Uroen i Hongkong den siste uken er den verste siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997.
Søndag kveld kjempet demonstranter i flere timer med politiet som tok i bruk tåregass for å slå ned opprøret, men mandag trakk opprørspolitiet seg tilbake.
Det ga demonstrantene både styrket kampmoral og kontroll over tre store gjennomfartsårer i finansdistriktet og havnen på øya. Mandag kveld lokal tid gjorde de seg klare til å kjempe mot eventuelle nye forsøk fra politiet på å gjenerobre gatene.
«Falskt demokrati»
Striden står mellom pro-demokratiske grupper og byens myndigheter etter at Kina har nektet å tillate frie valg i Hongkong. Sinnet overfor Beijings politiske innblanding er nå sterkere enn på flere år i byen, som har vært kjent for sin stabilitet.
I august sa Kina at Hongkong kunne velge sin neste politiske leder i 2017, men at alle kandidatene må godkjennes av en nominasjonskomité. Beslutningen har av kritikere blitt betegnet som «falskt demokrati».
Tusenvis samlet
Regjeringen i Hongkong har oppfordret demonstrantene til å trekke seg tilbake, uten å bli hørt. I Admiralty-distriktet, hvor en rekke internasjonale firmaer holder til, var rundt 20.000 mennesker samlet mandag ettermiddag, etter nyhetsbyråets AFPs anslag. Folkemengden kontrollerte nesten én kilometer med motorvei i området.
Gjennom dagen fant mindre demonstrasjoner sted i områdene Mongkok og Causeway Bay hvor gjennomfartsårer ble blokkert.
– Jeg blir her helt til siste slutt, til vi får det vi vil ha, som er ekte demokrati, sier den 18-årige eleven Michal Wan til AFP.
Utenfor en politistasjon samlet rundt 1.000 maskerte demonstranter seg mens tjenestemenn holdte en pressekonferanse hvor de forsvarte bruken av tåregass mot folkemengdene søndag kveld.
Tåregassen ble i alt brukt 87 ganger på ni forskjellige steder, opplyser politiet.
– Makt brukes i situasjoner hvor vi ikke har andre alternativer, sier politiinspektør Cheung Tak-keung.
På Taiwan tok demonstranter seg inn i resepsjonen til Hongkongs handelskontor i Taipei for å vise støtte til demokratiforkjemperne i Hongkong.
Krever avgang
Det var da studenter i byen boikottet all undervisning og tok til gatene med krav om flere demokratiske rettigheter for en uke siden, at demonstrasjonene startet. Kravet er at byens leder Leung Chun-ying går av, og at Beijing dropper kravet om at kandidatene til valget i 2017 må godkjennes.
Tidlig mandag førte protester og sammenstøt til store problemer i morgenrushet, og flere utganger fra T-banen var stengt av barrikader. Mange butikker, skoler og banker holdt stengt.
Hongkong-børsen åpnet som normalt, men der sank aksjekursene med 1,9 prosent til det laveste nivået siden juli.
Les også:
Fredriksen og Hagen setter døtrene inn i eiendomsselskap
Nedtur på Wall Street
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.