Kinesiske banker har begynt å stramme inn på nye utlån og forsøker å redusere råtne lån. Det har utløst panikk hos kinesiske eiendomsinvestorer i Hong Kong.
Kinas nyrike har alltid visst at det er en høy risiko ved å plassere hele formuen i hjemlandet. En rekke undersøkelser viser at mange ønsker å flytte ut fra Kina – og mange har investert i eiendom. Hong Kong har lokket mange.
Kinesere selger Hong Kong-luksus
I 2012 stod fastlandskinesere for over halvparten av alle luksusboligkjøp i Hong Kong. Nå kvitter kinesere seg med leiligheter i Hong Kong for å frigjøre kontanter. De har begynt å dumpe prisene.
Ved enkelte eiendomsprosjekter er det full panikk. Ved Valais-prosjektet, et kvarters kjøretur sør for den kinesiske grensen i Hong Kong, er nesten halvparten av de 330 leilighetene til salgs.
- Mange fastlandskunder kjøpte mange eiendommer i Hong Kong da markedet var rødglødende for tre år siden. Nå ønsker de å selge seg ut da likviditeten på det kinesiske fastlandet er vanskelig, sier direktør Joseph Tsang hos eiendomsmeglerselskapet Jones Lang LaSalle til Reuters.
Panikksalget har ført til prisfall i hva som fortsatt er et av verdens dyreste boligmarkeder. Panikksalget har skutt fart de siste ukene.
- Det viktigste for eierne er å kunne selge så snart som mulig. De siste par ukene har det vært fastlandskinesere som har vært villig til å kutte prisene. Dette vil garantert påvirke det lokale eiendomsmarkedet - såpass er sikkert, sier eiendomsmegler Richard Chan hos Centaline Property i bydelen West Kowloon til Reuters.
«Mye smerte for bankene»
De fire største kinesiske bankene fikk den laveste resultatveksten siden 2008 i 2013. De siste årsresultatene fremlegges i neste uke og det forventes at de fikk et samlet resultat før skatt på 791 milliarder yuan (770 milliarder kroner).
Dette er en resultatvekst på 11 prosent sammenlignet med i 2012. I år forventes denne å øke med kun syv prosent. Til sammenligning forventes det at de fire største vestlige bankene vil få en resultatvekst på 17 prosent.
- Investorer er opptatt av overheng som ikke lar seg løse i løpet av de neste par årene. Nedbremsingen av den kinesiske økonomien gir enda mindre støtte til bankenes aksjekurser, sier bankanalytiker Jim Antos hos Mizuho Securities til Bloomberg.
Kinesiske myndigheter kontrollerer renten og det eksisterer ikke reell konkurranse i markedet. Bankene har en fast rentemargin på rundt tre prosent. Det er forsøk på å gjennomføre reformer i finanssektoren. Fem grupper fikk tidligere i mars lisens til å åpne privateide banker.
- Kinas vedtak om å gjennomføre reformer i økonomien vil påføre banksektoren mye smerte. Vekstmodellen som har vært basert på kredittvekst og beskyttede rentemarginer vil bli utfordret, sier analytiker Richard Cao hos Guotai Junan Securities i Kina til Bloomberg.
Frykt for ny uro i Thailand
Den thailandske grunnlovsdomstolen vil i dag avgjøre om valget som ble avholdt i begynnelsen av februar skal erklæres ugyldig. På grunn av demonstrasjoner ble en rekke valglokaler stengt og i enkelte valgdistrikter var det heller ikke registrert kandidater.
Demonstrasjonene mot statsminister Yingluck Shinawatra har pågått i nesten fem måneder. De startet da hun prøvde å presse gjennom et amnestiforslag i nasjonalforsamlingen som åpnet for at hennes bror – tidligere statsminister Thaksin Shinawatra – kunne returnere fra eksil.
- Uavhengige instanser er tydelige på at de ønsker å fjerne henne og regjeringen for å skape et maktvakuum. Dermed kan de si at det er umulig å avholde nye valg og kan utnevne en statsminister som de ønsker, sier politisk analytiker Kan Yuenyong hos Siam Intelligence Unit til Reuters.
Situasjonen kan bli verre
- Hvis de bestemmer seg for å kjøre med denne planen vil regjeringens støttespillere kjempe. Det neste halvåret vil bli mye verre enn hva vi har sett det siste halvåret, sier Kan Yuenyong.
Overgangsregjeringen har begrensede fullmakter og den thailandske økonomien har blitt hardt rammet av de pågående politiske konfliktene. Privat forbruk forventes å øke med 1,5 prosent, investeringer med 2,5 prosent og eksporten vil vokse med 4,8 prosent, ifølge University of the Thai Chamber of Commerce (UTCC).
- Den politiske uroen har påført økonomien 430 milliarder baht (82 milliarder kroner) i tap de siste seks månedene. Den økonomiske aktiviteten vil falle med rundt en prosent i første kvartal, ifølge analysedirektør Thanavath Phonvichai ved UTCC.
Det må godkjennes et nytt statsbudsjett for det kommende budsjettåret som startet 1. oktober. Det er umulig uten en nasjonalforsamling.
- En fortsatt blokkering i dannelsen av en ny regjering inn i andre halvår er negativt. Hvis dette fortsetter til juli-august vil dette ha ganske betydelige negative innvirkninger på den økonomiske veksten. Det sender også negative signaler om den politiske stabiliteten i landet, sier direktør Andrew Colquhoun hos kredittratingselskapet Fitch til Bangkok Post.
Nøkkelindeksen ved Bangkok-børsen har falt med 18 prosent siden forsommeren i fjor da de første signalene om ny politisk uro i Thailand ble fanget opp. Ifølge Bangkok-børsen har utenlandske investorer returnert de siste ukene.
Markedene
De asiatiske aksjemarkedene tar et hvileskjær før helgen. Årsaken er uklare signaler fra den amerikanske sentralbanken om når renten vil begynne å stige og normaliseres.
Kinesiske investorer har mistet sansen for å investere i aksjemarkedet siden aksjekursene stupte i 2007. Ved Shanghai-børsen skal det kjøres i gang forsøk med handel med aksjeopsjoner i mai, ifølge Shanghai Securities. En rekke selskaper står i kø for å børsnoteres i år i Kina etter at et moratorium er blitt opphevet.
Asiatiske aksjemarkeder
Japan, Nikkei 225: 14224,23 (0,0%) / stengt fredag
Hong Kong, Hang Seng Index: 21217,52 (0,2%)
Kina, Shanghai SE Composite: 2009,29 (0,8%)
Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1931,45 (0,6%)
Taiwan, TSEC Weighted Index: 8578,91 (-0,2%)
India, BSE Sensex: 21765,27 (0,1%)
Thailand, SET Index: 1357,18 (-0,3%)
Singapore, Straits Times Index: 3075,5 (0,6%)
Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1819,75 (0,1%)
Indonesia, Composite Index: 4694,32 (-0,1%)
Filippinene, SE Composite: 6427,44 (0,2%)
Australia, All Ordinaries: 5340,3 (0,5%)
Twitter @IversenAsia(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.