– Når det blir for bratt for bilene, er det bare å ta bena fatt, sier en entusiastisk Alberto Graci idet han klyver ut av et kjøretøy som ikke er designet for vinmarkene på Etna på Sicilia.

Veien er bratt og lang, og det vulkanske underlaget gjør det ikke lettere. Lukten minner ikke om vulkan, det dufter blomster, basilikum og salvie på vei opp til den over 100 år gamle vinmarken som Alberto kjøpte sammen med mentoren Frank Cornelissen for noen år tilbake.

D2: «Jeg ville tilbake til vinens røtter»

Bankmann
Alberto Graci er utdannet økonom og jobbet en periode i bank.

– Jeg skjønte raskt at jeg ikke var skapt for den slags. Jeg er født og oppvokst i Catania og har alltid vært fascinert av vin.

Etter noen år i Milano, flyttet han tilbake til Etna og overtok familiens fem hektar store vinmark.

– Jeg har aldri vært i tvil om hvilke viner jeg ville lage, men da jeg møtte Frank, ble jeg om mulig enda mer sikker i min sak. Vi kjøpte denne to hektar store vinmarken, som består av vinplanter plantet på sine egne rotstokker i 1904. De er alle oppbundet på en gammeldags måte, og det er så mye som 8500 planter på hvert hektar. Det tok flere år før marken kom til seg selv igjen, og Frank ble utålmodig og solgte sin halvdel til meg.

Høstingen skjer først i november.

– Det gjør at druene får lang og sakte modning som gir dem større kompleksitet, sier Graci.

Beskjeden ekstremist
Albertos mentor Cornelissen ser på svovel som vinenes fiende nummer én, men så ekstrem er ikke Graci.

– Jeg tilsetter vinene litt svovel før jeg tapper dem på flaske, for å gjøre dem stabile. Ellers er jeg redd det ville gått galt.

Graci sier det ikke ville være aktuelt for ham å lage noe annet enn naturlige viner.

– Jeg er heldig her på Etna, for dette er et av de beste stedene å lage naturviner i hele verden.

Bedre og bedre
Alberto Graci ser ikke ut som en alminnelig vinbonde, han er velkledd og forretningsmessig korrekt til fingerspissene.

– Jeg blir en mer habil vinmaker for hvert år som går. Vinene jeg lager i dag, er mye nærmere målet mitt enn dem fra første årgang i 2004, mener Graci.

Mer sofistikert blir også hans 150 år gamle vineri, som han kjøpte for noen år tilbake. Selv om han har tatt vare på de gamle eikeliggerne på 200 hektoliter, er det sementtanker som er Albertos neste investering.

– De er i dem jeg kan lage vin som de gjorde i tidligere tider, sier han.

– Det er inspirasjonen, og det er derfor jeg bruker upodede vinstokker når jeg planter nye vinmarker, selv om jeg vet det er risikabelt. Jeg har tro på at så lenge jeg behandler dem bra, vil jeg få det igjen på kvaliteten.

 

D2: «Jeg ville tilbake til vinens røtter»

10680 Quota 600 2008
Az. Agr. Graci, Sicilia, Italia
299,90 kroner, bestillingsutvalg
91 poeng
Best Buys Natural Wines
Dufter aromatisk og komplekst av lær, blomster, rips og nøtter. Konsentrert og flott på smak med saftig, elegant frukt og en lang avslutning med preg av tørre tanniner. Laget av nerello mascalese-druer. Drikk nå til 2015. Passer til lam og oksekjøtt.

 

90774 Etna Rosso 2009
Az. Agr. Graci, Sicilia, Italia
209,90 kroner, bestillingsutvalg
88 poeng
Best Buys Natural Wines
Dufter forførende av mørke bær kombinert med lærtoner og syrlige rips. Stram og strukturert på smak med en heftig og tydelig tanninstruktur. Elegant frukt og flott lengde. Laget av nerello mascalese-druer. Drikk fra 2012 til 2015. Passer til grillet kjøtt og lam.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.