På 12 år er kontantreservene mer enn seksdoblet til 2100 milliarder dollar. Mye kommer fra Asia.
Den amerikanske skatteloven for selskaper som også driver virksomhet i utlandet er spesiell. Hvis selskaper betaler en lavere skatt i utenlandske land de har virksomhet i, må mellomlegget innbetales til USA. Dette skjer først når overskuddet tilbakeføres til USA.
Mer i utlandet enn i USA
En ny rapport fra Capital Economics viser at amerikanske selskaper har over 2100 milliarder dollar (14000 mrd. kroner) plassert i utlandet – en ny rekord. Dette er en seksdobling fra vel 340 milliarder dollar i 2002.
Beløpet er høyere enn hva de samme selskapene har av kontanter i USA (1900 mrd dollar) og er på 12 prosent av det årlige bruttonasjonalproduktet i verdens største økonomi.
«Dette tyder på at næringslivet har forventninger om fortsatt oppgang i USA og næringslivet legger til side mindre penger innenlands. Pengefjellet de har i utlandet har nesten helt sikkert fortsatt å øke», skriver Capital Economics i en ny rapport.
Storselskaper med en betydelig del av aktiviteten og omsetningen fra utlandet har de største reservene. General Electric, Microsoft og Pfizer har så mye som 10 prosent av beløpet. General Electric alene har 113 milliarder dollar plassert i utlandet.
Teknologi- og farmasiselskaper dominerer oversikten. De to bransjene har en tredjedel hver av totalbeløpet på 2100 milliarder dollar.
Store beløp kommer fra virksomheten i Asia, hvor farmasi- og teknologisektoren har hatt krafig omsetningsvekst. Dette åpner også opp for oppkjøp av asiatiske selskaper.
Tvilsom gevinst for USA
Amerikanske politikere har argumentert for at hvis disse pengene ble tilbakeført til USA ville det føre til økte investeringer og etablering av nye arbeidsplasser. Enkelte mener dette kan øke bruttonasjonalproduktet på 12 prosent.
Capital Economics heller kaldt vann på denne teorien. Sist USA innførte et skatteamnesti slik at selskapene kunne tilbakeføre kontanter fra utlandet endte det meste opp som utbytte til eierne og tilbakekjøp av aksjer.
«Det er lite sannsynlig at kontantene vil bli sendt hjem snart. Med en selskapsskatt på 35 prosent har USA den høyeste selskapsbeskatningen av noe OECD-land», skriver Capital Economics.
Amerikanske selskaper har ofte brukt reservene til å foreta utenlandske oppkjøp. Microsoft finansierte kjøpet av Skype-tjenesten med 8,5 milliarder dollar fra kontantene de hadde plassert i utlandet.
Det samme gjorde de i fjor da de kjøpte mobiltelefonvirksomheten til Nokia for fem milliarder dollar.
Vil utsette skatteøkning
Japanske selskaper advarer statsminister Shinzo Abe om konsekvensene for økonomien hvis han bestemmer seg for å øke salgsskatten fra åtte til ti prosent i 2015.
Ifølge en undersøkelse foretatt av Reuters Corporate Survey mener tre av fire at den japanske økonomien er for svak til å kunne motstå en planlagt skatteøkning om 11 måneder.
Abe har sagt han vil ta en beslutning i løpet av kort tid. I neste uke kommer de endelige økonomiske statistikkene for forrige kvartal. Økonomer tror den japanske økonomien fikk en årsjustert vekst på 2,1 prosent i kvartalet.
I det foregående kvartalet falt den økonomiske aktiviteten med 7,1 prosent – det meste siden finanskrisen herjet i store deler av verden ved årsskiftet 2008/09.
De japanske maskinordrene økte med 2,9 prosent i september. Det var forventet en nedgang. Dette er positive nyheter da industrien forventer økt ordreinngang og høyere aktivitet de neste kvartalene.
Moody’s ser en bedring.
«Den japanske industrisektoren er i bedring etter salgsskatten rammet etterspørselen tidligere i år. Stålprodusentene ekspanderer og bilprodusentene opplever en høyere innenlandsk etterspørsel», skriver Moody’s Analytics.
Svak yen skaper problemer
I løpet av to år har den japanske yenkursen falt fra 78 yen mot en dollar til 116 denne uken. Dette er svært gode nyheter for japanske eksportører, men skaper problemer for sørkoreanske konkurrenter som Samsung, Hyundai og LG på eksportmarkedene.
Den sørkoreanske sentralbanken bestemte seg for ikke å røre renten under møtet i dag. Både finansminister Choi Kyung Hwan og sentralbanksjef Lee Ju Yeol har de siste ukene truet med å intervenere i markedet for å svekke den sørkoreanske wonen.
«Sør-Korea er den mest sårbare økonomien i Asia etter den kraftige svekkelsen av yenkursen. Sørkoreanske bedrifter vil utsette nye investeringer på grunn av usikkerheten som eksisterer på valutamarkedet», skriver analytiker Kwon Young Sun hos Nomura Holdings i en rapport.
Den sørkoreanske valutaen har styrket seg med mer enn 50 prosent mot japanske yen på to år.
- Vi er skeptiske til teorien om at den svake yenkursen har skylden for problemene i Sør-Korea. Japanske eksportører har holdt prisene i amerikanske dollar konstant. Dette betyr at konkurranseevnen dere ikke har styrket seg, sier Asia-økonom Gareth Leather hos Capital Economics.
Markedene
De asiatiske aksjemarkedene følger i fotsporene til New York-børsen etter fem dager med oppgang.
Det er små bevegelser ved alle markedene og investorer venter på nye økonomiske statistikker fra Asia. De økonomiske vekststatistikkene for Japan kommer i neste uke.
Oppgangen ved Japan-fortsetter og har steget med over 16 prosent på en måned. Nikkei 225-indeksen er på det høyeste nivået siden 2007.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 17356,02 (0,92%)
Hong Kong, Hang Seng Index: 23928,64 (-0,04%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2484,2 (-0,41%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1960,4 (-0,35%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 8945,9 (0,30%)
India, BSE Sensex: 27973,18 (-0,13%)
Thailand, SET Index: 1561,84 (-0,01%)
Singapore, Straits Times Index: 3301,69 (0,54%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1817,31 (0,06%)
Indonesia, Composite Index: 5037,19 (-0,23%)
Filippinene, SE Composite: 7235,97 (0,04%)
Australia, All Ordinaries: 5430,7 (-0,23%)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.