USAs tidligere finansminister Hank Paulson mener at den kinesiske økonomien går tom for damp. Kina-kjenneren er i tvil om landet vil klare å oppnå vekstmålet på syv prosent.

Hank Paulson, som var finansminister under finanskrisen i USA, er den siste i rekken av anerkjente økonomer, akademikere og næringslivstopper som frykter at den kinesiske økonomien er i ferd med å svekkes kraftig. Paulson har vært i Kina over 100 ganger og kjenner landet svært godt.

Enorme utfordringer

Også kinesiske myndigheter innrømmer at den økonomiske aktiviteten har vært for lav de siste månedene. De har forsøkt seg med tre rentekutt det siste halvåret.

Eksporten fortsatte fallet fra første kvartal og falt med over seks prosent i april. Importen stupte med over 16 prosent i forrige måned og prisveksten er lav.

- Kina er et land som har virkelig styrke og potensial, men som står foran enorme utfordringer, sier Paulson i et intervju med CNBC.

Myndighetene er i ferd med å gjennomføre reformer i økonomien og samfunnet. Dette er en prosess som startet for fullt i 2013, men gjennomføringen tar tid.

- De har en økonomisk modell som har gått tom for damp og som trenger store reformer, sier Paulson.

President Xi Jinping har flere ganger sagt han er villig til å akseptere en noe lavere vekstrate mens de endrer den økonomiske modellen.

Målet er fortsatt en økonomisk vekst på «rundt» syv prosent i år. I første kvartal innfridde de akkurat med en vekst på syv prosent. Internasjonale finansinstitusjoner har foretatt egne beregninger og mange mener at veksten er betydelig lavere.

- Det er en like stor fare for at de overdriver Kinas styrke som å undervurdere potensialet. Det er ingen tvil om at veksten avtar. De har snakket om en «ny normal» med syv prosent vekst. De kan være for optimistiske, mener Paulson.

Ikke bærekraftig

Paulson anbefaler investorer om å tenke langsiktig.

- Investorer må se på kilden til vekst. Tar Kina nødvendige skritt med reformer slik at økonomien blir mer avhengig av privat sektor og åpner opp for konkurranse? Får de kontroll med overinvesteringer i infrastruktur, spør han.

Paulson er ute med den nye bok «Dealing with China. An Insider Unmasks the New Economic Superpower» hvor han prøver å gi et oversiktsbilde og gi råd til politikere og næringslivsledere som ønsker et fotfeste i Kina de neste tiårene.

- Ikke bare har Kina vært for avhengig av eksportsektoren men også investeringer i kommunene og infrastrukturprosjekter. Dette har ført til en kraftig økning i kommunegjelden og dette er ikke bærekraftig, påpeker han.

I boken diskuterer han hva han mener er en «riktig» og «bærekraftig vekst» for Kina de neste tiårene.

- Hvis veksten skjer på en riktig måte kan investorer være optimister på lang sikt, selv om det kan være noen humper i veien. Hvis Kina går tilbake til å foreta overinvesteringer i infrastruktur vil det være en langt større risiko for volatilitet som vil spre seg til den underliggende økonomien, spår Hank Paulson.

Apple vinner i Kina

Salget av smarttelefoner i Kina falt med 4,3 prosent i første kvartal til 98,8 millioner enheter. Det er den lavere delen av markedet som begynner å bli mettet; de fleste mobilbrukerne har allerede byttet inn de gamle modellene til smarttelefoner.

Årets vinner er Apple med 14,5 millioner solgte Iphoner – over 62 prosent flere enn i fjor. De kinesiske selskapene Xiaomi og Huawei ligger på de neste plassene med 13,5 og 11,2 millioner solgte telefoner, ifølge analyseselskapet IDC.

- Kina blir ofte sett på som et fremvoksende marked, men i realiteten er de fleste mobiltelefoner som selges i landet smarttelefoner – tilsvarende som i modne markeder som USA, Storbritannia og Japan, sier Asia-direktør Kitty Fok hos IDC.

Samsung er den store taperen i Kina med mer enn en halvering av salget av smarttelefoner i første kvartal til 9,6 millioner enheter i verdens største marked.

- Vi hadde et fantastisk kvartal i Kina. Jeg har aldri sett så mange mennesker bli en del av middelklassen som i Kina nå. De utgjør det meste av salget. Dette er noe vi er stolt over og skal fortsette å investere i landet, sa Apples konsernsjef Tim Cook under resultatpresentasjonen for første kvartal.

Markedene

Det er en rolig formiddag ved de asiatiske aksjemarkedene på tirsdag med en svak samlet nedgang. Ved Shanghai- og Jakarta-børsene peker pilene opp.

I Australia venter investorer på at regjeringen skal legge frem statsbudsjettet for det kommende budsjettåret. Det forventes det vil vise et underskudd på over 40 milliarder australske dollar (240 milliarder kroner).

Vinneren ved Sydney-børsen er flyselskapet Qantas. De lave oljeprisene gjør at flyselskapet vil ha råd til å kjøpe tilbake passasjerfly som de ble tvunget til å selge og lease tilbake i 2013. Aksjekursen har steget med over seks prosent og er på det høyeste siden 2008.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no