Det internasjonale pengefondet (IMF) er forsiktig optimist for den globale økonomien og forventer ingen knekk for den kinesiske økonomien. Kina-aksjer er historisk billige. Investorer er skeptiske.

IMF vil i løpet av juli legge frem en oppdatering for verdensøkonomien inn i 2015. IMFs toppsjef Christine Lagarde kom med små lekkasjer fra rapporten i helgen.

Den globale veksten forventes å ta seg noe opp i 2015, hintet Lagarde, godt hjulpet av høyere vekst i USA og EU-regionen etter mange år med kriser.

– Den globale aktiviteten tar seg opp, men fremdriften er mindre sterk enn vi hadde forventet fordi potensiell vekst er lavere og investeringer forblir dempet, sa hun.

Hun oppfordret land som har en relativt svak offentlig gjeld om å investere i infrastruktur, utdannelse og offentlige helsetjenester.

- Dette forutsetter at landene har bærekraftige offentlige finanser før de igangsetter denne typen prosjekter, sa hun.

Det er ikke bare fremvoksende land som har behov for å investere i store infrastrukturprosjekter. Lagarde nevnte spesielt USA, Storbritannia og Tyskland.

- I dagens situasjon med svake vekstutsikter og lave lånekostnader kan veloverveide offentlige investeringer gi en nødvendig drivkraft for økonomiene – spesielt i industriland, sa hun.

Stabil kurs

Store deler av Asia vil få en stabil økonomisk vekst i år uten de store overraskelsene. Unntaket er den thailandske økonomien som har slitt i første halvår på grunn av politisk uro, gatedemonstrasjoner og militærkupp i slutten av mai.

Kina, derimot, er på stabil kurs.

- Ser vi på fremvoksende asiatiske land, og da spesielt Kina, er vi beroliget. Vi ser ingen brutal nedgang, men snarere en liten demping av veksten mot en mer bærekraftig modell. Vi ser for oss en økonomisk vekst på mellom syv og 7,5 prosent i Kina i år, sa IMF-sjefen.

Dette er i samsvar med de offisielle prognosene fra kinesiske myndigheter og hva internasjonale finansinstitusjoner tror Kina vil havne på.

Høy aktivitet

Aktiviteten i fremvoksende markeder i juni var den høyeste siden mars i fjor – ledet av Kina og India. Rapporten fra finansinstitusjonen HSBC og Markit er basert på innkjøpssjefsindekser for industri og tjenesteytende sektor i 17 fremvoksende markeder.

- Forbedringen tyder på at de fremvoksende økonomiene blir med i den globale oppgangen, som har vært ledet av industrilandene. Juni-statistikkene viser en beskjeden vekst, sier sjeføkonom Chris Williamson hos Markit.

Russland er blant landene som trekker samleindeksen ned og Brasil har hatt en flat utvikling, til tross for høy aktivitet rundt fotball-VM.

- Kinas viser veien med en oppgang. Det bør bli bedre fra nå av. Den asiatiske gjenoppreisningen er basert på høyere innenlandsk aktivitet. Eksporten er fortsatt svak, ifølge analysesjef Frederic Neumann hos HSBC i Asia.

Historisk billige aksjer

De første økonomiske statistikkene fra Kina for første halvår vil komme senere denne uken med blant annet oppdaterte handelstall og inflasjonsstatistikker. Det forventes en høyere aktivitet i den kinesiske økonomien i andre halvår.

Forskningsdirektør Jia Kang i det kinesiske finansdepartementet sa i et intervju med China Securities Journal i dag at årsveksten for Kina vil havne på 7,5 prosent.

Fortsatt relativt høy økonomisk vekst i Kina har ikke ført til økt interesse for kinesiske aksjer som er historiske billige for tiden sett mot forventet avkastning.

- Kinesiske aksjer er veldig, veldig billige. Det finnes nok av gode historier i Asia som understøtter dette og penger bør finne veien til Asia og investere her, sa analysesjef Mark Matthews hos Julius Baer til Bloomberg TV i dag.

Kina-indeksen ved Hong Kong-børsen har falt i sommer. Prisingen på aksjer som inngår i H-indeksen har et pris/avkastningsforhold som er under halvparten av hva aksjer koster i resten av verden og ligger 7,3 ganger forventet inntjening det neste året.

Frykter vietnamesisk børsflopp

Vietnamesiske myndigheter har en rekke ganger utsatt planlagte privatiseringer av statseide selskaper. Nå forberedes en delprivatisering av flyselskapet Vietnam Airlines. Over 400 statsselskaper skal privatiseres.

- Staten trenger hjelp fra privat sektor. Vi må skyve veksten opp fra dagens nivå på fem til seks prosent og opp til åtte til ni prosent i løpet av kort tid, sa visestatsminister Vu Duc Nam under en investeringskonferanse i Ho Chi Minh City.

Vietnam Airlines er et av de mest kjente vietnamesiske selskapene og blir sett på som en prøveballong i det internasjonale finansmarkedet. Kun 3,5 prosent av aksjene skal selges i utgangspunktet med en verdiantydning på rundt 9,5 milliarder kroner.

Denne prisen er halvparten av hva myndighetene så for seg da privatiseringsprosessen ble igangsatt for tre år siden.

- Hvis Vietnam Airlines er en flopp kommer dette til å ha en innvirkning på en hel haug andre selskaper. Hvis kronjuvelen viser seg å ikke være en juvel i det hele tatt må de ta turen tilbake til tegnebrettet, sier en utenlandsk embedsmann som dekker vietnamesisk økonomi og næringsliv til Financial Times.

Angriper dollarhegemoni

Franske politikere og næringslivstopper kritiserer dollarhegemoniet i internasjonale transaksjoner. Finansminister Michel Sapin og oljeselskapet Total mener at franske selskaper må innse nødvendigheten av å bruke en rekke valutaer.

- Europeiske land selger til oss selv i amerikanske dollar, for eksempel når vi selger fly. Er det nødvendig? Jeg tror ikke det. En rebalansering er mulig og nødvendig, ikke bare når det gjelder euroen, men også for de store valutaene i fremvoksende markeder. Disse står for en økende andel av den globale handelen, sa Sapin i et intervju med Financial Times i helgen.

Kina er i ferd med å internasjonalisere sin egen valuta og vil åpne for begrenset handel med valutaen i blant annet London de neste månedene.

Markedene

Uken starter rolig med få økonomiske statistikker fra Asia og heller ingen klare føringer fra det amerikanske markedet som var stengt på fredag i forbindelse med nasjonaldagen 4. juli. Dow Jones-indeksen havnet på en ny rekord før helgen.

Presidentvalget i Indonesia på onsdag og fremleggelsen av det indiske statsbudsjettet av den nye regjeringen på torsdag forventes å bevege de asiatiske aksjemarkedene denne uken. Kina kommer også med handelsstatistikker for juni måned på torsdag.

Asiatiske aksjemarkeder (kl. 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 15379,44 (-0,37%) (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23468,6 (-0,33%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2052,42 (-0,34%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1999,48 (-0,51%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9484,19 (-0,27%)

India, BSE Sensex: 26051,99 (0,35%)

Thailand, SET Index: 1503,11 (0,48%)

Singapore, Straits Times Index: 3273,16 (0,03%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1891,49 (0,35%)

Indonesia, Composite Index: 4944,92 (0,79%)

Filippinene, SE Composite: 7009,7 (0,68%)

Australia, All Ordinaries: 5503,7 (-0,15%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia