Den kinesiske sentralbanken devaluerte valutaen tirsdag morgen.
Eksperter er uenige om dette er reformer hvor markedet vil fastsette valutakursen eller om det er en styrt svekkelse fra sentralbanken under påskudd av markedsreformer.
Ny devaluering
Sentralbanken påstår de ønsker en svekkelse på to prosent av valutaen. Denne svekkelsen kom på tirsdag.
Før markedene åpnet på onsdag morgen fastsatte sentralbankens dagens kurs til å ligge 1,6 prosent lavere enn sluttkursen på tirsdag ettermiddag.
Dette betyr at valutasvekkelsen er godt over to prosent siden endringene ble offentliggjort. Sentralbanken sier i en kort kommentar at dette beviser at de lar markedet få påvirke kursen i større grad.
De legger til at det det ikke er grunnlag for at yuanen vil svekke seg ytterligere. De viser til at Kina har store valutareserver (nesten 4000 milliarder dollar) og et stabilt finanssystem.
Kina-desken hos JPMorgan tror at de pågående endringene er en del av valutareformprosessen som myndighetene og IMF har diskutert de siste månedene.
Finansinstitusjonen Credit Suisse er ikke enig. Analytikere mener at den kinesiske valutaen er mellom fem og ti prosent for sterk. De skriver at den kan svekke seg med inntil 10 prosent.
Ond sirkel
Samtidig er det liten tvil om at den kinesiske økonomien har store utfordringer for tiden. Eksporten stupte med over åtte prosent i juli og det var også et kraftig fall i importen.
På onsdag er «valutakrig» et uttrykk som benyttes flittig av kommentatorer i Asia.
- Dette er en dobbel utfordring hvor Kina svekker valutaen sin. Dette vil være begynnelsen på en ond sirkel hvor flere land vil forsøke å svekke sine valutaer, sier forvaltningsdirektør Wee-Ming Ting hos Pictet Asset Management til Bloomberg News.
Det er dette som skjer onsdag formiddag i Asia. Ifølge Bloomberg JPMorgan Asia Dollar Index har alle de største asiatiske valutaene svekket seg kraftig på formiddagen lokal tid. Den vietnamesiske dongen har svekket seg til et rekordlavt nivå mot dollaren.
- DN kommentar: Renminbisjokket (DN+)
Rammer vestlige selskaper
En svakere yuankurs vil gjøre utenlandske produkter dyrere i Kina.
Kina var Apples nest største marked i andre kvartal. Omsetningen fra «stor-Kina», hvor også Hong Kong og Taiwan inngår, økte med over 110 prosent i andre kvartal.
På tirsdag falt aksjekursen på Apple med over 5,2 prosent ved New York-børsen. Ikke bare vil devalueringen kunne føre til dyrere utenlandske produkter, men det er frykt for en betydelig svakere økonomisk vekst i landet.
Det vil medføre at kinesiske forbrukere vil stramme inn på forbruket av importerte produkter.
- Kinas overraskende devaluering bekreftet markedets bekymring over den økonomiske veksten i Kina. Vi forventer svakere etterspørsel for Iphone i Kina. Apple kan bli nødt til å øke prisene senere hvis Kina fortsetter devalueringen, sier analytiker Arthur Liao hos den taiwanske banken Fubon til Wall Street Journal.
Franske LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton hentet inn nesten en 40 prosent av omsetningen fra asiatiske markeder. Aksjekursen falt med over 5,4 prosent på tirsdag. Enkelte råvare- og gruveselskaper har hatt nesten halvparten av omsetningen fra Kina.
Enda alvorligere er det for amerikanske Yum, som blant annet eier fastfoodkjedene KFC og Pizza Hut; nesten 60 prosent av omsetningen kom fra Kina i første halvår.
Også kinesiske selskaper er hardt rammet av valutaendringene. Kinesere foretok over 100 millioner utenlandsreiser i 2014. Flyselskapet China Southern Airlines har stupt med nesten 20 prosent - det meste siden 2001.
Selskapet er svært utsatt for endringer i valutakursen. Ifølge årsrapporten vil én prosent svekkelse i den kinesiske valutaen føre til at årsresultatet svekkes med 990 millioner kroner, skriver Bloomberg News.
Markedene
Det er nervøsitet på finansmarkedene i Asia onsdag formiddag med en bred nedgang i alle aksjemarkedene. Selskaper som er eksponert mot den kinesiske økonomien, eller konkurrerer med kinesiske selskaper, faller kraftig.
Valutaene har svekket seg i alle land etter at Kina fortsetter devalueringen av yuanen.
Det kommer nye økonomiske statistikker fra Kina og India senere i dag. Det forventes at den kinesiske detaljhandelen fikk en vekst på 10,6 prosent i juli - det samme som i juni. Veksten i industriproduksjonen var sannsynligvis på 6,6 prosent, ifølge Reuters prognoser.
Det thailandske aksjemarkedet er stengt på onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.