 12 landene under APEC-møtet i november.
Det har vært hemmelighold rundt hele forhandlingsprosessen, noe opposisjonspolitikere i de demokratiske landene som inngår i den opprinnelige gruppen har kritisert.
– TPP blir karakterisert som en moderne avtale for fremtiden som vil påvirke Canadas økonomi, sosialpolitikk og internasjonale omdømme. Til tross for dette gjennomfører regjeringen forhandlingene med absolutt hemmelighold. Forhandlingene bør være åpne og ansvarlige og folk som berøres av dette må involveres, sa den canadiske opposisjonspolitikeren Don Davies fra New Democratic Party i sommer.
Den kinesiske økonomien kan bli hardt rammet hvis TPP blir en realitet. Eksperter mener de strenge kravene som er satt for å bli medlem er gjort for å holde Kina utenfor.
«Kina er ikke en del av TPP og dette vil ha sine følger. Kina trenger å finne en måte å bli med i TPP på eller utvikle en egen versjon av en avtale for Stillehavsregionen med en høy standard – hvor også USA kan inngå», skriver forsker Joshua P. Meltzer ved tenketanken Brookings.
Hvis Kina, sammen med Sør-Korea, Indonesia, Filippinene og Thailand blir medlemmer av handelsalliansen vil dette gi et økonomisk bidrag til den amerikanske økonomien på 330 milliarder dollar i året.
Markedene
Det er børsrally underveis i Asia på mandag formiddag. Årsaken er paradoksalt nok elendige nyheter fra USA og den kinesiske økonomien. Heller ikke i Japan går «Abenomics»-strategien på skinner.
Dette tror markedsobservatører vil føre til nye pengeøkonomiske tiltakspakker fra sentralbankene i Kina og Japan.
«Konklusjonen fra de amerikanske sysselsettingsstatistikkene er at den kinesiske nedgangen har spredd seg over Stillehavet. Dette vil øke forventningene om at den kinesiske sentralbanken eller sentralmyndighetene vil foreta endringer i pengepolitikken i år», skriver markedsanalytiker Evan Lucas hos IG i en markedsrapport.
NYHET - For det siste fra de internasjonale markedene: Følg DN Direkte – først med det du trenger å vite om markedet – og hvorfor.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.